Στέφανος Μάνος

Ο Στέφανος Μάνος ,ο γνωστός φιλελεύθερος πολιτικός με τριάντα χρόνια πολιτική σταδιοδρομία και υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ράλλη και Μητσοτάκη. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1977 στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία, μετά από 11-ετή επιχειρηματική σταδιοδρομία. Εξακολουθεί  ενεργά να δίνει το παρόν στην πολιτική σκηνή μετά την διαγραφή του από Την Ν.Δ. και όπως λέει ο ίδιος : «Πολλοί σχολιάζουν την ηλικία μου. Είμαι 72 ετών. Με καθησυχάζει όμως η σκέψη ότι πολλά τεράστια πολιτικά επιτεύγματα οφείλονται σε πολιτικούς μεγάλης ηλικίας με τους οποίους ίσως να έχω ένα κοινό παρονομαστή: αγωνίζομαι για όσα πιστεύω με το σθένος και το όραμα ενός νέου. Με εμπνέετε εσείς που πιστεύετε στις δυνάμεις σας, που θέλετε να έχουμε μια Ελλάδα που να μας κάνει περήφανους.» Ο κ. Μάνος μιλά στην «δ».Μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαίου κ. πρόεδρε;

Μετακινήθηκε το παλαιό ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα της ΝΔ που ταυτίστηκε με τον πρώιμο Σαμαρά στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλαιό ΠΑΣΟΚ με νέο όνομα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τους μεταλλαγμένους σπόρους που έσπειραν.
Την άποψή σας για την αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος και να σχηματισθεί κυβέρνηση;
Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς είχε προετοιμάσει το έδαφος όταν μας διαβεβαίωνε ότι θα ζητούσε συνεχώς εκλογές μέχρις ότου αποκτήσει αυτοδυναμία. Μετά τις 6 Μαΐου τα κόμματα προτίμησαν να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Όπως κάνουν συνήθως. Εμείς η ΔΞ και η Δράση έχουμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις 17 Ιουνίου εφ όσον δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Στη νέα Βουλή θα είμαστε παράγων σταθερότητας.

Τι λέτε για την άποψη πολλών που ισχυρίζονται  η «Δράση» αντιπροσωπεύει ένα σκληρό φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο;

 Όλοι είναι ελεύθεροι να λένε την ανοησία τους. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας μας στις προηγούμενες εκλογές αναλώθηκε στην παρουσίαση της πρότασής μας για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη χορήγηση σύνταξης 700 € σε όλους τους Έλληνες στα 67. Η γενικευμένη σύνταξη 700 € στον αγρότη και στην αγρότισσα, χωρίς κρατήσεις και εισφορές,  με μόνο κριτήριο την ηλικία αντιπροσωπεύει ένα σκληρό φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο; Αυτός είναι δυστυχώς ο "διάλογος" στο τόπο μας! Κάθε ανόητος και κάθε αδιάβαστος βγάζει στη φόρα τις προκαταλήψεις του και νομίζει ότι συμβάλλει στην πληροφόρηση. Περιφρονείστε τους ανόητους.

Σας άκουσα να λέτε, ότι σε δύο μήνες θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Θα μας εξηγήσετε πως μπορεί να γίνει αυτό;

Με την άμεση περικοπή κάθε περιττής κρατικής δαπάνης.

Επιμένετε, ότι το πρόβλημά μας είναι οι δαπάνες. Θα μας πείτε ποιες είναι αυτές οι δαπάνες;
Οι μισθοί σε ΔΕΚΟ που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ιδιωτικής οικονομίας κατά 100 έως 350%. Οι αμοιβές σε ανθρώπους που ΔΕΝ εργάζονται. Οι δαπάνες για τα 22.000 ΝΠΙΔ και ΔΔ που στην πλειοψηφία δεν χρειάζονται

Και με τις απολύσεις που βρίσκονται  πίσω από τον περιορισμό του κράτους κ. πρόεδρε; Τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς;

Θα σας παρακαλούσα να σκεφτείτε καλά τους φτωχούς ανθρώπους που πληρώνουν φόρους για να πληρώνονται οι υπέρογκοι μισθοί των ΔΕΚΟ και οι μισθοί των πολυάριθμων αργόμισθων. Ο άνεργος που αγοράζει όσπρια πληρώνει ΦΠΑ για να πληρωθεί ο μισθός των 50.000 € στον υπάλληλο μιας ΔΕΚΟ. Κάθε φορά που θα γράφετε για τους ανθρώπους στο κράτος να σκέφτεστε τους ανθρώπους που ξεζουμίζονται για να τους πληρώνουν.

Ανήκετε στους λεγόμενους «μνημονιακούς» ή δεν υφίσταται πλέον ο χαρακτηρισμός με δεδομένο ότι είναι πολλοί εκείνοι που φαίνεται να ξορκίζουν το μνημόνιο ή να επαναδιαπραγματεύονται;

Στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει μνημόνιο. Το μνημόνιο ΙΙ έγινε κουρελόχαρτο στη διάρκεια της τρίμηνης εκλογικής αναταραχής. Θα χρειαστεί να διαμορφωθεί ένα νέο μνημόνιο που θα λάβει αναγκαστικά υπόψη του τη νέα (και χειρότερη) πραγματικότητα. Από τη δική μας πλευρά, την Ελληνική, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και να εκπροσωπηθούμε από αξιόπιστους διαπραγματευτές. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε την ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ενώ στο Μνημόνιο ΙΙ που συνέταξε και υπέγραψε και στη συνέχεια εγγυήθηκε για την εφαρμογή του προβλέπονται αποχωρήσεις 150.000 από το Δημόσιο μέχρι το 2015. Το αναφέρω ως ένα πρόσφατο δείγμα της αναξιοπιστίας που υπονομεύει κάθε διαπραγμάτευση. Μεγάλες δυσκολίες ως διαπραγματευτές θα αντιμετώπιζαν και οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων επειδή και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει αυταπόδεικτα ανεδαφικές θέσεις. Θέσεις απόλυτα ακατανόητες από έναν καλής πίστης Ευρωπαίο.
Πιστεύετε αλήθεια πως υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου;

Το μνημόνιο αναθεωρείται διαρκώς μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Είμαι υπέρ της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου διότι έτσι επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα. Η σωστή διαπραγμάτευση προϋποθέτει καλή πίστη και ξεκάθαρο στόχο. Για την ώρα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε στόχο (ίσως μόνο να τους πάρουμε τα λεφτά) και έχουμε αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστοι.
΄Εχετε πει, ότι θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με όποιο κόστος, γιατί διαφορετικά θα κινδυνεύσει.  Θέλετε να μας περιγράψετε αυτούς τους κινδύνους;

Είμαι ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη. Εάν φύγουμε από το Ευρώ θα μας συμβεί αυτό που μάλλον ρόδινα περιέγραψε στην ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα.  Περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου κατά  55%, υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 65%, πληθωρισμός στα 35% και ανεργία στο 34%. Το κατά κεφαλήν εισόδημα μετά την υποτίμηση θα πέσει στα 8.700 ευρώ, από 19.400 πέρυσι. Θα εμφανισθούν άμεσα ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως καύσιμα, φάρμακα και πρώτες ύλες. Όλοι  θα υποφέρουμε  από την φτώχεια, τα τακτικά ενεργειακά  μπλακ-άουτ και την αυξημένη εγκληματικότητα, αλλά η επίδραση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα είναι καταστροφική. Και μην λησμονούμε καθόλου ότι εάν φύγουμε από την Ευρωζώνη είμαστε ευάλωτοι σε ένα ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Πιστεύετε, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την προσφυγή μας στο ΔΝΤ;
Πιστεύω πως όχι. Ωστόσο, αν είχαμε το δικό μας σχέδιο, το δικό μας μνημόνιο τα πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά. Όταν ζητάς χρήματα πρέπει να έχεις και την πρόταση για το πώς θα ξεπληρώσεις το χρέος σου. Αν δεν έχεις τη δική σου πρόταση, υποχρεώνεσαι να ακολουθήσεις το σχέδιο του δανειστή σου. Αυτό ήταν το μεγάλο σφάλμα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν έφτιαξε το δικό της πρόγραμμα, δεν θέλησε να χαλάσει τις ισορροπίες με τις συντεχνίες και κορόιδεψε κατ’ επανάληψη τόσο τους δανειστές όσο και τον λαό. 
Εάν ήσασταν υπουργός οικονομικών ποιες θα ήταν οι καθοριστικές κινήσεις που θα κάνατε;

·        Συνταγματική μεταρρύθμιση για πιστή τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
·        Άμεση μείωση του Δημόσιου τομέα είτε με μεταφορά των υπαλλήλων και των υπηρεσιών σε νέα ιδιωτική επιχείρηση με σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο, είτε με απολύσεις (για υπηρεσίες που πραγματικά δεν χρειάζονται). Μεταφορά του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει σε μακροπρόθεσμα προγράμματα στήριξης των ανέργων.
·        Δραστική φορολογική μεταρρύθμιση. Απλούστατο φορολογικό πλαίσιο ώστε να είναι κατανοητό για τον φορολογούμενο και εύκολα ελέγξιμο από το Κράτος. Κατάργηση όλων των φόρων κατοχής στην ακίνητη περιουσία (πρώτον διότι δεν συνδέονται με τη φοροδοτική ικανότητα και δεύτερον διότι καταστρέφουν την αξία της περιουσίας όλων μας-και της περιουσίας του δημοσίου). Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απλότητα από μόνη της θα μειώσει δραστικά τη φοροδιαφυγή. Δέσμευση των κομμάτων ότι δεν θα αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο εξ αιτίας τους για τα επόμενα 10 χρόνια. Ξέρουμε ότι η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται σταθερότητα. Αυτό που προτείνουμε ουσιαστικά είναι να δεσμευτούμε όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε τις επενδύσεις διότι μόνον έτσι θα μειωθεί η ανεργία.
·        Αναλυτικό πρόγραμμα μετάβασης σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που εγγυάται μια ελάχιστη σύνταξη για όλους τους πολίτες πάνω από ένα όριο ηλικίας χωρίς εισφορές (φυσικά θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν εισφορές σε ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς για να προγραμματίσουν σύνταξη υψηλότερη της ελάχιστης). Η Πολιτεία οφείλει να δείχνει σεβασμό στους ηλικιωμένους.


ΣΗΜ: O κ. Μάνος επέλεξε να μην απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου