Παναγιώτης Κουρουμπλής

«Πατριωτισμός, κατά την αντίληψη μου, είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης. Η απαξίωση των βουλευτών στην συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής. Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στο τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή».

Mε αυτή τη λιτή δήλωση, συνόδεψε το "΄Οχι" στο μεσοπρόθεσμο ο κ. Π.Κουρουμπλής και έγινε το πρόσωπο της ημέρας, σαν ο μοναδικός από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ που παρέμεινε πιστός στις αντιρρήσεις του για την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος, για τις αδικίες και τα δυσβάσταχτα μέτρα κατά των πολιτών.
"Ψήφισε με τα μάτια της ψυχής", έλεγαν πολλοί πολίτες στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας την στάση του και όλοι, ανεξάρτητα κομματικού στίγματος, την χαρακτήριζαν "αξιοπρεπή πολιτική στάση".
Η αλήθεια είναι, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Π.Κουρουμπλής εξέφραζε τις ενστάσεις του, μιλώντας πάντα πολιτικά και πολύ προσεκτικά, χωρίς ποτέ να έχει πει τις προθέσεις του.
Ο κ.Κουρουμπλής μίλησε στην “δ” για την αποφασή του αυτή.


Πρώτο θέμα από προχθές, η στάση σας κ.Κουρουμπλή και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Δώσατε ήδη συνεντεύξεις σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα. Πως προσλαμβάνετε αυτή την δημοσιότητα;
Αισθάνεσθε μεγαλύτερο το βάρος της αποφασής σας να καταψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο;


Η απόφαση μου υπήρξε συνειδητή αφού έλαβα υπόψη όλες τις παραμέτρους και τις συνέπειες. Στόχος μου ήταν να σταλεί το μήνυμα του λαού μας που επί ένα χρόνο διασύρεται η αξιοπρέπεια του. Είμαι Ευρωπαίος πολίτης και Ευρωπαίος πολιτικός, πιστεύω στο ευρωπαϊκό όραμα και εξ αυτού του λόγου ήθελα να πω ένα μεγάλο όχι σε εκείνους τους Ευρωπαίους που μεταχειρίζονται τη χώρα μου όχι ως εταίρο ως όφειλαν αλλά ως αποικιοκρατική χώρα υπηρετώντας αποκλειστικά το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα.

Η δήλωσή σας αμέσως μετά την καταψήφιση, στην οποία εξηγείτε πως εσείς εννοείτε τον πατριωτισμό, είναι απάντηση στο σάλπισμα του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές για  "πατριωτική συνείδηση";

Ο Πατριωτισμός είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα και δεν αποτελεί μονοπώλιο  για κανέναν. Όταν όμως σε μια κοινωνία ενδημεί μονίμως η κοινωνική αδικία και η πολιτική ηγεσία καθίσταται ανίκανη και ανήμπορη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που τη συντηρούν και τη διατηρούν, τότε η επίκληση του πατριωτισμού είναι ένα «άδειο πουκάμισο».

Αυτό το δίλημμα ή μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία δεν σας πτόησε. Μπλοφάρει η Ε.Ε. κ.Κουρουμπλή; Και εάν ναι, εμείς γιατί την ακολουθούμε;

 Η ελληνική Κυβέρνηση όφειλε να αντιστρέψει αυτόν τον εκβιασμό, θα μπορούσε να διαμηνύσει ότι οποίος ανοίξει την πόρτα του υαλοπωλείου και μπει ο ταύρος μέσα το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για αυτόν. Όλοι γνωρίζουν ότι η κρίση είναι πρωτίστως ευρωπαϊκή.

Τι πιστεύετε πως εμπόδισε την κυβέρνηση να κάνει αυτό, που περιγράψατε με τη φράση του Α.Παπανδρέου " σε δύσκολες στιγμές πρέπει να μετατρέπεις το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα."

Οι μεγάλοι άντρες αυτό που εννοούν το πράττουν. Οι άλλοι απλώς το χρησιμοποιούν.

Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε.Θα έχει εφαρμογή με την κοινωνία απέναντι;

Όταν μια κοινωνία αμφισβητεί ένα τέτοιο Πρόγραμμα είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματά του θα είναι πενιχρά. Προσωπικά εκτιμώ ότι μεγάλο ποσοστό των βουλευτών που ψήφισαν το Πρόγραμμα δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του

Τι πιστεύετε πως θα γίνει τώρα από 'δω και πέρα;Τι λέτε στους πολίτες που απογοητευμένοι, θλιμμένοι, τρομαγμένοι, μπερδεμένοι πρέπει να πάνε τη ζωή τους παρακάτω που μόνο ρόδινη και αισιόδοξη δεν προβλέπεται

Στη ζωή δεν επέτρεψα ποτέ στο εαυτό μου όσες και εάν ήταν οι δυσκολίες  μου, να υποκύψει στην καταστροφική λογική της παραίτησης. Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και έχει ευρηματικό λαό. Αν υποτάξουμε το εγώ μας σε ένα συλλογικό εμείς, θα βγάλουμε την χώρα από αυτή τηv κρίση. Μια τέτοια προσπάθεια θα εμπεδώσει στην πολιτική ηγεσία το αίσθημα της αυτοπεποίθησης για διαπραγμάτευση που θα αντιμετωπίζει το δημόσιο χρέος σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Πως αισθάνεσθε για την διαγραφή σας από την Κ.Ο; Πως μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος που αγωνίζεται από το '74 στις γραμμές του κόμματος μετά από αυτό; Η κομματική πειθαρχία πρέπει να υπερβαίνει την συνείδηση των βουλευτών;

 Η κομματική πειθαρχία είναι μια από τις μεγάλες παθογένειες που στραγγαλίζουν το δημόσιο λόγο στον τόπο μας και δεν επιτρέπουν σε ικανούς ανθρώπους να εκθέσουν τον εαυτό τους στη δύνη αποστειρωμένων κομματικών μηχανισμών. Ένας από τους στόχους μου θα είναι να αγωνιστώ, ώστε η εσωκομματική δημοκρατία να κατοχυρωθεί συνταγματικά γιατί μόνο έτσι θα ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό με ικανούς και άξιους, με άριστους και όχι αρεστούς.

Εξακολουθείτε να μένετε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Αισθάνεσθε όμως παρ' όλα αυτά μόνος μετά από αυτό;

Χθες καθοδόν από το γραφείο μου προς την Βουλή,  μία καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μου είπε. «Μπορεί να σε διέγραψαν από την Κ.Ο. αλλά δεν μπορούν να σε διαγράψουν από τις καρδιές μας. Όταν εισπράττεις αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορεί να νιώθεις μόνος.


Υπήρξαν κ.Κουρουμπλή συναδελφοί σας, που παρ' ότι ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο, σας πλησίασαν για να σας πουν ένα καλό λόγο εκτιμώντας την  στάση σας; Γενικότερα ποιά είναι η στάση των συναδέλφων σας σήμερα;

Η συμπεριφορά των ταγών πρέπει να διακρίνεται από γενναιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινωνία μας βιώνει την μικρότητά μας. Δυστυχώς η ακτινογραφία μιας τέτοιας στιγμής αποτυπώνει την κατάθλιψη της μετριότητας χωρίς όμως να αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.

Πως υποδέχθηκαν οι ψηφοφόροι σας την στάση σας αλλά και γενικότερα ποιά είναι τα μηνύματα που έχετε από την κοινωνία;

Η πυκνότητα των μηνυμάτων πανελλαδικά καταγράφει τη δίψα ενός προσβεβλημένου κόσμου για αξιοπρέπεια και αξιοπιστία.

Τι σκεφθήκατε όταν ακούσατε για την επίθεση πολιτών στον κ.Α. Αθανασιάδη;

 Θέλω να καταδικάσω κάθε μορφή βίας. Η Δημοκρατία λειτουργεί όταν κατοχυρώνουμε ο καθένας με τον τρόπο και τη συμπεριφορά του το δικαίωμα στην διαφορετικότητα και δεν την ενοχοποιούμε.

Πείτε μας δυο λόγια για τα  επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Πιστεύετε πως κάποιοι ήθελαν να φύγει ο κόσμος από την πλατεία που τόσες ημέρες διαδηλώνει ειρηνικά, αλλά και να μην ξαναγυρίσει, τρομοκρατώντας τον με την άνευ λόγου και άμετρη βία που είδαμε; Ποιοί μπορεί να είναι αυτοί κ.Κουρουμπλή;

Καταδικάζω τον υπερβάλλοντα ζήλο της αστυνομίας και συμπεριφορές που προσβάλλουν το δημοκρατικό μας πολιτισμό. Η κοινωνία που διαμαρτύρεται τελεί «εν δικαίω». Το πολιτικό σύστημα οφείλει πρωτίστως να ερμηνεύσει τα φαινόμενα διότι φοβούμαι ότι τα παρερμηνεύει με τη συμπεριφορά του.

Ποια θα είναι η πολιτική στάση σας από εδώ και πέρα;

Η κρίση είναι πολύ-επίπεδη. Για να αποδειχθούμε ικανοί αρχιτέκτονες του μέλλοντος αυτού του τόπου και των νέων ανθρώπων πρέπει να ανοίξουμε ένα γόνιμο πολιτικό και πνευματικό διάλογο με τον κόσμο στις  πλατείες και την κοινωνία ευρύτερα. Η κοινωνία δεν έχασε ξαφνικά τη σοφία της επειδή μας αμφισβητεί. Είναι η ίδια η κοινωνία που μας κατέστησε δημόσια πρόσωπα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα μεγάλα θεσμικά ελλείμματα καθιστούν το πολιτικό σύστημα ανήμπορο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας και την κοινωνία είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αποθεσμοποίησης της Δημοκρατίας μας χαρακτηρίζοντας την επόμενη Βουλή αναθεωρητική ή συντακτική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εφημερίδα " Η Δημοκρατική της Ρόδου"