Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Στιγματήστε τους...

Για κάποιους, πολιτισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια κοσμική ευκαιρία για να συναντηθούν οι γνωστοί αναγνωρίσιμοι (“επώνυμοι” σε άπταιστα νεοελληνικά) ν' ανταλλάξουν τα πιο ευκολοδιάβαστα σύμβολα του κοινωνικού τους prestige, που είναι βέβαια η σχέση με τας τέχνας.
Κάποιοι άλλοι, μακρυά από τον "δήθεν" πολιτισμό και τους "δήθεν¨, τον παράγουν κιόλας.
Και έρχονται να τον μοιραστούν και μαζί μας.
'Ενα χρόνο σχεδόν μετά την πρώτη τους παράσταση, η Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου , επανέρχεται αυτή τη φορά και με φιλοξενούμενη συνάδελφη παρέα.
Ένα "Θεατρικό Δικηγορικό Διήμερο", θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ρόδου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ροδίων.
Παρασκευή 10.12.2010 "Ζητείται Ψεύτης" του Δημήτρη Ψαθά με τη Θεατρική Ομάδα του Δ.Σ. Ρόδου και Σάββατο 11.12.2010 "Λεφτά με τη Σέσουλα" του Michael Cooney, στο Δημοτικό Θέατρο στις 9 το βράδυ και με εισιτήριο 10 ευρώ.
Αξιοθαύμαστη η προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τον κόσμο του θεάτρου,να εκφρασθούν μέσα απ' αυτόν.
Μια προσπάθεια από την οποία κράτησαν εκτός από το χειροκρότημα της προηγούμενης πετυχημένης τους παραστάσης και τα χαρούμενα βλέμματα των παιδιών και των ανθρώπων του Θεραπευτήριου Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ρόδου "Ο Άγιος Ανδρέας".  



Μια παράσταση που έδωσαν με μοναδικό σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη δημιουργία ειδικής αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης .




Κι επειδή ο πιο σπουδαίος σκοπός του πολιτισμού είναι να μαθαίνει τον άνθρωπο να σκέφτεται, βρήκαν τρόπους μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των περικοπών και της άσχημης οικονομικής κατάστασης, να μην σταματήσει το ονειρό τους και να μην προκαλέσουν, δίνοντας παράδειγμα σε πολλούς από εκείνους που μοιάζουν σαν να μην έχουν καταλάβει τίποτε.
Όπως λένε και οι ίδιοι στην σελίδα τους στο διαδίκτυο: "Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν μας... Τις μέρες που έρχονται θα παρατηρήσετε ότι δεν θα δείτε αφίσες της παράστασης στους τοίχους της πόλης, ούτε τεράστια πανώ στο Δημοτικό Θέατρο. Δεν θα τυπωθούν νέα προγράμματα... Τόσο εμείς ως Ομάδα όσο και ο Σύλλογός μας αποφασίσαμε γι'αυτή τη φορά να προβάλλουμε το θεατρικό αυτό διήμερο εκ των ενόντων, με κύριο μέσο το διαδίκτυο και τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς...Όσο για τα σκηνικά της παράστασης, εννοείται πως θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια. "
Ας τους χειροκροτήσουμε πάλι αυτές τις δυο μέρες ξανά.
Για την προσπάθειά τους να παράγουν πολιτισμό μέσα από την έκφραση και την παιδεία που δίνει το θέατρο- όντας μάλιστα μη επαγγελματίες ηθοποιοί-, αλλά και μέσα από την έκφραση αλληλεγγύης που θέλουν να δώσουν, σε μια κοινωνία που αυτό περισσότερα από όλα έχει ανάγκη, τώρα που βουλιάζουν τα ονειρά της, κάτω από την αναλγησία όλων όσων την έχουν αντικαταστήσει με αμίληκτους και ψυχρούς αριθμούς.
Και όπως λένε οι ίδιοι :
"...να πέσουν επιτέλους οι ταμπέλες που χωρίζουν τα επαγγέλματα σε 'συμπαθή' και 'αντιπαθή' και να αντικατασταθούν με άλλες ταμπέλες : αφ΄ενός αυτών που προσφέρουν πραγματικά και αφ'ετέρου αυτών που λένε ότι προσφέρουν, ενώ στην ουσία είναι ανύπαρκτοι. 
Στιγματίστε μας με την ταμπέλα αυτών που προσφέρουν στο σύνολο.
Διαχωρίστε μας από όσους ισχυρίζονται ότι υπάρχουν."
Παρασκευή 10.12.2010 και και Σάββατο 11.12.2010 “τους στιγματίζουμε” στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου!!
περισσότερα για την παράσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου