Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Περί «διασκέδασης» και «νεκρικής σιγής»



Με αφορμή την ερώτηση του κ. Γάκη στη Βουλή με θέμα : «Άμεσα μέτρα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από την ηχορύπανση και την υποβάθμιση της περιοχής» ξανά ακούγονται φωνές δεξιά αριστερά, να ρωτούν, εάν θέλουμε, η Μεσαιωνική Πόλη να γίνει ησυχαστήριο, να κατεβάσουμε ρολά, να μην μπορεί ο επισκέπτης να διασκεδάζει, ο οποίος έρχεται εδώ γι’ αυτόν τον λόγο. 
Αναλόγως βέβαια πως εννοεί κάποιος την διασκέδαση, σε ένα Μνημείο όπως είναι η Παλιά Πόλη. Κάτι σαν εμποροπανήγυρη και υπαίθριο κλάμπ ας πούμε; 
Ανάλογα, με το εάν πιστεύουν κάποιοι πως οι επισκέπτες της Μεσαιωνικής Πόλης την κατακλύζουν, μόνο,  με σκοπό να γεμίσουν-διασκεδάσουν σε 3-4 νυχτερινά μαγαζιά. 
Ανάλογα, με το εάν πιστεύουν  ότι νεκρώνει ένα Πολιτιστικό Μνημείο, γιατί σέβεσαι τον χαρακτήρα του και δεν το αλλοιώνεις με χοροπηδηχτάδικα, περισσότερο απ’ ότι έχει αλλοιωθεί.
 Μπορούν μια χαρά να μεταφερθούν έξω από την Μεσαιωνική Πόλη και μέσα α’ αυτήν, να μείνουν όσα μπορούν να συμβαδίσουν με τον χαρακτήρα της, να τον αναδείξουν, να σεβαστούν νόμους, ποιότητα, αισθητική και κατοίκους. 
Και την συζήτηση, εάν θέλουμε να την κάνουμε, δεν την αρχίζουμε ανάποδα. Από το εάν θα λείψει από τους επισκέπτες το υπαίθριο νυχτερινό κέντρο, στο οποίο έχει μετατραπεί.
Αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Γάκης (και η πλειοψηφία των πολιτών βλέποντας το μη περαιτέρω), εάν προστατεύεται και προβάλλεται με τρόπο που να σέβεται την εξέχουσα οικουμενική της αξία, σύμφωνα με την διακήρυξη της UNESCO 1992 και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Υ.Γ.1. Η απάντηση του κ. Γάκη, με αφορμή τα περί πρόθεσης να επιβληθεί «νεκρική σιγή» στην Παλιά Πόλη : «Μερικοί θα έπρεπε να ντρέπονται να λένε ότι είναι Ροδίτες γιατί  έχουν μετατρέψει την Ρόδο σε πόλη ...χειρότερη από την Κοζάνη. Είναι γελασμένοι επίσης αν νομίζουν ότι επικαλούμενοι την καταγωγή μου θα με μειώσουν. Εμένα οι Δωδεκανήσιοι με τίμησαν με την μέγιστη τιμή και θα κάνω το παν να τους το ανταποδώσω υπερασπισπιζόμενος την πολιτιστική μας κληρονομιά σε αντίθεση με κάποιους που θέλουν να στύψουν το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας και να το μετατρέψουν σε ατομικό κέρδος. Θα με βρουν, και εμένα και πολλούς άλλους, απέναντι τους. Αποφασιστικά.


Y.Γ.2. Χαρακτηριστικές, είναι και οι απόψεις πολλών συμπολιτών στη συζήτηση που άνοιξε εξ αφορμής, στο διαδίκτυο.’ Όπως : «Από πότε η Ρόδος είναι ΜΟΝΟ ήλιος-θάλασσα- διασκέδαση; Είναι ΚΑΙ αυτά για να συμπληρώνουν την πολιτιστική κληρονομιά που οι επισκέπτες εκτιμούν ενώ κάποιοι από εμάς....όχι! Μάλλον πρόοδος σημαίνει πατημένος εμετός σε κοινή θέα στη Σωκράτους στις 9 το πρωί που τον αποφεύγουν οι τουρίστες πηγαίνοντας στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και όχι σε αυτό του Μετά Μεσημβρίας που σερβίρει μπόμπες ποτά!»

Δημοκρατική της Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου