Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Μονομαχία με τον ήλιο



Φωτιά έχουν πάρει οι προετοιμασίες στα χωράφια. Φυτεύουν.
Φωτοβολταϊκά.
Μια βόλτα μόνο στη Νότια Ρόδο κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, αλλά και στα ενδότερα, αρκεί,  για να βρεθείτε σε ένα καινούργιο τοπίο.
Να μην γίνουν θα πείτε;
Να γίνουν. Αλλά που;
Παντού, ατάκτως ερριμένα, αλλοιώνοντας εντελώς την φυσιογνωμία του τοπίου;
Και εκτός από αυτό που πολλοί θα πουν ρομαντικό και άνευ σημασίας,  σε μια περίοδο όπου το θέμα των αγροτικών καλλιεργειών, των παραγόμενων διατροφικών προϊόντων, έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, δόθηκε κίνητρο για να «φυτέψουν» οι αγρότες φωτοβολταϊκά, για να «σπείρουν» πάνελ και μάλιστα και σε πολύ καλά-παραγωγικά χωράφια;
« Το 0,5% της καλλιεργήσιμης γης θα αξιοποιηθεί για την ηλιακή ενέργεια», λέει το υπουργείο. Μην ανησυχούμε.
Βέβαια, δεν πιστεύω ότι και αυτό το 0,5%  είναι αμελητέο, ειδικά σε εποχές κρίσης.
Από την άλλη, οι αναφερόμενες εκτάσεις αφορούν μόνο συγκεκριμένα προγράμματα για μικρά πάρκα αγροτών και όχι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών από εταιρείες ή ιδιώτες, που μπορεί να καταλάβουν πολλαπλάσιες εκτάσεις.
(Κι ενώ «πυρπολείς» τα χωράφια, δίνοντάς τους χαρακτηριστικά μιας μονομαχίας με τον ήλιο, ταυτόχρονα προπαγανδίζεις την « επιστροφή στις ρίζες» και προτρέπεις νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την  γη. ) Κλείνει η παρένθεση.  
Και όταν αυτό καταλήξει ( που θα καταλήξει) σε μια καινούργια "φούσκα", θα μείνουν τα σκουριασμένα σίδερα να μας θυμίζουν άλλη μια νεοελληνική πατέντα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο.
Αυτό που θα πρέπει να έχει μια οργανωμένη πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει και με τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας το ενεργειακό.
Σχέδιο που θα λάβει υπ’ όψιν της τις ανάγκες ενός τόπου σε ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και το ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον.  
Αντ’ αυτού, προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα των απορροφήσεων του ΕΣΠΑ, ο κ. Μηταράκης έβαζε υπογραφές με ρυθμούς πολυβόλου, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. ΄Οταν κάποιος αρχίσει να διαβάζει περισσότερα για τις επενδύσεις που επιδοτήθηκαν από τον επενδυτικό νόμο και θα πληρωθούν με την υπογραφή του κ. Μηταράκη, θα δει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι για φωτοβολταϊκά πάρκα.
Επιπλέον, θα απογοητευθεί, γιατί ενώ σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός μιλά για καινούργιες θέσεις εργασίας με την διαχείριση αυτών των κονδυλίων,  η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων  δεν δημιουργεί καμία θέση εργασίας. Για παράδειγμα, ο κ. Μηταράκης υπογράφει επενδυτικό σχέδιο 10.000.000 ευρώ για αιολικό πάρκο, με το οποίο δημιουργείται μία (1) θέση εργασίας ή επένδυση 5.000.000 για φωτοβολταϊκό, στην οποία αναφέρεται το εξής: «Νέες Θέσεις Εργασίας: 0».



«Νέες Θέσεις Εργασίας: 0».)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου