Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ναυαρχίδα της Κουλουρίας vs Φεστιβάλ Τεχνών

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η χθεσινή. 
Μια ακόμη Παγκόσμια Ημέρα των Καλών Προθέσεων. Με αυστηρή ημερομηνία έναρξης και λήξης και κινούμενη στα τυπικά και συνήθη.
Την υπέρβαση φέτος την κάνει η Κρήτη. Δικαιωματικά μπορεί να γιορτάσει την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης γιορτής, που δεν έμεινε για μια ακόμη χρονιά να “γιορτάζεται” με όρους θεάματος και εντυπωσιασμού, να γιορτάσει τις καλές προθέσεις που δεν έμειναν προθέσεις και εκθέσεις ιδεών από αρμόδιους ( η μήπως και αναρμόδιους περί τουριστικού προϊόντος;). 
Να καινοτομήσει.
Και την γιορτάζει όχι μια ημέρα αλλά δέκα (10). Με εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη, στα πλαίσια του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας  Κρήτης και με την στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού . Μεγάλο δε μέρος του κόστους καλύπτεται από χορηγούς.
 ΄Οπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης στην συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις εκδηλώσεις, σκοπός της δημιουργία αυτού του φεστιβάλ είναι: “Εκτός ότι θέλουμε να καθιερώσουμε αυτό το Φεστιβάλ ως μια σημαντική εκδήλωση για τη Μεσόγειο, θέλουμε να το αξιοποιήσουμε όχι μόνο πολιτιστικά αλλά και τουριστικά, να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλής ποιότητας”.
Εντυπωσιακές οι εκδηλώσεις  (που ξεκίνησαν με την κορυφαία όπερα “Ιδομενέας-Βασιλιάς της Κρήτης” του Β.Α. Μότσαρτ), με την συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων της μουσικής, του χορού, του θεάτρου από 15 χώρες του κόσμου και μάλιστα όπως λένε οι διοργανωτές, σχήματα που πλαισιώνονται από διεθνώς καταξιωμένους και γνωστούς καλλιτέχνες. ( εδώ το πρόγραμμα_)
 
Στον αντίποδα αυτού, στη “Ναυαρχίδα” του τουρισμού, η “Κουλουρία”...Με κάλεσμα σε συνέντευξη τύπου “ να δώσουμε χώρο στους ξένους μας να χαρούν τη γιορτή που γίνεται γι' αυτούς... Να τους παραχωρήσουμε την θέση μας, την καρέκλα μας” και να μπορέσουν να απολαύσουν τα τοπικά φαγητά που θα προσφερθούν σε συνδιασμό με το έθιμο του γάμου.... Με έκκληση στους επιχειρηματίες να προσέξουν τους τουρίστες μας και οι ξενοδόχοι να προσφέρουν τοπικά προϊόντα...
 
Μέχρι εκεί εξαντλείται η φαντασία όλων όσων ασχολούνται με το προϊόν, από το οποίο ζει το νησί. Tην μονοκαλλιέργεια,όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου. Μέχρι εκεί εξαντλείται η χρησιμοποίηση, πίεση, η εκμετάλλευση ( με την πολύ καλή έννοια) από τους φορείς, του αρμόδιου περί του τουρισμού υφυπουργού , ο οποίος θα έβρισκε πεδίον δόξης λαμπρό να κάνει πράξη τα όσα οράματα ξεδιπλώνει κατά καιρούς για το τουριστικό προϊόν του τόπου και του τόπου του ειδικότερα. Μέχρι εκεί τα λόγια τα μεγάλα του περιφερειάρχη για ανάπτυξη. Μέχρι εκεί τα λόγια τα μεγάλα όλων , για αναβάθμιση, για ποιότητα, για εναλλακτικούς τρόπους,καινοτομίες...

Δεν λέω...Καλά τα μεγαλύτερα μελεκούνια του κόσμου και οι κουλουρίες, ως δρώμενα όμως, στα πλαίσια εκδηλώσεων αναλόγων του ειδικού βάρους της Ρόδου. Εκδηλώσεων, αναλόγων με τον  βαρύ πολιτισμό της, την πολιτιστική της παράδοση, την  λάμψη της, τη φήμη του διαφορετικού, εκλεπτισμένου, ποιοτικού  τουριστικού DNA της. Αναλόγων, με το βαρύ τίτλο, αυτόν, της “Ναυαρχίδας του τουρισμού”
"Η Δημοκρατική της Ρόδου" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου