Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

“Φιλάνθρωπα” αισθήματα

Tα όσα θλιβερά έγιναν παραμονές Χριστουγέννων στο Γηροκομείο Αθηνών μετά τη δήλωση αδυναμίας να φιλοξενήσει 45 γέροντες, των οποίων ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς τους να παραλάβουν, άνοιξαν ένα ακόμη κουτάκι με οσμές σκανδάλου και παντελούς έλλειψης κοινωνικού κράτους.
Και δεν είναι μόνο το Γηροκομείο.Είναι και ο ξενώνας "Στοργή" για κακοποιημένες γυναίκες που κλείνει -αν δεν έκλεισε ήδη- της ΜΚΟ "Αλληλεγγύη"(της εκκλησίας)με αιτία σκάνδαλο κακοδιαχείρισης από κατασκευής ακόμη του ξενώνα (και με επιχορηγήσεις...), ο Φάρος Τυφλών Καλλιθέας που σταμάτησε να επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας γιατί δεν υπάρχουν (τελικά...)χρήματα.
Και ακόμη δεν είδαμε τίποτε...
Στο πολύ κοντινό μέλλον ένα ένα όλα αυτά τα ιδρύματα δεν θα υπάρχουν,είτε γιατί το κράτος δεν θα είναι σε θέση να τα επιχορηγεί, είτε από κακή διαχείρηση των κληροδοτημάτων τους και δωρεών.
Οσμή οικονομικού σκανδάλου.Το οποίο έβγαλε στο φως μια άλλη πλευρά που αγγίζει τις οικογενειακές σχέσεις και τον τρόπο που υφίστανται αυτές ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες.
'Οποιος παρακολούθησε την υπόθεση του Γηροκομείου θα έμεινε σκεπτικός με την αντίδραση πολλών συγγενών των γερόντων οι οποίοι ένοιωσαν “απειλούμενοι”από τον γέροντα που θα έπρεπε να...φιλοξενήσουν.
Δικαίως, αδίκως, δεν νομιμοποιείται κανείς να απαντήσει...
Το αποτέλεσμα είναι ένα.
Γέροντες,κακοποιημένες γυναίκες ή παιδιά, ανέστιοι και ανεπιθύμητοι.
Και όσοι απ'αυτούς δεν έχουν συγγενείς;;;
Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους πρόνοιας αν δεν είναι να παρεμβαίνει και να διευθετεί την κοινωνική αδικία; Δεν είναι πολίτες του αυτοί;Να κινητοποιεί τους μηχανισμούς του και να υποστηρίζει εκείνον που έχει ανάγκη και αδυνατεί να τον προστατεύσει; Και αφού δεν μπορεί και αυτόν τον σημαντικό ρόλο του τον μεταβίβασε σε "ελεήμονα" σωματεία, γιατί τουλάχιστον δεν διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου για να μην οργιάζει το κέρδος εις βάρος ανήμπορων ανθρώπων;
Συμπέρασμα: Στις πλάτες αδύναμων και ανήμπορων στήνονται τα καλύτερα "παιχνίδια" κέρδους και διαπλοκής.

Μια σκέψη παραπέρα...
Mε ποιό τρόπο,κάποιοι "αετονύχηδες"στήνουν κοινωνικό status με βλέψεις βεβαίως πολιτικές στο όνομα ανήμπορων και αδύναμων;
Ακούγονται έντονα προτροπές συμμετοχής σε οργανώσεις πολιτικά ανώδυνες.
Να αλληλοβοηθούμε, να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο και γενικώς κάπου να συμμετέχουμε, αφού εδώ που φτάσαμε έχουμε όλοι τις ευθύνες μας(ενοχοποίηση...).
Πολιτική διαχείρισης του φόβου το λένε οι ειδικοί.
Δραστηριότητες συμμετοχικής ουτοπίας προς συναισθηματική ανακούφιση. Προσπαθούν να διαχειριστούν τον φόβο μας ως άκρως επικίνδυνο πολιτικοκοινωνικά αν τυχόν...απορρυθμισθεί.
Το αυτονόητο της κοινωνικής αλληλεγύης υφίσταται πολύ πριν την "επανάσταση του αυτονόητου"...'Οταν γίνεται κατά παραγγελία μόνο υποψίες μπορεί να κινήσει.
Είτε γιατί κάποιοι θέλουν να εκτονώσουν συναισθήματα που μπορεί να ξεσπάσουν ανεξέλεγκτα,είτε για να περάσει με δικαιολογία την οικονομική κρίση στα μαλακά η έλλειψη του κοινωνικού κράτους,τώρα που τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για μεγάλες ομάδες πολιτών.
Προς προβληματισμό η εκμετάλλευση αυτής της κατάστασης από κάποιους με “φιλάνθρωπα” αισθήματα να κάνουν...θόρυβο,παρελαύνοντας με ονομαπώνυμα,δηλώνοντας πρωτεργάτες και άλλα τέτοια... "φιλάνθρωπα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου