Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Λόγοι εκδίκησης...



Η είδηση, ότι ύποπτος για την καταστροφική φωτιά στην Χίο, είναι ένας νεαρός γιός πυροσβέστη, ο οποίος αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τον… προσέλαβαν στην Πυροσβεστική, μου έφερε στο νου κάτι που διάβασα πρόσφατα και με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές. Λέει λοιπόν ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ καιμ συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγένιος Τριβιζάς σχετικά με το προφίλ των εμπρηστών :  «Όπως και στην τυπολογία άλλων εγκλημάτων  έτσι και στον εμπρησμό  υπάρχει μια τεράστια  ποικιλία  αιτίων και κινήτρων, από τα καθαρά ωφελιμιστικά μέχρι τα παθολογικά. Όταν είχα γράψει  για παράδειγμα  το διήγημα «Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης»  δεν γνώριζα ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα ακόμα και περιπτώσεις εμπρηστών οι οποίοι βάζουν φωτιές για να  εμφανίζονται ηρωικοί σβήνοντάς τις, η άλλοι που καίνε οι ίδιοι τα σπίτια τους για να  προσελκύσουν  τον οίκτο των συνανθρώπων τους». (΄Οπου ο « Ερωτευμένος Πυροσβέστης» είναι ένα παραμύθι, στο οποίο ο πρωταγωνιστής, πυροσβέστης στο επάγγελμα, βάζει φωτιά στο σπίτι της αγαπημένης του ...)
 Τις πιο έγκυρες μελέτες για το προφίλ του εμπρηστή τις έχουν κάνει Αυστραλοί εγκληματολόγοι. Σύμφωνα με αυτές, τα κυριότερα αίτια πίσω από τους εμπρησμούς είναι τα εξής: 1. Η κάλυψη ενός εγκλήματος (μιας ληστείας, ας πούμε, ή ενός φόνου) 2. Οικονομικοί λόγοι 3. Ασφαλιστική απάτη 4. Ψυχολογικοί λόγοι 5. Εκδίκηση 6. Τρομοκρατία. Οι συχνότεροι λόγοι λένε οι ειδικοί που συναντάμε στην Ελλάδα είναι οι οικονομικοί λόγοι ( οικοπεδοφάγοι κ.λ.π.) και οι ψυχολογικοί ( πυρομανείς).
Φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός να ψάξουμε και τους λόγους εκδίκησης;; Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, με αφορμή  την περίπτωση του νεαρού φέρελπι πυροσβέστη της Χίου και του «άθεου» κατά δήλωσή του θεολόγου , «αδιόριστου καθηγητή» και φερόμενου τρομοκράτη  της Πάτμου, αλλά και με αφορμή τις δικές μας φωτιές εδώ στην Ρόδο και τις έρευνες τις δικαιοσύνης για την πιθανότητα ότι κάποιες απ' αυτές ...άναψαν ,για να «εκβιαστεί» η κοινή γνώμη και να ασκηθεί «πίεση» σε αρμοδίους και όχι μόνο, για το γνωστό θέμα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Το εύκολο, είναι, να καταδικαστούν και οι δύο για τα ομολογουμένως αποτρόπαια εγκλήματά τους , εάν αυτά αποδειχθούν και έτσι πρέπει. Το δύσκολο, είναι, να βρούμε τα τεράστια ελλείμματα της παιδείας για να αποτραπούν τα χειρότερα… Στην αποτυχία της υπάρχει το ουσιαστικό της μέρος, που είναι η μεταλαμπάδευση των αξιών του ανθρώπου και του ανθρωπισμού στους νέους. Την αδυναμία της πολιτείας να εμπνεύσει όραμα αντί οργής και μίσους, που δυστυχώς μέρα τη μέρα γιγαντώνονται και φτάνουν σε ακραία σημεία.

Η Δημοκρατική της Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου