Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ρητορικός πατριωτισμός

Εκεί που τελειώνει η πολιτική, άρχίζει ο ρητορικός πατριωτισμός του πρωθυπουργού.
Απογυμνωμένος από την έννοια πατρίδα, διασταυρώνεται με τον αφελή εθνικισμό και λαϊκισμό ταυτόχρονα, του Αντώνη Σαμαρά. Αντιπατριώτες και με προθέσεις υπονομευτικής δράσης χαρακτηρίσθηκαν από τον πωθυπουργό προεκλογικά όσοι είχαν πρόθεση έστω και σαν σκέψη την καταψήφιση του ΠΑΣΟΚ. Με λεκτικούς ακροβατισμούς περί…πατρίδος, εντελώς κενούς πολιτικού περιεχομένου και ακόμη χειρότερα, προκλητικά εκβιαστικούς την ώρα που όλοι μας βρισκόμαστε σε μια ταπεινωτική εθνική πραγματικότητα.
Την ίδια ώρα που "πατριώτες" συνέλληνες έβγαζαν στις τράπεζες του Λιχτενστάιν πάνω από 22 δις ευρώ για να μην δικαιολογήσουν που βρήκαν αυτά τα λεφτά και για να μην φορολογηθούν ( σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος).
Την ίδια στιγμή που "πατριώτες συνέλληνες" είναι αυτοί που δεν αγγίζονται και δεν αγγίχτηκαν. Οι φοροφυγάδες επιχειρηµατίες ή οι πεινασµένοι” σοσιαλιστές που πλούτισαν παράνοµα επί ΠΑΣΟΚ ή οι πολιτικοί μιζαδόροι -και όσοι τρέφονται από αυτούς- ή οι δεξιοί παράγοντες που καταλήστεψαν το κράτος την τελευταία πενταετία.
Όσο δεινοπάθησε η έννοια του πατριωτισμού στα χέρια των κάθε λογής καιροσκόπων πατριδοκάπηλων που την αφυδάτωσαν από το ουσιαστικό περιεχόμενό της, άλλο τόσο δεινοπαθεί στα χέρια των σύγχρονων αρνητών της, που ασελγούν πάνω της αρνούμενοι πεισματικά να διακρίνουν απλές και αυτονόητες αλήθειες.
Ο πατριωτισμός, είναι κομμάτι μιας γενικότερης στάσης ζωής, που είναι ικανή να πείσει και να μεγαλουργήσει μαζί με πολιτική. Δεν είναι ευκαιριακή σημαία για καιροσκοπικά πολιτικά παιχνίδια.
Δεν είναι στιγμιότυπο ζωής. Είναι στάση ζωής που πρώτοι εμπέουν οι κυνερνώντες από βάθος χρόνου και σε βάθος χρόνου.
Οι μοναδικοί που εκ του αποτελέσματος δεν πείθουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου