Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ε ντε λα μαγκέ ντε Μνημονίκ

"Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που η βοήθεια από το ΔΝΤ δεν αρκούσε. Ο πρωθυπουργός λοιπόν έκανε μια μεγάλη πολύμηνη προσπάθεια και πέτυχε έναν μηχανισμό και 110 δισ. Ο μηχανισμός ήταν μια πολιτική μαγκιά του πρωθυπουργού που την πέτυχε όταν η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ήταν μηδενική."
Πολιτική μαγκιά κατά τον κ.Παμπούκη το μνημόνιο.
Για να δούμε τι εννοεί ο ποιητής με την λέξη “μαγκιά”. Διαβάζουμε στο λεξικό:Οι οπαδοί του Γαλλικού Κόμματος ονομάσθηκαν "Μοσχομαγκίτες", από το όνομα κάποιου Μόσχου και τη μάγκα, το μικρό στρατιωτικό τμήμα της δεκαρχίας.
Από τη "μάγκα" προέκυψε και ο όρος "μάγκας" καθότι πολλοί "μαγκίτες" πωλούσαν προστασία, για να εξασφαλίσουν ακόπως και αμόχθως τα προς το ζην.
Ο μάγκας, συνήθης κοινωνικός χαρακτήρας της προπολεμικής περιόδου,μακρύ μουστάκι, τα μυτερά παπούτσια με γυρισμένες μύτες, το καβουράκι, το παντελόνι με ρίγα και το κομπολόι. Στη μέση φορούσαν τυλιχτό ζωνάρι, κυρίως για να κρύβουν τα μικρά όπλα -μαχαίρια και πιστόλια- που κουβαλούσαν. Οι μάγκες εμφανίστηκαν ως κουτσαβάκηδες γύρω στα 1870 και έδρασαν περίπου μέχρι το 1892, όταν ο γνωστός Μπαϊρακτάρης τους κυνήγησε αλύπητα.
Σήμερα ο ίδιος όρος εφαρμόζεται, μεταφορικά, για τον λαϊκό παληκαρά, άτομο που επιδεικνύει προκλητικά ή επιθετικά τη δύναμή του στον κοινωνικό περίγυρο. Χρησιμοποιείται καμιά φορά και υποτιμητικά σε φράσεις όπως "κάνει το μάγκα", "τζάμπα μάγκες".
Συνθετικές λέξεις: "βαρύμαγκας", "ψευτόμαγκας".

Κατόπιν όλων τούτων συμφωνώ και επαυξάνω με τον κ.Παμπούκη για την...μαγκιά.Έ ντε λα μαγκέν ντε Μνημονίκ,άλα πι και φικέ ξηγιέτ'
α λε λεπτίκ, μέσα έπεσε χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη λέξη. Το λέει και το λεξικό... 
Εκτός, αν ήθελε να μας πει κάτι άλλο, οπότε μάλλον ατύχησε και εκτίθεται, χρησιμοποιώντας λέξεις που ούτε συνάδουν με τον πολιτικό λόγο από όσους θέλουν να λέγονται σοβαροί (πανεπιστημιακός άνθρωπος...), αλλά και που η σημασία τους μόνο σε σοφία δεν παραπέμπει, αν ήθελε αυτό να μας πει.
' Oχι τίποτε άλλο, αλλά αν ανοίξουν κανένα λεξικό οι κουτόφραγκοι, θα το ξανασκεφτούν αυτό με την εμπιστοσύνη που μετά την... πολιτική μαγκιά έπαψε να είναι μηδενική...
Kαι τέλος πάντων "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τρένο"... Χρόνια τώρα τό'χει πει ο αξέχαστος Ρασούλης.

  "Η Δημοκρατική της Ρόδου" 15.3.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου