Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αγανακτήστε

"Θα ήθελα όλοι – ο καθένας από εµάς – να βρει τον λόγο του να αγανακτήσει. Είναι ένα πολύτιµο δώρο. Οταν κάτι σε κάνει να αγανακτείς, όπως αγανάκτησα εγώ εναντίον του Ναζισµού, γίνεσαι αγωνιστής, σκληρός και στρατευµένος. Γίνεσαι µέρος του µεγάλου ρου της ιστορίας – και αυτός ο ρους µας οδηγεί προς έναν κόσµο µε περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ελευθερία, όµως όχι την ανεξέλεγκτη ελευθερία της αλεπούς στο κοτέτσι".
(...)
"Οι λόγοι να αγανακτήσει κανείς µπορεί να φαίνονται σήµερα λιγότερο ξεκάθαροι. Ο κόσµος µοιάζει υπερβολικά περίπλοκος. Σε αυτόν τον κόσµο, όµως, υπάρχουν πράγµατα που δεν θα έπρεπε να ανεχόµαστε… Λέω στους νέους: Κοιτάξτε λίγο γύρω σας και θα τους βρείτε. Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία…"

"Αγανακτήστε"! Το βιβλίο του 94χρονου Γάλλου αντιστασιακού Στεφάν Εσέλ, που σαρώνει -σε πωλήσεις- στη Γαλλία (πάνω από 500.000 αντίτυπα μέσα σε δυόμισι μήνες). 
Ηρωας της γαλλικής Αντίστασης ο Εσέλ, χαίρει εκτιμήσεως στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς (είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος). Γεννήθηκε στο Βερολίνο από Εβραίους γονείς, συνελήφθη από τους ναζί και φυλακίστηκε στο Μπούχενβαλντ, υπερασπίζεται τους μετανάστες και εσχάτως τους Παλαιστινίους... Εναντιώνεται στη "δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών", τάσσεται υπέρ της "ειρηνικής εξέγερσης", αλλά κατανοεί την προσφυγή στη βία από λαούς που "ζουν υπό στρατιωτική κατοχή", όπως οι Παλαιστίνιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου