Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

"Μπᾶμ"

Εν μέσω λογισμών, παραλογισμών και αριθμών που καιρός και διάθεση για απόκριες που κλείνουν αυλαία σήμερα. 
Κόντρα και αντιστάσεις απέναντι στην εθνική κατήφεια, τα μασκέ πάρτι των ημερών, με κάποιο να κάνει την διαφορά.
Νέοι άνθρωποι (15άρηδες...) έκαναν βουτιά στο χρόνο για να βρουν θέμα μεταμφίεσης.
Μπήκαν στην κάψουλα του χρόνου και όπου σταματήσει, είπαν, αυτό θα ντυθούμε.
Η κάψουλα σταμάτησε στο 1990. Στην Ροδοχώρα.
Μαζεμένοι στην πλατεία "Μπᾶμ" της Ροδοχώρας που προσγειώθηκε η κάψουλα, ήταν μαζεμένα παιδιά που γιόρταζαν την αποφοίτησή τους από τα Λύκεια της χώρας. Οι απόφοιτοι του 1990, από το Λύκειο "Καπνοβιομηχανία" με τους χαι κλας (κάτι μεταξύ Μπέβερλι Χιλ και πρωτευουσιάνοι) αποφοίτους, το "Θηλέων" ανεπισήμως και “Καζούλειο”, με τους κουλτουριάρηδες και άλλων πνευματικών αναζητήσεων, του "Βενετοκλείου” με κάθε καρυδιάς καρύδι."Πάκκοι" με το μαλλί-φούντα τύπου ροδίτικο καμάκι, "φυτά" με γυαλάκια,"κουλτουριάρηδες" άνευ ειδικότερου φαινότυπου.
'Ολοι αυτοί οι περίεργοι τύποι, χόρευαν τον παραδοσιακό χορό "Μπᾶμ"  (εξ ου και η ομώνυμη πλατεία). 
Για τις καταβολές αυτού του ιερού χορού,λέγεται, ότι ανήκει στα '80s και χάνεται στα βάθη της Παράδοσης του Ροδίτικου Καμακιού της Ροδοχώρας, της Άσπρης Κάλτσας (ή "κάΡσας", στην ροδολαλιά,"καθότι ἀνέκαθεν παρατηρεῖται συχνότατα μία ἰδιότυπη ἀντιμεταχώριση τῶν λυρικῶν συμφώνων λάμδα καί ῥώ, πρό συμφώνου τιθέντων" όπως μας λέει ο μελετητής της εποχής κ.Γαβριήλ Χαρίτος...)  μέσα από Μαύρα Παπούτσια με Λεπτή Σόλα, και που πάνε πάντοτε παρέα με εκείνες τις ανεκδιήγητες φουντωτές κομμώσεις τύπου Duran Duran.
Πολύ δύσκολα τους φάνηκαν όλα αυτά τα περίεργα ντυσίματα.
Που να ψάχνουν τώρα για “πάκκους”, άσπρες κάΡσες και μαύρα παπούτσια με λεπτές σόλες, υφάκια χάι κλας και κουλτούρας, στυλ '90.
Αλλά ενθουσιάστηκαν με τον παραδοσιακό χορό “"Μπᾶμ" ("ναί, γράφεται με περισπωμένη", όπως μας εξήγησε, ο ως άνω μελετητής).
Αποφάσισαν λοιπόν, να ντυθούν 40άρηδες, όσο θα ήταν σήμερα δηλαδή οι παράξενοι αυτοί τύποι. 
' Εβαλαν κοιλίτσες, αρχές φαλάκρας και άλλα συμπαραμαρτούντα διότι ου “γαρ έρχεται μόνον...”, οι κυρίες 40άρες μεν, αλλά ως γνωστόν ίσον με δύο εικοσάρες, 
ονόμασαν το πάρτι re-union Party Απόφοιτοι του 90” και αναβίωσαν τον παραδοσιακό χορό "Μπᾶμ",την
Παρασκευή 25.2.2011 στο ευάερο και ψηλοτάβανο κλαμπ Dome,πιστοί στις παραδόσεις τους και στις παραδόσεις της αποκριάς, με το πάθος που έχουν όλοι οι 15άρηδες.
Αποκλειστικές πληροφορίες λένε, ό,τι ήταν τέτοια η επιτυχία των μεταμφιέσεων, τόσο είχαν μπει στο...πετσί του ρόλου τους οι συμμετέχοντες, που ένα μπέρδεμα, έναν διχασμό τον έχουν πάθει και κυκλοφορούν μονολογώντας:
Ποιοί είμαστε; Πως είμασταν; Πώς θα γίνουμε;
Γηραιότεροι του φαίνεσθαι; Νεαρότεροι του είναι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου