Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Για τα πανηγύρια


Πως μια εμποροπανήγυρις και αργότερα έκθεση, ανάλογης κάθε χρονιά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μετεξελίσσεται σε πανηγυράκι;
Πιθανολογώ ακολουθώντας τα χνάρια κάθε χωριού και κάθε πόλης.Των περισσoτέρων.
Γιατί ακόμη υπάρχουν χωριά ( αμφιβάλλω πως υπάρχουν πόλεις) που διατηρούν αν μη τι άλλο το πολιτιστικό τους επίπεδο αξιοπρεπές και προσπαθώντας να εμποδίσουν το χρόνο να περάσει ισοπεδωτικά από τη μνήμη, ρίχνοντας στη λήθη όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσης που χαρακτηρίζουν κάθε τόπο.
Των τόπων που που η παλιά εμποροπανήγυρις (οικονομικό και εμπορικό γεγονός), γινόταν με την αφορμή της γιορτής του πολιούχου της πόλης ή του χωριού αλλά ήταν και αφορμή συνάντησης, γλεντιού, και επιστροφής στις "ρίζες" τους , ανθρώπων που ζούσαν αλλού (πολιτιστικό γεγονός), και που έγιναν τώρα η χαρά των κινέζων μικροπωλητών, των "αοιδών" τουρκομπαρολαϊκοποπ και των πολιτικών.
Αν δε το πανηγύρι τύχει και σε προεκλογική περίοδο, όρεξη να'χεις να σε χαιρετάνε.
Ο ' Αγιος πολιούχος τους φωτίζει και θυμούνται τη χάρη του,-αφού την παραμονή έχουν μπει στο google earth να βρουν τις συντεταγμένες του χωριού που γιορτάζει- γίνονται ευλαβέστατοι -πρώτο στασίδι στην λειτουργία- και θα σας γελάσω αν αγοράζουν από τον κινέζο που έχει απλώσει την πραμάτια του, εκείνο το χεράκι που ξύνεσαι και είναι και μασαζομηχανή ταυτόχρονα, αλλά πουλάνε. Πουλάνε ελπίδα.

Δεν ξέρω αν το όραμα του Νικολάου Γερμανού, ήταν η μετεξέλιξη της πρώτης έκθεσης που εγκαινιαζόταν το 1926 στη Θεσσαλονίκη, από οικονομικό και εμπορικό γεγονός σε εμπόριο ελπίδας, από πολιτικούς εδώ και χρόνια, όλων των ειδών και όλων των αποχρώσεων.  
Αν το οραμά του ήταν η έκθεση περιπτέρων των υπουργείων και των φορέων τους.

Δεν πέφτω από τα σύννεφα. Κάπως έτσι μεταλλάχθηκαν όλα.Ταφόπλακα στη μνήμη και στις αξίες οι παντός είδους νεωτερισμοί που βαφτίστηκαν πρόοδος και πολιτισμός. Κάπως έτσι μεταλλάχθηκαμε κι εμείς οι ίδιοι.Πρώτοι εμείς. Κάπως έτσι προέκυψε η φυλή του Νεοέλληνα.
Για τα πανηγύρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου