Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Κακοποίηση ανήλικων ψυχών και συναισθημάτων


Το ό,τι τα τηλεοπτικά προγράμματα ακολουθούν την πλήρη κατάπτωση του πολιτισμού και του αξιακού κώδικα εδώ και χρόνια είναι γεγονός. 
 Ωστόσο, μερικές φορές ορισμένες  τηλεοπτικές ιδέες σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και σίγουρα όχι ασχολίαστες. Αν υποθέσουμε ό,τι ενήλικα άτομα αρέσκονται στον αυτοεξευτελισμό στην νέα “ψυχαγωγική” (λέμε τώρα...ψυχαγωγική) εκπομπή “πλάκα κάνεις” για 4.000 ευρώ, τι να πει κανείς; Περί αυτοεξευτελισμού κολοκυθόπιτα...
Αν υποθέσουμε ό,τι έξι ξανθιές κυρίες , την είδαν “Real housewives of Athens” ανταλάσσοντας ιδέες για το σούσι, το γκαζόν και την πισίνα, για να αποδείξουν ότι ακόμα και στα σαράντα -φεύγα- μία επώνυμη που χάθηκε από τις τηλεοπτικές οθόνες μπορεί να είναι όμορφη και να κάνει ένα real(ity) come back, μπας και τις ξαναθυμηθεί κανείς, καλώς και μέχρι εκεί. 
Δεν μπορούν να πείσουν όμως σε καμια περίπτωση ό,τι είναι και καθημερινές μητέρες. 
Δεν ξέρω πολλές καθημερινές μητέρες που θα βγάζανε στο “κλαρί” τα παιδιά τους να συμπρωταγωνιστήσουν μαζί τους. 
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα; Ποιός θα προστατεύσει τα παιδιά αυτά; Που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όρια της έκθεσης ανηλίκου; Της κακοποίησης; ' Η δεν είναι κακοποίηση και έκθεση όλο αυτό;
Κι αν αυτά τα παιδιά δεν λένε τίποτε σε κανέναν, μήπως πρέπει να πει η επόμενη απόλυτη κατάντια που προετοιμάζεται στο “Junior Master Chef”; Οι υποψηφιότητες έχουν λέει φτάσει τις 5000!!!. Και μιλάμε βέβαια για παιδιά 8-12 ετών. 
Μια εκπομπή, κατά το πρότυπο της “παιδικής eurovision” ή το “Βaby dance”, που χωρίς να σέβεται παιδικά συναισθήματα και την εύθραυστη ανήλικη ψυχολογία τα έβγαζαν στο κλαρί οι τηλεοπτικοί δουλέμποροι και οι νταβατζήδες-γονείς. Έχει σημασία να πούμε ότι σε ένα παιδί που εκπαιδεύεται στον άκρατο ανταγωνισμό ως νικητής και όπου μόνο η πρωτιά έχει σημασία, η ήττα λειτουργεί ως βιασμός, ενώ ο νικητής την ψωνίζει πολύ άσχημα χωρίς να έχει -ούτε συχνά κι οι ενήλικες- τρόπους να αντέξει την μετέπειτα πτώση. 
Ποιός θα προφυλάξει αυτά τα παιδιά; 
Ρητορικό το ερώτημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου