Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Συμπαραστάτης του Δημότη ή του Δημάρχου;

Aν κάποιος κάνει μια βόλτα στις γειτονιές του διαδικτύου, διαπιστώνει πρόβλημα παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε στον Δήμο Ρόδου, με τον ανεξάρτητο θεσμό του “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης”. 
Ο οποίος, μόνο ανεξάρτητος δεν προβλέπεται, βλέποντας, να καταγγέλλονται παρασκηνιακές συμφωνίες, προώθηση "ημετέρων", υποστήριξη πρώην ανθυποψηφίων και...νεφελώδεις καταστάσεις. 
Τα φαινόμενα αυτά επισημαίνονται σε sites Δήμων ( στα όποια δίνεται η δυνατότητα να κάνουν σχόλια οι δημότες) se portals, ειδησεογραφικά sites και blogs, στα οποία τελικά παρουσιάζεται ό,τι αυτός που αποφασίζει για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ο Δήμαρχος.... 
Κάτι που “καίει” το χαρτί του ανεξάρτητου.
Παρ' όλο που ο “Καλλικράτης” δημιουργεί εγγυήσεις για να προλάβει την "κομματική πειθαρχία" -και όλα τα συμπαραμαρτούντα της λέξης “κόμμα”- όσον αφορά την επιλογή του προσώπου, απαιτώντας την πλειοψηφία των 2/3 για την εκλογή του και δίνοντας έτσι την ευκαιρία να εκλεγεί ένα πρόσωπο απόλυτα ανεξάρτητο από πολιτικά παιχνίδια, μάλλον οι Δήμαρχοι αδιαφορούν και λογικά συναντούν την αντίδραση της αντιπολίτευσης με το να προτείνουν οι ίδιοι πρόσωπα, πολιτικά “αρεστά”.
΄Ισως, εκτός από τον όρο οι υποψήφιοι να μην είναι αιρετοί Δήμου ή Περιφέρειας ή Βουλευτές, να είχε προβλεφθεί, να αποκλείονται και τα κομματικά στελέχη ή ανθυποψήφιοι, μήπως και υπάρξει ελπίδα να σωθεί ο θεσμός και να είναι σίγουρος ο πολίτης ότι εννοεί ακριβώς αυτό που λέει : "Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης " και όχι η όλη η διαδικασία να παραπέμπει σε "Συμπαραστάτη του Δημάρχου", με την τακτοποίηση-αξιοποίηση-εξόφληση γραμματίων "ημετέρων". 
Θα έπρεπε οι δημοτικές αρχές να είναι πολύ πιο προσεκτικές στον καιρό της αμφισβήτησης των πολιτών, αλλά και στο “κάψιμο” της ίδιας της αποστολής του θεσμού.

Εφημερίδα η "Η Δημοκρατική της Ρόδου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου