Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αυτοκριτική ως Σιλωάμ

'Οσο περνά ο καιρός, όσο το πολιτικό σύστημα μέσα από δημοσκοπήσεις ή ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού μπαίνει στη γωνία δακτυλοδεικτούμενο για την ευθύνη της οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και της ισοπέδωσης αξιών και θεσμών, τόσο πιο δυνατές είναι οι φωνές της..."αυτοκριτικής".
' Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν πλέον και ενω πριν μερικούς μήνες όλα ήταν καλά γινομένα από το πολιτικό προσωπικό, τώρα χωρίς να τους ρωτήσει ή πιέσει κανείς βρίσκουν ευκαιρία να "απολογηθούν" να κάνουν την "αυτοκριτική" τους.
Μετά τις απίστευτες δηλώσεις του κ.Κρεμαστινού  για βουλευτές ( και μάλιστα οι περισσότεροι όπως είπε) οι οποίοι" αναδεινύονται μέσα ένα σύστημα συναλλαγής και αναξιοκρατικό", έρχεται και η ανακάλυψη του κ.Ζωϊδη για το" πελατειακό, κοστοβόρο, υπέρογκο, συγκεντρωτικό και αδιαφανές κράτος.' Ενα κράτος που δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας επί ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.' Εγιναν λάθη και οφείλουν όλοι να κάνουν την...αυτοκριτική τους."
Αυτό το "mea culpa", " αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη", το “κάνω την αυτοκριτική μου" και πάμε όλοι μαζί παρά κάτω, λυπάμαι δεν το αντιλαμβάνομαι. Καλή η αυτοκριτική για όλους μας προς αποφυγή μελλοντικών λαθών και παραλείψεων. Στην περίπτωση των πολιτικών, τώρα και μετά από τα γνωστά αποτελέσματα, τέτοιες ομολογίες από ανθρώπους που μετείχαν επί ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ στην διακυβέρνηση της χώρας δεν λέγεται αυτοκριτική. Σύντομες δακρύβρεχτες παραστάσεις στην μικρή οθόνη, λέγεται, προσφεύγοντας στο τέχνασμα της συλλογικής ευθύνης, σύμφωνα με το μότο που χάραξε και εξακολουθεί να υπηρετεί ο κ.Πάγκαλος. Μιλούν για πάνδημα πάρτι και για από κοινού ευωχίες, διαχέοντας το αίσθημα ενοχής, ώστε με την πολλή αιραίωση να λευκανθούν μερικώς οι ίδιοι. Λυπάμαι αλλά " mea culpa" γενικώς και αορίστως αυτή την ώρα δεν υφίσταται ως πολιτική ασυλία.
Δεν υφίσταται "το κάνω την αυτοκριτική μου" ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ από την οποία θα βγουν αναβαπτισμένοι και ικανοί να διαχειρισθούν αυτή την κρίσιμη στιγμή. Aυτές τις αλλαγές που ευαγγελίζονται ποιοι θα τις κάνουν;
Πολλές οι...προσφορές. Μόνο που αυτοί δημιούργησαν όσα χρειάζονται αλλαγή. Και μάλιστα επώδυνη αλλαγή, γιατί την αυτοκριτική δεν την έκαναν τότε που έπρεπε. Πριν ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Πολιτικοί με θητεία δεκαετιών στη Βουλή και στις κατά καιρούς κυβερνήσεις, αφού σταδιοδρόμησαν μια χαρά, φτιάχνοντας τα πράγματα που σήμερα πρέπει να αλλάξουν - μερικοί και τη ζωή τους -, τώρα είναι πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τα πάντα , εκτός από τον εαυτό τους.
Για κορόιδα ψάχνουν; Αλλαγές με διαπιστώσεις και "κάνω την αυτοκριτική μου" δεν γίνονται όσο δεν σηκώνεται κάποιος να πει: "Ανήκω σε αυτούς που έφτασαν τα πράγματα στο μη περαιτέρω. Αποχωρώ από την πολιτική...”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου