Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Και εγένετο Βία

Η Βία, η κατά τον Ησίοδο αδελφή του Κράτους ,του βγάζει γλώσσα εδώ και χρόνια μέσα από τα γήπεδα , τις κερκίδες κι έξω απ' αυτά.
Κι όλο συσκέπτεται το Κράτος για το χάλι της.
και προκριθήκαμε και σας δείραμε...
Και μαζεύονται αρμόδιοι και μεγαλοπαράγοντες και την "πατάσουν", την εξαφανίζουν, της "βάζουν το μαχαίρι" σε όλα τα κόκκαλα, την αφορίζουν,σχεδιάζοντας πάνω σε χαρτιά. Με μολύβι μάλλον και με τα παράθυρα ανοιχτά.
Και το μολύβι σβήνεται και τα χαρτιά τα παίρνει ο αέρας και τα μετατρέπει από το παράθυρο σε "έπεα πτερόεντα"
Αυτή τη φορά, αφού άκουσαν και διάβασαν στις εφημερίδες τα κατορθώματα της,(αν και είχε ονοματεπώνυμο όταν είχε μεταμορφωθεί σε πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων,σε διαιτητές,σε μεγαλοπαράγοντες που φανάτιζαν και κήρυτταν πολέμους), αντί να πάνε στις διευθύνσεις αυτές να την ψάξουν και να την "δέσουν", προτίμησαν να  συγκεντρωθούν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Ανησύχησαν" όλοι για τον κακό δρόμο που έχει πάρει η αδελφή τους, και ανάμεσα στην πορτοκαλάδα πήραν το μολύβι  κι άρχισε να γράφει ο υπουργός «Θα το πατάξουμε το φαινόμενο, αλλά χρειαζόμαστε και την ομπρέλα σας», ο διευθυντής της αστυνομίας «η βία στα γήπεδα έχει αλλάξει ποιοτικά, καθώς στις τάξεις των χούλιγκαν έχουν παρεισφρήσει ομάδες αναρχικών και νεοφασιστών», έφεραν και την κυρία να μιλήσει που η αδερφή τους με την μολότωφ την έκανε "καινούργια", -οι κατά καιρούς νεκροί δεν παρέστησαν λόγω της γνωστής δυσκολίας- περίλυποι έβγαλαν φωτογραφίες και διαλύθηκαν ησύχως.
Ομπρέλα δεν ξέρω αν είχε πρόχειρη ο Προεδρος, αν είχε μολύβια αντί για μελάνι ανεξίτηλο κι αν είχε κλείσει τα παράθυρα.
Ξέρω πως είναι από τις λίγες φορές που θα συμφωνήσω με τον κ.Γιανναρά,σε πρόσφατο άρθρο του,στο οποίο γίνεται λόγος και γιατί το κράτος γράφει με μολύβια καιγιατί πετάει απ' τα παράθυρα ότι έχει σχέση μετην ποδοσφαιρική βία.
Ξέρω πως ο Ησίοδος δεν αναφέρει τυχαία το Κράτος, τον Ζήλο και την Νίκη ως αδέρφια της Βίας.
' Εχοντας πάρει πολλές μορφές , από εποχής Προμηθέα Δεσμώτη.
 Η Βία μαζί με το Κράτος είναι τα δύο πρόσωπα που ήδη στην πρώτη σκηνή της τραγωδίας, με διαταγή του Ηφαίστου καρφώνουν τον Τιτάνα Προμηθέα στον βράχο. Ο Ήφαιστος αναφέρει ευκρινώς ονοματεπώνυμα. "Η Βία είναι ο εκτελεστής των εντολών του Δία".

Απόσπασμα από το ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Γιανναρά "Αν η ύφεση οδηγήσει σε έκρηξη"

"Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι εσκεμμένα η κομματοκρατία απεργάζεται με πολυμήχανες πρακτικές, την εξηλιθίωση των πολιτών – οι προθέσεις ποτέ δεν αποδείχνονται. Ξεγυμνώνονται ωστόσο από τη λογική διερεύνηση των κινήτρων που μπορούμε να διαβλέψουμε στις πρακτικές τους: Γιατί να ξοδεύουν ιλιγγιώδη ποσά σε προεκλογικές αφίσες, έντυπο χαρτομάνι, τηλεοπτικά «σποτς», πληρωμένες συμμετοχές τους σε συζητήσεις στην τηλεόραση; Μελέτες αγοράς τούς έχουν με σιγουριά βεβαιώσει ότι, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και τι λένε, ένας κρίσιμος για το εκλογικό αποτέλεσμα αριθμός απερίσκεπτων ψηφοφόρων θα τους ψηφίσει, μόνο επειδή είδε τη φυσιογνωμία τους, επανειλημμένα, επίμονα, σε αφίσες, σε έντυπα, στην τηλεόραση. Αποκτούν «αναγνωρισιμότητα», που θα πει: ο μικρονοϊκός πολίτης που ενεργεί με ορμέμφυτα και όχι κριτικά, τους αισθάνεται «οικείους», «δικούς» του, όπως και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας «του». Και τους δίνει σταυρό προτίμησης. Ακόμα πιο εύκολα και πιο τυφλά ψηφίζει πρώην καλλονές της πασαρέλας, ηθοποιούς, μπασκετμπολίστες, προπονητές, δημοσιογράφους της τηλεόρασης.

Με ποια σκοπιμότητα και ποια κίνητρα οι κυβερνήσεις ξοδεύουν απίστευτο χρήμα κρατικό για να υποδαυλίζουν το ενδιαφέρον των μαζών για το ποδόσφαιρο; Γιατί τα ποδοσφαιρικά γήπεδα έχουν διεθνείς προδιαγραφές πολυτελούς κατασκευής και τα κρατικά νοσοκομεία τριτοκοσμικές; Ενδιαφέρει τους πολιτικούς η «ψυχαγωγία» των πολιτών περισσότερο από την περίθαλψή τους; Πληροφορήθηκαν ποτέ οι ψηφοφόροι τι στοιχίζει στο κράτος έστω και μόνο η αστυνομική προστασία κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα και η δημοσιογραφική του κάλυψη, από τα κρατικά κανάλια; Γνωρίζουν οι πολίτες τα μυθώδη ποσά που πληρώνει η ΕΡΤ για δικαιώματα αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων ή για συμμετοχές (διαπόμπευσης του ελληνικού ονόματος) στους κρετινικούς διαγωνισμούς της «Γιουροβίζιον»;


http://yannaras.gr/2010/08/%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CF%8D%CF%86%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BE%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου