Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η ρακένδυτη Πρωτοχρονιά

Βλέποντας στις ειδήσεις την επίσκεψη του πρωθυπουργού την Πρωτοχρονιά στους αστέγους, όση ώρα ήμουν με την οικογένειά μου στο δικό μας Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, οι σκηνές αυτές με στοίχειωσαν.
Προσπαθούσα να φανταστώ…. Να έχω χάσει τη δουλειά μου, να μην έχω ευρώ στη τσέπη, να είμαι άστεγη, να είναι η πρώτη ημέρα του χρόνου και να βρεθώ σε ένα χώρο συσσιτίου.
Γιατί η πείνα έχει νικήσει όλα τα άλλα συναισθήματα , του πόνου για τα χαμένα χαμόγελα κάποιων ευτυχισμένων πρωτοχρονιών, του φόβου, της ντροπής, της απόγνωσης, του ευτελισμού.
Και να μην φθάνουν όλα αυτά, αλλά μόλις πας να σηκώσεις το πιρούνι για την πρώτη μπουκιά του χρόνου, να δεις να σου χαμογελάει, να σου απλώνει το χέρι και να σου εύχεται ΚΑΛΗ Χρονιά, ο πρωθυπουργός.
Να δεις εκεί που με σκυμμένο κεφάλι και βουρκωμένα μάτια  προσπαθείς να νικήσεις την πείνα σου,  να σε… καμαρώνει ο «επιτηρητής» σου.
Ο άνθρωπος που τοποθετήθηκε σ’ αυτή τη θέση για να μετρά όχι μόνο τις δικές σου  μπουκιές, αλλά όλων των Ελλήνων και να πράττει ανάλογα.
Τον άκουγα να μιλά με τους ανθρώπους αυτούς και προσπαθούσα να φανταστώ… Τι θα μου έλεγε άραγε; ΄Ισως ένα από τα εύστοχα σχόλια του διαδικτύου για το θέμα : «Αγαπητοί άστεγοι και άποροι, μην απελπίζεσθε! Στην πραγματικότητα, είστε προνομιούχοι! Με τεχνοκρατικούς όρους, είστε πολίτες επιλεκτικής, προσαρμοστικής στέγασης κι ευέλικτης οικονομικής αυτοδιαχείρισης!»  
Θα μου πείτε...μα έχει δικαίωμα στην ευαισθησία και στην έκφραση φιλανθρώπων αισθημάτων και ο πρωθυπουργός. Πως; ΄Ετσι, με επικοινωνιακούς όρους του χαμογελαστού στην φωτογραφία κ. Καψή; 
 Αλλά ας το δεχθώ. Ωραία! Πήγε. Από δω και πέρα; Τι θα κάνει; Θα υπάρξουν κάποια μέτρα πέρα από την φιλανθρωπία των ημερών; Πολιτικές και λύσεις  συστηματικές και μακροπρόθεσμες θα αναζητηθούν από τους αρμόδιους της πρόνοιας, δηλαδή από το κράτος; Γιατί πολιτικές οδηγούν στην φτώχεια λαούς. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο να πέφτει σαν τη βροχή.
 Ίσως φανεί σε πολλούς σκληρό απέναντι στα φιλάνθρωπα αισθήματα των πολιτικών, αλλά  το μόνο που σκέφτομαι για όλο αυτό το πρωτοχρονιάτικο σόου είναι, ότι αφού εξαθλίωσαν τους ΄Ελληνες με τα παράνομα χαράτσια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τον ευτελισμό της αξιοπρέπειας τους σπεύδουν τώρα σαν άλλοι Νέρωνες να απολαύσουν το αποτέλεσμα των πράξεών τους.
Θα προτιμούσα έναν πρωθυπουργό αλλά και όσους πολιτικούς έσπευσαν να δηλώσουν την παρουσία τους σε συσσίτια αστέγων, να κρύβονται από ντροπή για τα 3.000.000 Ελλήνων που ζουν τη φτώχεια και την ανέχεια ( με στοιχεία του 2010 το εξωφρενικό νούμερο…  φανταστείτε που θα ανέβει το 2011 και 2012…) Να κρύβονται από ντροπή στα γραφεία τους και με σκυμμένο κεφάλι να σχεδιάζουν πολιτικές αξιοπρέπειας για τις στρατιές νεόπτωχων που δημιούργησαν.
Υ.Γ. Το βλέμμα του αστέγου το πρόσεξαν;;

Η Δημοκρατική της Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου