Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

΄Ενας ' Ελληνας



3η Σεπτεμβρίου σήμερα και ιστορική επέτειος.
' Οχι. Δεν εννοώ αυτή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μια άλλη 3η Σεπτεμβρίου του '74. 
Για την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1943 μιλώ και που είχε σαν κατάληξη την παραχώρηση Συντάγματος από τον ΄Οθωνα.
Ηγέτης αυτής της επανάστασης ο Μακρυγιάννης, για τον οποίο πολλά χρόνια αργότερα, έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου και μελωποίησε ο Ηλία Ανδριόπουλος, το παραπάνω χιλιοτραγουδημένο τραγουδάκι.
Αυτά ως προς την αποκατάστασιν  της συνδεσής του με την 3η Σεπτεμβρίου του 1974.
Μιας σύνδεσης που ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ηγέτες σαν τον Μακρυγιάννη και με τον λόγο για τον οποίο αυτός αγωνίσθηκε. 
Αν θέλουν να θυμηθούν κάτι εκεί στους μαραμένους μπαξέδες που θα συναντηθούν οι εορτάζοντες την άλλη επέτειο,  ας θυμηθούν τα λόγια του Μακρυγιάννη:

Τέτοιοι είστε εσείς, τέτοιοι είναι κ’ οι οπαδοί σας. Φανήκετε όλοι τι αξίζετε και τι κάμετε εις την πατρίδα αρχή και τέλος. Σας θεωρούσαν οι μέσα και οι έξω πως κάτι ήσασταν· κ’ είστε ό,τι είστε. Ήσασταν ό,τι θεωρούσαν οι Ευρωπαίοι τον Σουλτάνο και δεν τολμούσαν να του αφαιρέσουν τον τίτλο του «Γκρανσινιόρη». Όσο έλεπαν το τζαμί εις την Βγιέννα σκιάζονταν κ’ έτρεμαν να μην πάγη και παραμέσα και φκειάση κι’ άλλα τζαμιά. Κι’ από αυτόν τον φόβον κάποτε του πλέρωναν και φόρον. Κι’ όταν βήκαν μια χούφτα άνθρωποι και τους απόδειξαν ότι δεν έχει πλέον ο Γκρανσινιόρης μαστόρους να χτίση τζαμιά, ότι θα πέσουν κι’ αυτά οπού έχει, από τότε τον λένε «ο Τούρκος»
"Απομνημονεύματα, Eπίλογος"

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου