Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στα γήπεδα η πολιτική αναστενάζει


Ποιος έπεσε από τα σύννεφα με τα πανό που ξεδιπλώθηκαν στα γήπεδα και τα πολιτικού περιεχομένου συνθήματα;;
Αµφισβητεί κανείς ότι ΚΑΙ στα σπορ με πρώτο το ποδόσφαιρο παίζονται και  άλλα παιχνίδια ; Μικροκοµµατικά, ψηφοθηρικά, οικονοµικό-επιχειρηµατικά, πολιτικής προπαγάνδας ;
Το πλήθος των γηπέδων δεν ήταν ποτέ αδιάφορο για την πολιτική, και οι πολιτικοί από την πλευρά τους ουδέποτε αδιαφόρησαν για τον φίλαθλο λαό. Το αντίθετο. Δρώντας σαν ψηφοτοκογλύφοι, επιφανή στελέχη και υπουργοί τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. δεν παρέλειπαν να διαγράφουν κάθε τόσο χρέη σωματείων, όσο μεγάλα κι αν ήταν (ο αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος κάτι γνωρίζει και επ’ αυτού), ή να ανασχεδιάζουν αυθαιρέτως τον χάρτη των πρωταθλημάτων.
Και τα έκαναν όλα αυτά,αδιαφορώντας για τους νόμους, για να ικανοποιήσουν τοπικιστικές επιθυμίες και να ανταποκριθούν στις πιέσεις κομματαρχών και τοπικών παραγόντων, προσδοκώντας την αύξηση των εκλογικών ποσοστών τους και την προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Τρανταχτό παράδειγμα  εν μέσω της οσμής που αναδύθηκε από το πρόσφατο σκάνδαλο του ποδοσφαίρου, εν μέσω χρεοκοπίας, και ψήφισης συντεταγμένα του μεσοπρόθεσμου,  οι απειλές για παραίτηση!  βουλευτών σε περίπτωση υποβιβασμού της ομάδας τους. Στον αθλητισμό η διαπλοκή νιώθει ανέκαθεν ότι παίζει εντός έδρας. Στα γήπεδα παράγεται πολιτική. Η πολιτική της μάζας. Και υποκρίνονται ασύστολα όσοι πρεσβεύουν ότι ο αθλητισμός πρέπει να μείνει αμόλυντος από την πολιτική.
Η ποδοσφαιροφιλία στις μέρες μας, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τέτοια, που ποδοσφαιρικοί όροι χρησιμοποιούνται ακόμη και μέσα στο κοινοβούλιο, ή σε συζητήσεις πολιτικών πάνελ.
Κακό θα μου πείτε; ' Οχι.
Μέχρι του σημείου που θα σκεφτώ :με ποια σκοπιμότητα και ποιά κίνητρα οι κυβερνήσεις ξοδεύουν απίστευτο χρήμα κρατικό για να υποδαυλίζουν το ενδιαφέρον των μαζών για το ποδόσφαιρο; Τυχαίο που υποψήφιοι θεωρούν ως τίτλο τιμής να αναφέρουν στο βιογραφικό τους πως διετέλεσαν μέλη, πρόεδροι ή ιδρυτικά μέλη ποδοσφαιρικών σωματείων;
Γιατί τα ποδοσφαιρικά γήπεδα έχουν διεθνείς προδιαγραφές πολυτελούς κατασκευής, ενώ τα κρατικά νοσοκομεία τριτοκοσμικές και σχολεία στεγάζονται σε κοντέινερς και σε κτίρια φυλακές;
Ενδιαφέρει τους πολιτικούς η "ψυχαγωγία" των πολιτών περισσότερο από την περίθαλψή τους ή την εκπαιδευσή τους; ( τα γήπεδα δεν κτίζονται μόνο από ΠΑΕ αλλά και με χρήματα που χαρίζονται στις ΠΑΕ...)
΄Οσοι διεκδικούν και όσοι ασκούν την εξουσία σήμερα ποντάρουν απροκάλυπτα στον ορμέμφυτο πρωτογονισμό του ψηφοφόρου. Γιατί χειραγωγείται εύκολα και αποτελεσματικά.
'Eντεχνα και ακούσια χειραγωγείται ο πολίτης σε οπαδική συνείδηση, ανάλογης αυτής της άνευ κρίσης και σκέψης των οπαδών ομάδων.
Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα… Και καλό θα είναι να ρίξουν κάποιοι,  μια ματιά στην Ιστορία, στο κεφάλαιο της Στάσης του Νίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου