Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Συμβαίνει και στις «Ναυαρχίδες»



Υπάρχουν παππούδες που πίνουν καφέ ή μια σούμα σε καφενεία των χωριών και πληρώνουν κάθε που θα πάρουν την σύνταξή τους. Οι καταστηματάρχες κρατούν τεφτέρι. 
 «Αποκλείεται… Συμβαίνει αυτό στη Ρόδο;» μου έλεγε πολιτικός όταν του το περιέγραφα σε κάποια συζήτηση. 
Συμβαίνει και οι λίστες  μακραίνουν και γίνονται αδιάψευστος μάρτυρας. 
Πάνω από 800 οικογένειες, που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας στο νησί θα στηριχθούν φέτος από το Κοινωνικό Παντοπωλείο,  λέει η κυρία Μουτάφη. 
Και πόσες άραγε άλλες, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και την φτώχεια και δεν θα φτάσουν μέχρι την πόρτα των κοινωνικών υπηρεσιών. 
‘ Οπως χθες ο παππούς που σε μικρό σούπερ μάρκετ, όταν έφτασε στο ταμείο, ζήτησε να του αφαιρέσουν κάτι απ’ ότι είχε στο καλάθι του (γάλα, καφέ, ψωμί, γιαούρτι και μια… μικρή σοκολάτα) μέχρι «εκεί που φτάνουν αυτά» είπε, δείχνοντας τα χρήματα που κρατούσε στο χέρι. 
Και είναι προς τιμή του καταστηματάρχη που όχι μόνο δεν αφαίρεσε από το καλάθι του τίποτε, αλλά με διακριτικότητα τον καθυστέρησε για να του το γεμίσει.
’ Εμαθα πως πρόκειται για έναν αξιοπρεπέστατο άνθρωπο, που προσπαθεί να ζήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της γυναίκας του με μια σύνταξη 400 ευρώ. 
Σαν αυτή της μητέρας του κ. Στουρνάρα. 
Μόνο που ο δικός του γιος δεν είναι εδώ για να «τσοντάρει». Πρόσφατα πήρε ένα αεροπλάνο μετανάστευσης με προορισμό την Αμερική.  
Και ναι, συμβαίνει και στις «Ναυαρχίδες» πίσω από την βιτρίνα του τουρισμού να κυκλοφορεί η φτώχεια. 
Αλλά και πόσο απλή μπορεί να είναι η προσφορά, η βοήθεια και η συμπαράσταση και πόσο σιγά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συμβαίνει... 
Γιατί συμβαίνει, ευτυχώς ακόμα, αλλιώς θα είχαμε πιάσει από μια γωνιά στο δρόμο όλοι μας, είναι δεδομένο.Όχι, δεν φωνάζουν αυτοί τους δημοσιογράφους για να τους απαθανατίσουν αυτές τις ιδιαίτερες και «λεπτές» στιγμές.

Όσοι ακόμη έχουμε τη δυνατότητα, να βοηθήσουμε, όσο πιο διακριτικά και σιωπηλά γίνεται. 
‘ Οχι άλλοι φιλάνθρωποι! Όχι άλλες φωτογραφίες δίπλα σε σακούλες με τρόφιμα.  Όχι, άλλοι «συγκινημένοι με το δράμα των πολιτών», όχι άλλοι «σταρ» της δημόσιας ζωής φωτογραφιζόμενοι απαστράπτοντες σε φιλανθρωπικά γκαλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου