Αλέξης Τσίπρας

Η εκλογή του στο ανώτατο κομματικό αξίωμα, του προέδρου του ΣΥΝ, με το συντριπτικό ποσοστό του 70% τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής πραγματικότητας, προκαλώντας έντονες συζητήσεις σχετικά με το πόσο μπορεί να συμπαρασύρει σε αλλαγές και άλλους πολιτικούς χώρους.Σε ένα αβέβαιο πολιτικό τοπίο διεργασιών και ανακατατάξεων, η ανάδειξη στο τιμόνι του ΣΥΝ ενός νέου ανθρώπου, πυροδοτεί ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον.
Ενας πρώην ΚΝίτης που ξεκινά τη μέρα του με "Financial Times" και διαβάζει τους γκουρού του νεοφιλελευθερισμού,θαυμάζει τον Τσε αλλά και την διαχρονική σκέψη του Μάο, είναι εκ φύσεως απρόβλεπτος.Το αντισυμβατικό προφίλ του,η διαφορετική γλώσσα πέρα από την politically correct των πολιτικών, τον κάνει συμπαθή σε κάποιους και αντιπαθή σε κάποιους άλλους.
Όπως και να 'χει,ο Αλέξης Τσίπρας ενσαρκώνει έναν νέο τύπο πολιτικού. Αν η έντονη τριβή με την πολιτική καταφέρει να τον αλλάξει στο καλύτερο ή στο χειρότερο, αυτό η πορεία θα το δείξει…


-Kύριε Πρόεδρε, προσπαθώντας να κρατήσω σημειώσεις τι να σας ρωτήσω, ως άλλος Σαραμάγκο, το μόνο που έγραφα ήταν: "Που είναι η αριστερά;"
Να ξεκινήσω λοιπόν μ' αυτό που είμαι σίγουρη πως είναι και ερώτημα πολλών. Πού είναι η αριστερά κ. Πρόεδρε, ως "τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής”; Φαίνεται σαν να έχει χάσει επαφή με το μεγάλο σώμα της κοινωνίας και με τους αριστερούς πρωτίστως.

 
Πού είναι η αριστερά; Εμάς πάντως θα μας βρείτε στην πρώτη γραμμή των εργατικών κινητοποιήσεων, των κοινωνικών κινημάτων, της υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων. Θα μας βρείτε εντός Βουλής να ασκούμε σκληρή κριτική και να καταθέτουμε αξιόπιστες, εφικτές εναλλακτικές προτάσεις, θα μας βρείτε στην  Ευρώπη να δίνουμε μάχη από κοινού με τα άλλα κόμματα της αριστεράς. Εν ολίγοις εμείς είμαστε παντού. Ακόμα και σε εκείνους τους αγώνες που η κοινωνία παρουσιάζει μία δυσανεξία. Στους αγώνες των εργαζομένων μεταναστών. Θα μας βρείτε εν ολίγοις παντού. Ίσως και γι’ αυτό η κυβέρνηση τα βάζει μαζί μας, λες και για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως η αριστερά, στο σύνολό της, σίγουρα έχει κουράσει την κοινωνία με τις πολιτικές αδιαλλαξίες στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται όσο πρέπει στις απαιτήσεις των καιρών. Στην Πορτογαλία, που βρίσκονται περίπου στην ίδια οικονομική μοίρα με εμάς, η αριστερά έβαλε στην άκρη τον εγωισμό της και συνεργάζεται προκειμένου να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης στο δικό της εγχώριο μνημόνιο.

-Έβλεπα το σύνθημα που συνόδευσε την παρουσίαση της "Μαύρης Βίβλου" του Μνημονίου. "Αντισταθείτε εξοργιστείτε". Φαίνεται πως οι πολίτες εξοργισμένοι είναι, αλλά δεν αντιστέκονται. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από όσες έχουν γίνει, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ήταν αυτή με τα γεγονότα της Marfin. Πώς το εξηγείτε;
 
Κατ΄ αρχάς  τα ΜΜΕ μεταδίδουν πολλούς λίγους αγώνες από αυτούς που δίνονται καθημερινά. Μπορεί δηλαδή να διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες δασοπυροσβέστες από όλη την Ελλάδα και να μην υπάρξει ούτε ένα πλάνο από αυτούς στην τηλεόραση. Αποσιωπούνται πολλά. Όντως όμως δεν υπάρξει ακόμα η μεγάλη εκείνη κοινωνική αποσυμπίεση που θα αναχαιτίσει τα κυβερνητικά σχέδια. Αυτό συμβαίνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Θα σας αναφέρω μερικούς. Όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην χώρα μας, τα πράττει το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε ως κόμμα για να κάνει την «βρώμικη δουλειά». Η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, μάλλον χειραγώγησε παρά διοργάνωσε κινητοποιήσεις. Προσωπικά όμως εστιάζω στα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί αυτό που της συμβαίνει. Χρόνια χειραγωγούμενη από τα ΜΜΕ, καλωδιωμένη με τα δελτία των 8, της υπαγόρευαν ως και τις επιθυμίες. Τώρα της υπαγορεύουν και πώς να αντιδρά. Τόσο, όσο…  Ευτυχώς όμως, η κοινωνία μαθαίνει την αλήθεια από πρώτο χέρι, και από το πορτοφόλι της, οπότε κάποια στιγμή θα αποσυμπιέσει την οργή της και θα διεκδικήσει το δίκιο της. Μόνον αν η κοινωνία βάλει πλάτη, η χώρα μας δεν θα αποφύγει τα χειρότερα.

-Αυτό το "για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ", που προαναφέρατε, αλλά και την εμμονή του κ. Πάγκαλου προς το πρόσωπο σας, πως τα έχετε εξηγήσει;
 
Το ΠΑΣΟΚ δίνει την μάχη των εντυπώσεων. Προκειμένου να μην παραδεχτεί δημόσια ότι όπου κι αν βρεθούν στα στελέχη του εισπράττουν αγανάκτηση και κατακραυγή, αποδίδει κάθε είδους κοινωνική αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και σε αυτή την μάχη, έχει σε διατεταγμένη υπηρεσία και την πλειοψηφία των ΜΜΕ.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει  κάθε διαμαρτυρόμενη φωνή ως παραφωνία ή ως ύβριν προς τη δημοκρατία. Όσο για τον κ. Πάγκαλο εκτιμώ ότι δεν έχει καμία εμμονή μαζί μου. Δεν είναι ο γραφικός του χωριού, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κάνει με ευχαρίστηση την πολιτική δουλειά που του έχει ανατεθεί.

-
Ασκείτε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία για τις πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ. Ανεξάρτητα όμως από τις ευθύνες, σήμερα η χώρα είναι υπερχρεωμένη, με μεγάλα ελλείμματα και με μηδενικές αναπτυξιακές προοπτικές. Πείτε μου την αλήθεια, πιστεύετε ότι θα μπορέσει η χώρα να επιβιώσει και πώς.
 

Η χώρα θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο αν απαλλαγούμε από τα Μνημόνια και αλλάξουμε πολιτική. Η πολιτική της ύφεσης, οι περικοπές δαπανών και η πίεση στα χαμηλά εισοδήματα μας καταστρέφουν. Οι κυβερνώντες και η τρόικα το ξέρουν πολύ καλά. Αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, γιατί στόχος τους δεν είναι η επιβίωση της οικονομίας. Είναι να διασφαλιστούν με κάθε κόστος οι δανειστές μας. Και το κόστος είναι η κοινωνική καταστροφή. Τα μέτρα τους αποτυγχάνουν, και επανέρχονται με καινούρια ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Έτσι δεν μπορεί να βγει μια οικονομία από την κρίση. Η επιβίωση της χώρας απαιτεί αντίσταση, επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αναδιανομή του πλούτου, στήριξη της απασχόλησης και νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Απαιτεί προσανατολισμό σε μια οικονομία που θα εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των αγορών.

- Εντάξει, προβάλλετε ένα όραμα με βάση τη δική σας πολιτική. Ωστόσο, δεν πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να είστε εσείς εκείνοι που θα διευθύνετε την προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Οπότε σας κάνω και πάλι, κάτω απ' αυτό το πρίσμα, την ίδια ερώτηση: Πείτε μου την αλήθεια, πιστεύετε ότι θα μπορέσει η χώρα να επιβιώσει και πώς.

Προφανώς χρειάζεται αλλαγή πολιτικού σχεδίου. Και κάτι τέτοιο θα γίνει αν η κοινωνία ασκήσει αποτελεσματική πίεση. Αν δημιουργηθεί ένας καινούριος συνασπισμός εξουσίας, αποφασισμένος να έρθει σε σύγκρουση με τις παράλογες απαιτήσεις των αγορών. Εμείς στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό αγωνιζόμαστε. Και πάνω σε αυτή την λογική επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα όλων των δυνάμεων που είναι κατά του Μνημονίου από προοδευτική σκοπιά. Θέλει αγώνα σκληρό. Η κοινωνία έχει ήδη καταλάβει ότι από τις παραδοσιακές δυνάμεις του δικομματισμού δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει. Πρέπει όμως μαζί με τα ξερά να μην κάψει και τα χλωρά. Σκόπιμα διοχετεύεται απαξίωση προς όλους τους πολιτικούς. Προκειμένου να στείλουν τον κόσμο ξανά στις παραλίες, σε περίπτωση εκλογών. Η εκλογική αποχή λειτουργεί υπέρ του δικομματισμού.  Και η αποχή από τους αγώνες λειτουργεί υπέρ του Μνημονίου.

-Είπατε σε μια συνέντευξή σας: "δεν οριοθετούμε, δεν βγάζουμε απ’ έξω ακόμα και δυνάμεις από τον χώρο της λαϊκής δεξιάς προερχόμενες, που συνειδητοποιούν την ανάγκη της εθνικής ευθύνης για να σωθεί η οικονομία, η χώρα, η κοινωνία". Προφανώς μιλάτε  για ένα πολύ ευρύ αντιμνημονιακό μπλοκ. Μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο και πως μπορεί να λειτουργήσει;

Μιλάμε για ένα μέτωπο δυνάμεων αποφασισμένο να ακολουθήσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Να αναδιαπραγματευτεί μονομερώς το χρέος, και να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα ώστε να κινηθεί ξανά η πραγματική οικονομία. Να κάνει πραγματικότητα μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα εξαρτάται από πολυεθνικές και κερδοσκόπους χρηματιστές. Να θέσει υπό κοινωνικό έλεγχο τις τράπεζες, τις οποίες ούτως η άλλως έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Όσοι συμφωνούν σε αυτό το πλαίσιο είναι σύμμαχοί μας. Προσδιορίζουμε τον πυρήνα μιας τέτοιας ενότητας στον χώρο της Αριστεράς, δυνάμεων από απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ και δυνάμεων από τον χώρο της οικολογίας. Χωρίς φυσικά να αποκλείουμε οποιονδήποτε συμφωνεί με αυτή την προγραμματική βάση.

- Σας τρομάζει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με την πολιτική του ΚΚΕ; Εξέλιπαν εκείνα τα διαφορετικά στοιχεία που προσδιόρισαν την ύπαρξη δύο διαφορετικών πόλων στην ελληνική Αριστερά;
 

Μένω λίγο άφωνος με τον ισχυρισμό σας. Η πολιτική του ΚΚΕ που διεξάγεται σε κενό αέρος πού μοιάζει με τη δική μας πολιτική που διεξάγεται μες την κοινωνία; Το ΚΚΕ απλώνει τα πανό του λες και λιάζει σεντόνια στο μπαλκόνι, κάνει τις ασφυκτικά κλειστές πορείες του και νοιώθει ικανοποιημένο που παραμένει άσπιλο κι αμόλυντο. Πού καταδέχτηκε το ΚΚΕ να τσαλακώσει την εικόνα του, προκειμένου να βάλει έμπρακτα πλάτες σε μετανάστες, σε νεολαίους που ξεσπούν, σε κοινωνικά κινήματα; Αντιλαμβάνεται ως μικροαστικές αντιδράσεις τους αγώνες των κατοίκων της Κερατέας, το κίνημα «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω»....  Ωραία, ας οργανώσει τουλάχιστον αυτό κάποιους αγώνες! Το ΚΚΕ κάποια στιγμή θα κληθεί να εξηγήσει στην ιστορία, γιατί στους πιο δύσκολους καιρούς μεριμνούσε να διατηρήσει τους ψήφους του αντί να δίνει αληθινές μάχες και όχι εικονικές!

- Λέγατε μέχρι πριν από λίγον καιρό ότι θα ασκούσατε προγραμματική αντιπολίτευση. Γιατί δεν υλοποιείτε αυτή τη δέσμευση;
 
Κυρία Φούρλα μόνο αν κάποιος ενημερώνεται από την τηλεόραση ως προς το τι κάνει ο Συνασπισμός, μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ούτε μία καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής που να μην συνοδεύεται από σαφή, μελετημένη, αξιόπιστη και απόλυτα εφαρμόσιμη. Είμαστε το μοναδικό βουλευτικό κόμμα που εκπονεί και καταθέτει σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις, αντί να κάνει πολιτικό σόου. Και εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι προτάσεις μας μπορούν κάλλιστα να υιοθετηθούν από ένα κόμμα σοσιαλιστικό. Δεν είναι δηλαδή προτάσεις που απαιτούν ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Μάλιστα για την οικονομία της χώρας είναι ιδιαίτερα αξιόλογη η επιστημονική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ. 

- Το βρίσκετε λογικό, σε συνθήκες τόσο μεγάλης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, όταν τα μεγάλα κόμματα καταρρέουν, εσείς, που στο κάτω κάτω δεν ασκήσατε εξουσία και δεν ευθύνεστε ούτε για τα δάνεια ούτε για τις σπατάλες, να μη διευρύνετε την επιρροή σας;

Η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό είναι σε εξαιρετικά ρευστή φάση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα στον χώρο μας, τα οποία εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε. Αλλά όσο προχωράμε πιο βαθειά μέσα στην κρίση, η δυναμική θα αλλάξει σημαντικά. Όσο ο κόσμος συνειδητοποιεί ποια είναι η κατάσταση και τι τον περιμένει στο άμεσα προσεχές διάστημα, τόσο το σκηνικό θα μεταβάλλεται. Δεν προχωράμε με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις. Προσανατολιζόμαστε στους κοινωνικούς αγώνες και στην διατύπωση της εναλλακτικής μας λύσης. Τα άλλα, θα έρθουν ως συνέπεια της δικής μας πολιτικής αποτελεσματικότητας.  

- Ο κ. Νικητιάδης μετά την επίσκεψή σας στην Κω, σας κατηγόρησε για λαϊκισμούς, πρόχειρες αναλύσεις και χωρίς συγκεκριμένη πρόταση.
Τι απαντάτε; Με ποιό τρόπο νομίζετε ότι ειδικά η Ρόδος μπορεί να ξαναβρεί την χαμένη της αίγλη και τον ποιοτικό της τουρισμό;

Αν η διαφορετική πολιτική αντίληψη του Συνασπισμού, οι σοβαρές οι αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες φορέων και οι προειδοποιητικές φωνές επιστημόνων εκλαμβάνονται από τον υφυπουργό ως λαϊκισμός , προχειρότητα και ασάφεια, φανερώνει πολιτική αλαζονεία.  Ας μας πει λοιπόν γιατί  ενώ αυξάνονται οι αφίξεις η ανεργία μεγαλώνει και επιχειρήσεις κλείνουν; Ας μας πει ποιός  ευθύνεται για το all-inclusive  και την αποκλειστική εξάρτηση μας από τον μαζικό τουρισμό ; Γνωρίζει ότι  σχεδόν όλα τα λεφτά που δίνουν οι τουρίστες πηγαίνουν  στους tours operators  έξω από την χώρα μας και όχι στη τοπική οικονομία; Γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία εργάζονται σε συνθήκες πολύ χειρότερες από πριν και ότι αυτό το 17 % που νομίζετε  για τους  μαθητευόμενους δεν τηρείται και είναι πολλαπλάσιο; Εκτιμώ ότι γνωρίζει, αλλά δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Αυτή η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται την κοινωνία αλλά τα μεγάλα συμφέροντα. Εμείς λέμε ότι η Ρόδος, πρέπει επειγόντως να ακολουθήσει άλλο μοντέλο  ανάπτυξης.  Που δεν θα στηρίζεται  στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ούτε στον γιγαντισμό.

-Νησιώτες. Πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στερούμενοι σε πολλά μικρά νησιά το πολύτιμο αγαθό της Υγείας, πεθαίνοντας χωρίς πλοία. Πως το λύνουμε αυτό με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες; 
Είδαμε πως ήταν λυμένο και προ ΔΝΤ! Σας θυμίζω εκείνο το ναυτιλιακό  σκάνδαλο που ήταν άρρητα  συνδεδεμένο με τον τότε  Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ Αρ. Παυλίδη. Είχε προσπαθήσει να το αναδείξει ο δήμαρχος της γειτονικής σας Τήλου.  Όμως κα Φούρλα το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη πλοίων. Εδώ οι δύο αεροπορικές εταιρείες ζητούν επιδοτήσεις από το κράτος και την ίδια στιγμή αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς! Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι παρούσες οικονομικές  συνθήκες. Είναι η παντελής απουσία διάθεσης.

- Η πρώην Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησε και έφτιαξε κόμμα. Ο προκάτοχός σας στην ηγεσία του ΣΥΝ συγκροτεί μέτωπο εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν η ηγεσία του κόμματος να μην έχει ευθύνη γι' αυτές τις δραματικές εξελίξεις;
Σκεφτήκατε ποτέ να παραιτηθείτε, να τα παρατήσετε, σε αναγνώριση αυτών των ευθυνών;

 
Δεν είναι ώρα για κουβέντες και καταλογισμούς ευθυνών. Η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο, και η θέση μας είναι εκεί, στο πλευρό των εργαζόμενων των νέων, των κοινωνικά αδύναμων. Όποιος θέλει να προχωρήσει μαζί μας προς αυτή την κατεύθυνση, έχει καλώς. Αυτοί που συγκρότησαν την Δημοκρατική Αριστερά έκαναν τις δικές τους επιλογές. Αργά η γρήγορα θα κάνουν τον απολογισμό τους και θα δούμε. Όσο για το ζήτημα της ηγεσίας και της πολιτικής γραμμής, στον δικό μας χώρο τα συνέδρια και τα όργανα είναι αυτά που αποφασίζουν.

- Υπάρχουν δυνάμεις εκτός ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις γραμμές τους και να προσδώσουν νέο πρόσωπο στο χώρο. Γιατί είσαστε τόσο κλειστοί απέναντι σε αριστερούς ανθρώπους που δεν έχουν συμβιβαστεί με τα κυρίαρχα κόμματα, αλλά ωστόσο αποφεύγουν την παθογένεια του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε επιτέλους σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε ένα αξιόπιστο άνοιγμα προς τη νεολαία αλλά και τους έμπειρους αγωνιστές που έχουν μείνει στα σπίτια τους; 
Μα γιατί να είμαστε κλειστοί απέναντι σε οποιονδήποτε; Το αντίθετο μάλιστα. Θεωρούμε ότι ο ανένταχτος κόσμος είναι πολύτιμο κομμάτι για την αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι κοινωνίες εκδηλώνουν την αγανάκτηση και την αγωνία τους με απρόβλεπτους και διαφορετικούς τρόπους. Πιστεύουμε ότι η κοινή δράση στις σημερινές συνθήκες, ανάμεσα σε ανένταχτους, και ενταγμένους, διαφόρων ιδεολογικών ρευμάτων, δεν χρειάζεται παρά την ελάχιστη πολιτική συμφωνία για το πώς έχουν και που βαδίζουν τα πράγματα.

- Μήπως τελικά οι λόγοι γι' αυτή τη δυστοκία είναι περισσότερο πολιτικοί παρά οργανωτικοί, όπως δείχνετε να πιστεύετε; Για να το πω με άλλα λόγια, μήπως ο ιστορικός χώρος από τον οποίο προέρχεστε αποστρέφεται τον βερμπαλισμό και θα ήθελε μια πιο ευέλικτη και έξυπνη πολιτική γραμμή;

Η Αριστερά οφείλει να βελτιώνει συνεχώς την αποτελεσματικότητά της και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις υστερήσεις της. Ωστόσο δεν κολλάμε σε αυτά. Ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος να ξεπερνάς τις αδυναμίες σου, είναι η εξωστρέφεια. Να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, να συμμετέχεις ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες, να πρωτοπορείς στην υπεράσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Και τελικά, οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν σε εσένα κάτι από τον εαυτό τους. Αν η Αριστερά φροντίζει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων, τότε εκ των πραγμάτων γίνεται πάντα καλύτερη, και στον τρόπο που μιλά, και στον τρόπο με τον οποίο δρα και στον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται.

-Πώς βλέπετε αυτή την ρητορική των ημερών περί συναίνεσης;Κούφια λόγια. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί απλώς να βρει πρόθυμους για να μοιραστεί μαζί τους το τεράστιο πολιτικό κόστος της πολιτικής του. Ο κ. Σαμαράς κάνει στα λόγια αντιπολίτευση, αλλά προσπαθεί να πείσει τους εταίρους και τις αγορές ότι αποτελεί εξ ίσου αξιόπιστη λύση για τα συμφέροντά τους. Οι υπόλοιποι απλώς θέλουν την ευκαιρία να χωθούν σε μια κυβέρνηση. Η λύση μιας υποτιθέμενης κυβέρνησης συνεργασίας που θα προωθήσει τα νέα μέτρα, είναι λύση χαμένη από χέρι. Ο κόσμος γυρνάει ήδη την πλάτη στα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Με μια πολιτική συναίνεσης, οι τελευταίοι από τους υποστηρικτές του δικομματισμού, που εξακολουθούν ακόμα να αυταπατώνται, θα τα εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά. Η συναίνεση σε μια τόσο σκληρή και τόσο αντικοινωνική, θα προκαλέσει περισσότερη αγανάκτηση από όση υποτίθεται ότι θα απορροφήσει.

-Βλέπετε πρόωρες εκλογές και πιθανή αλλαγή πολιτικού σκηνικού; Αυτό το άλλο σκηνικό - αν υπάρξει- πιστεύετε ότι θα μπορέσει να διαχειρισθεί την κρίση; 
Εκλογές πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να μας δεσμεύσει σε προγράμματα ατελείωτης λιτότητας. Ούτε να συμφωνήσει μέτρα τα οποία θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Όμως το σημαντικό είναι να γίνει δημοψήφισμα, για την αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Να αποφασίσει δημοκρατικά ο λαός, αν συμφωνεί με την σημερινή πορεία ύφεσης και κοινωνικής αποδιάρθρωσης, ή αν θέλει εναλλακτική πορεία. ΟΙ Ισλανδοί το έκαναν. Στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, υπάρχει ως παλλαϊκό δημοκρατικό αίτημα. Πρέπει να γίνει., Αν εκφραστεί ελεύθερα η λαϊκή βούληση, θα διαμορφωθούν και οι νέοι συσχετισμοί.

-Τι έχετε να πείτε σε έναν νέο άνθρωπο, σε έναν άνεργο, σε έναν νέο επιστήμονα που φτιάχνει βαλίτσα για να μεταναστεύσει;  
Εγώ θα του ευχηθώ καλό δρόμο! Ο πρωθυπουργός δεν ξέρω τι θα του πει, που εξωθεί στη μετανάστευση το πιο νευραλγικό δυναμικό της χώρας, τους νέους επιστήμονες. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και εχθρεύεται τους νέους. Είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει λιγότερο καλά από την προηγούμενη. Τι χειρότερο από το να υπονομεύεις έναν νέο άνθρωπο στο ξεκίνημά του!

-Θα κλείσω κ. Πρόεδρε, με ένα ερώτημα από το βιβλίο του Χ. Κάσδαγλη "Η αριστερά και ο κακός ο λύκος: "Tη θέλουμε αδέρφια την εξουσία ή δεν τη θέλουμε; Κι αν τη θέλουμε, θ' αποφασίσουμε να ρισκάρουμε λιγουλάκι;"
 
Όπως έχετε δει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει τοίχο-τοίχο. Εκτίθεται, αναλαμβάνει πολιτικά ρίσκα, καταπιάνεται με τα δύσκολα, λερώνει τη φήμη του. Εν ολίγοις ρισκάρει αρκετά διότι δεν καταδέχεται να ασκεί πολιτική εκ του ασφαλούς.

Σας ευχαριστώ πολύ!
Κι εγώ σας ευχαριστώ! Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση.