Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η πολιτική ανυπακοή μιας μοδίστρας

Η Ρόζα Παρκς ήταν μια έγχρωμη μοδίστρα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό. 
Η Ρόζα Παρκς συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή διότι παραβίασε τον κανονισμό του Δήμου Μοντγκόμερι περί φυλετικού διαχωρισμού των θέσεων στα λεωφορεία. 
Η μαύρη κοινότητα ξεσηκώθηκε. Βγήκε στους δρόμους. Ξεκίνησε μποϋκοτάζ των δημοσίων συγκοινωνιών (κράτησε 381 ημέρες) ,που έχαναν το βασικό τους κοινό. Απαίτησε δικαιοσύνη, καταφεύγοντας στα δικαστήρια.
Η πράξη αυτή πολιτικής ανυπακοής, γέννησε ένα κίνημα, με αφορμή το συγκεκριμένο μποϋκοτάζ και βοήθησε έναν από τους διοργανωτές του κινήματος αυτού, ονόματι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει την γνωστή σε όλους μας διαδρομή.
Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικότερα κινήματα πολιτών της σύγχρονης ιστορίας. 
Συντεταγμένου κινήματος πολιτών, που αντικατοπτρίζει της αρχές της πολιτικής ανυπακοής.
1.Την πλήρη αποφυγή βίας
2.Την μεγάλη συλλογικότητα
3.Το ευρύτερο κοινό καλό
4.Την καταβολή κόστους αυτής της επιλογής ( παρανόμησαν και υπέστησαν τις κυρώσεις που προέβλεπε ο νόμος για το συγκεκριμένο αδίκημα με σκοπό την αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου).
'Ολες αυτές τις αρχές που κρατούν ευδιάκριτη τη γραμμή που χωρίζει το συντεταγμένο κίνημα πολιτών απο την ανεξέλεγκτη διάχυση της ανομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου