Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

"Εξοργιστείτε"


"Οι νέοι που διαδηλώνουν είναι στην ουσία σαν να έχουν πάρει άδεια γι' αυτό από την κοινή γνώμη Οι μεγάλοι αφήνουν τους νέους να λειτουργήσουν σαν ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από τους δικούς τους φόβους για το μέλλον",γράφει ο αρθρογράφος Μικ Χιούμ.
 "Εξοργιστείτε" προτρέπει το ομώνυμο βιβλίο του Στεφάν Εσέλ, που μόλις έφτασε στα ράφια των βιβλιοπωλείων πούλησε 100.000 αντίτυπα. 
"Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία, να λέει κανείς πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, την ώρα που ξεθεμελιώνονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις", γράφει στα 93 του χρόνια ο Γάλλος αντιστασιακός και διπλωμάτης που γλίτωσε από το Μπούχενβαλντ και βλέπει σήμερα να ορθώνεται μπροστά του ένα κοινωνικό Μπούχενβαλντ. 
Ο άνεμος της οργής που ριπίζει το κοινωνικό τοπίο εξαπλώνεται στην ηπειρωτική Ευρώπη. 
Ωστόσο σκοντάφει πάνω σε ένα αίσθημα αδυναμίας, σε μια εντύπωση πως οι άνθρωποι έχουν να κάνουν με δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές και πανούργες και πως γι' αυτό κάθε αντίδρασή τους είναι μάταιη. "Ομως, η αντίδραση ανεβάζει το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις που παίρνουν αντιλαϊκές αποφάσεις", παρατηρεί ο Τζόχαν Χάρι στην εφημερίδα "Ιντιπέντεντ". "Κι όσο είναι αυτή πιο ζωηρή τόσο ανεβαίνει αυτό το κόστος".
Η κοινωνική ανθρωπολόγος Μάργκαρετ Μιντ έλεγε: "Ποτέ μην αμφιβάλλεις πως ακόμη και μια χούφτα άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μονάχα έτσι έχει αλλάξει μέχρι τώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου