Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Και με το πληκτρολόγιο μπορώ...

Παρακολουθώ εδώ και καιρό πολιτικούς, εν δυνάμει πολιτικούς και "δορυφόρους" αυτών, από την στιγμή που εκδηλώθηκε η αντίδραση έως και η οργή ακόμη των πολιτών ΚΑΙ  μέσα από το διαδίκτυο.
Αντίδραση,οργή ,απαξίωση του πολιτικού συστήματος, από τότε που η όλο και η αυξανόμενη δυσοσμία των σκανδάλων,ανακατευόταν με ΔΝΤ, Μνημόνια,Τρόικες και ανασφάλεια για ένα μέλλον αβέβαιο,γκρίζο,αναξιοπρεπές.
Οι Μαυρογιαλούροι του διαδικτύου, ως δια μαγείας ξύπνησαν και θυμήθηκαν πως έχουν λογαριασμούς. 'Εσπευσαν με βαρύγδουπα status και σημειώσεις στους τοίχους τους,να εξαπολύσουν μύδρους εναντίον όσων αντιδρούσαν, αμφισβητούσαν ή οργίζονταν και κουνώντας το δάχτυλο, τους καλούσαν σε πάρτυ ενοχών, θυμιζοντάς τους πως "οι πολίτες φταίνε, γιατί αυτοί ψήφιζαν".
Την ίδια στιγμή βέβαια ΟΛΟΙ ομολογούσαν και αναλάμβαναν "τις ευθύνες τους", για το πολιτικό σύστημα που άφησαν τόσα χρόνια να γίνει αυτό που έγινε...
Οι Μαυρογιαλούροι του διαδικτύου, είναι αυτοί που απαξίωναν τους πολίτες του διαδικτύου, γράφοντας στα παλαιότερα των πληκτρολογίων τους, ερωτήματα ή παρατηρήσεις πολιτών ΜΗ απατώντας ΠΟΤΕ.
'Η αν απαντούσαν, ο διαχειριστής των λογαριασμών τους, το μόνο που έκανε ήταν να προσβάλει με τον τρόπο απαντησής του τον πολίτη που υπερέβαινε την "γραμμή" της πολιτικής του κόμματος που ευαγγελίζονταν.
Οι Μαυρογιαλούροι αυτοί, είναι που τώρα ω! του θαύματος παραξύπνησαν και δεν έχουν αφήσει τοίχο για τοίχο του οποίου ο ιδιοκτήτης τυχαίνει να έχει γιορτή ή γενέθλια.
'Εχουμε πάρει σφουγγαρίστρες και σφουγγαρίζουμε τα σάλια...
Είναι αυτοί που ω! του θαύματος θυμήθηκαν πως έχουν λογαριασμούς και άρχισαν να "στολίζουν" τους τοίχους τους, με φωτογραφίες που ξέθαψαν από "δράσεις" και "επαφές" τους με παντός είδους "επώνυμους".
Είναι αυτοί που δεν ξεχνούν ανελλειπώς και καθημερινώς πρωί, μεσημέρι, βράδυ να "like" σε όοοοοτι κυκλοφορεί στους τοίχους τους από τους "φίλους" τους.
Από ΖΗΤΩ έως ακόμη και σχόλια εκτός της κομματικής "γραμμής" τους.Σ' αυτά μπαίνουν στον κόπο να γράψουν κι ένα ΘΑ σε ένα ευγενέστατο κείμενο.
Τι e-mail τι inbox, τι αιτήματα από την άλλη άκρη της επικράτειας...
Τέτοια ζωντάνια! Τέτοια που έτσι μου'ρχεται να πάω να δώσω μεγαλύτερη, στέλνοντας στους τοίχους τους,ότι εφαρμογή κυκλοφορεί....

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Μαυρογιαλούρους του διαδικτύου το παρακάτω απόσπασμα του 'Αλέν Τουρέν από το βιβ λίο του "Μετά την κρίση".
Θα τους χρειαστεί για την μετεκλογική εποχή του διαδικτύου.' Οταν θα ξεχάσουν πάλι πως έχουν λογαριασμούς, όταν οι διαχειριστές τους δεν θα βάζουν με το σωρό "like",αλλά θα προσβάλουν τους εκτός κομματικής τους "γραμμής",όταν θα κουνούν το δάχτυλο στους αγανακτισμένους και οργισμένους διαδικτυακούς πολίτες.


 «Η δημοκρατία προέρχεται από τη διαμαρτυρία, από αυτούς που δεν έχουν να φάνε, που δεν έχουν ελευθερία, που δεν μπορούν να εκφραστούν, που δεν εκπροσωπούνται. 
Σήμερα, όσο πιο κάτω κατεβαίνετε τόσο περισσότερη ζωντάνια συναντάτε. 
Στη βάση διεκδικούμε δικαιώματα και από αυτή την άποψη το Διαδίκτυο είναι μια μεγάλη ευκαιρία. 
Τα κύματα περνούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, η συζήτηση, η αγανάκτηση διαδίδονται και επιτρέπουν στον κόσμο να αποκτήσει συνείδηση του σκανδάλου και να κινητοποιηθεί. 
Οταν ακούμε για βασανιστήρια ή ότι μια γυναίκα πρόκειται να λιθοβοληθεί, μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους. 
Πάρετε ως παράδειγμα το κίνημα του Νο Berlusconi Day, στην Ιταλία, ή το Move On, στις ΗΠΑ. 
Καμία οργάνωση, κανένα κόμμα ή συνδικάτο δεν υποστήριξε αυτές τις αντιδράσεις· το Διαδίκτυο, όμως, κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους.

Ποιος είναι ο ρόλος του πολιτικού;
«Ο ρόλος του πολιτικού είναι να το βουλώσει και να ακούσει τι συμβαίνει εκεί κάτω. Θα ανακαλύψει πως έχουμε πολλά κοινά, τη χρήση της λογικής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής, τόσα μέσα τα οποία οφείλει να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο».

Αλέν Τουρέν (Κοινωνιολόγος).
Απόσπασμα από το βιβλίο του "Μετά την κρίση".
Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 15/9/2010
επιμέλεια της Βίκης Τσιώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου