Η είσοδος της Ντόρας Μπακογιάννη στην πολιτική "αρένα" μοιάζει μοιραία επιβεβλημένη.
Οι οικογενειακές της ρίζες, είναι ταγμένες στην πολιτική, στην οποία αφιερώθηκε και η ίδια.
Τα παιδικά της βιώματα, η μαθητεία της δίπλα στον Kωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και η δολοφονία του Π.Μπακογιάννη, της έριξαν φως στο δρόμο της πολιτικής της καριέρας.
Εμφανίζεται πανέτοιμη για ένα μέλλον που έφτασε ξαφνικά και απρόβλεπτα μπροστά της. Από τότε, αυτό το πολιτικό της μέλλον η Ντόρα Μπακογιάννη το ζει και επιχειρεί να το καθορίσει και να το διευρύνει.
Σήμερα, μέσα από την καινούργια της προσπάθεια, θέλει να έχει λόγο στις πολιτικές εξελίξεις και πάντα με την φιλοδοξία της πρώτης γυναίκας που θα κυβερνήσει την Ελλάδα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, πίσω από το μόνιμα πλατύ της χαμόγελο και την αψεγάδιαστη σιλουέτα, ισχυρίζεται ότι δεν κρύβει τίποτε.
Μας μιλάει σήμερα λοιπόν για τα παλιά αλλά και για τα καινούργια.
Kυρία Μπακογιάννη, πριν από ένα χρόνο περίπου, ως υποψήφια για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και το βράδυ της εκλογής, είχατε δηλώσει ότι παραμένετε στρατιώτης της παράταξης. Σας βλέπουμε με νέο κόμμα. Θέλω να μου πείτε, τι είναι αυτό που θεωρήσατε ότι δεν επέτρεψε να συνυπάρξετε με τον κ. Σαμαρά, απαντώντας και σε όσους πιστεύουν πως το κόμμα σας έγινε από "γινάτι".
Θέλω να σας θυμίσω ότι εγώ δεν έφυγα από τη ΝΔ. Με διέγραψαν και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι η σημερινή ΝΔ έχει αλλάξει πολύ. Δεν είναι το κόμμα που ξέραμε, δεν είναι η παράταξη για την οποία εγώ και εκατομμύρια πολιτών αγωνίστηκαν, χάρηκαν και πόνεσαν. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβατε εσείς και η κοινωνία τι ακριβώς εννοώ. Εάν διαβάσετε τα τελευταία κείμενα της Νέας Δημοκρατίας, θα δείτε ότι υπάρχει ένας λανθάνων αντιευρωπαϊσμός, ο οποίος ουσιαστικά οφείλεται στην πίεση την οποία ο λαός νιώθει και χρεώνει στην Ευρώπη διάφορα πράγματα. Αλλά, αντί ένα κόμμα, σαν τη Νέα Δημοκρατία, να βγει να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή λογική -διότι, τελικώς, εγώ δεν βλέπω και τίποτα άλλο για την Ελλάδα, δηλαδή δεν καταλαβαίνω πού αλλού μπορεί να πάει η Ελλάδα εκτός από το να έχει την Ευρώπη ως στήριγμα-, της οποίας κάποτε ήταν συστατικό στοιχείο, αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει σε κανενός είδους τοποθέτηση. Οφείλεται, ενδεχομένως, στην απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας, την ευρύτερη, από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οφείλεται, ενδεχομένως, στο ό,τι οι επαφές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Δεν ξέρω πού οφείλεται, αλλά πάντως, είναι βέβαιο ότι όποιος διαβάζει με προσοχή τα κείμενα, βλέπει την αλλαγή.
Γιατί το δικό σας εγχείρημα θεωρείτε ότι έχει κάτι καινούργιο; 'Ότι είναι φορέας αλλαγής και αναγέννησης, ότι θα φέρει κάτι νέο και ρηξικέλευθο, που θα αλλάξει τα κακώς κείμενα; Ή για να το πω καλύτερα γιατί τώρα θα κάνετε πράγματα, που από κορυφαίες διοικητικές θέσεις δεν φροντίσατε να γίνουν; Σας ακούσαμε για παράδειγμα πρόσφατα να λέτε σχετικά με τον χώρο της Υγείας ότι "είναι πασίγνωστο σε όλους το πάρτι που γίνεται". Ποιος σας εμπόδισε να σταματήσετε το πάρτι με τις προμήθειες και με τα διάφορα πιράνχας, όπως ακούσαμε και από τον κ. Αβραμόπουλο να λέει;
Ακούστε, κυρία Φούρλα. Ήμουν από τους πρώτους, αν όχι η πρώτη που έκανα την αυτοκριτική μου ως μέλος αυτού του πολιτικού συστήματος που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλλα, στο βαθμό που μου αναλογεί, στην κρίση. Από εκεί και πέρα, εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία, μέσα από μια πορεία διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, διαμορφώνουμε την ταυτότητά μας. Παράγουμε προγραμματικές θέσεις, δημιουργούμε κοινωνικές αναφορές, ανοίγουμε διάλογο με την κοινωνία. Όλα αυτά τα οποία με την τρέχουσα δημοσιογραφική λογική τα αντιμετωπίζουν η πλειοψηφία των ΜΜΕ ως δευτερευούσης σημασίας ζητήματα είναι πολύ ζωτικά στοιχεία για τη Δημοκρατική Συμμαχία. Με αυτά συγκροτούμε συμμαχία με τους πολίτες.
Συμμαχούμε με την κοινωνία. Το διαφορετικό και το καινούργιο δεν είναι τσιτάτα, ταμπέλες και επικοινωνιακά κόλπα. Είναι θέσεις, πρωτοβουλίες, επιλογές. Διαφορετικό και καινούργιο είναι όταν λες ότι θες χαμηλούς φόρους για τους οποίους ο συντελεστής να είναι 20% για όλους. Είναι όταν ζητάς μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για καινούργιες επιχειρήσεις που ιδρύουν νέοι κάτω των 30 ετών. Όταν λες να κοπούν τα χρήματα στις πολιτικές δαπάνες του συστήματος, στη Βουλή, στους βουλευτές, στην ΕΡΤ για να δοθούν 150 εκατομμύρια Ευρώ στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Όταν λες όχι στην επιδοτούμενη αγροτική οικονομία και βάζεις στην πρώτη γραμμή τις εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να δώσουν στους νέους αγρότες καινούργιες προοπτικές. Εμείς θέλουμε να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, παντού και σε όλα τα θέματα. Στόχος μας είναι αυτή την αντίληψη που είναι φρέσκια, είναι καινούργια, είναι δημιουργική να την περάσουμε στους πολίτες, πόρτα-πόρτα, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη. Σήμερα κυριαρχεί στην Ελλάδα μια λογική που οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει. Δεν θέλουν το σύστημα να ξεβολευτεί. Αυτό ισχύει για τη φοβισμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ισχύει για τη λαϊκιστική αξιωματική αντιπολίτευση, για τη μηδενιστική αριστερά και το ΛΑΟΣ που μιλά με ατάκες. Ισχύει όμως και για το σύστημα των media, των συντεχνιών και των συμφερόντων κάθε μορφής. Με αυτό θα συγκρουσθούμε γιατί εμείς πιστεύουμε ότι το σύστημα που μας οδήγησε ως εδώ πρέπει να ανατραπεί. Να αλλάξει από την κορυφή ως τη βάση.
Θα συμμετείχατε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και -αν ναι- κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Αυτό που ζητάω εγώ είναι συνεννόηση όλων των κομμάτων για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δεν ζητάω μερίδιο εξουσίας, δεν ψάχνω για κυβερνητικές καρέκλες. Όλα τα άλλα θα τα αποφασίσει ο λαός.
Η χώρα έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, εν πολλοίς λόγω των αποφάσεων συγκεκριμένων πολιτικών ηγεσιών, επιφανές μέλος των οποίων υπήρξατε κι εσείς η ίδια. Τι ποσοστό ευθύνης αναγνωρίζετε στον εαυτό σας γι' αυτή την πορεία;
Έχω πει κατ' επανάληψη, κυρία Φούρλα, ότι το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε από τη Μεταπολίτευση και μετά κλυδωνίζεται, καταρρέει. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάρρευση ήρθε ως συνέπεια μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, γεγονός που δεν μας δίνει καθόλου χρόνο για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική κρίση, καθώς προτεραιότητά μας είναι η οικονομική κρίση. Κατά συνέπεια κρίσιμο στοιχείο για να μπορέσουμε να βγούμε από την περιδίνηση στην οποία βρισκόμαστε είναι η εθνική συνεννόηση. Τουλάχιστον στα θέματα εκείνα που συνδέονται με την έξοδό μας από την κρίση. Και αυτό δεν υπάρχει. Καταβάλλω όλες μου τις προσπάθειες, αναλαμβάνοντας φυσικά και εγώ το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, για να πείσω το πολιτικό σύστημα για την ανάγκη συνεργασίας και μιας κοινής εθνικής προσπάθειας. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι μόνον ενωμένοι πολίτες και πολιτικοί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Ξέρετε, επειδή η πολιτική λένε, και πιστεύω σωστά, πως είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε πράξη αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Δηλαδή να δούμε τι είναι εφικτό να πετύχουμε, πώς δηλαδή θα βγούμε από την κρίση και στη συνέχεια, να είστε βέβαιη, θα τα βρούμε όλα. Και εγώ σε αυτή την προοπτική θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να βγει η πατρίδα από τα αδιέξοδα, που όλοι μας λίγο πολύ, την οδηγήσαμε.
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό η σκέψη να παραιτηθείτε από την πολιτική, αναλαμβάνοντας τις δικές σας ευθύνες;
Εγώ, κυρία Φούρλα, έχω μάθει να δίνω από πολύ μικρή τις μάχες μου από μέσα. Δεν εγκαταλείπω. Δεν φυγομαχώ. Και αυτό θα κάνω και σήμερα μέχρι τέλους.
Ποιες είναι αυτή την εποχή οι σχέσεις σας με τον αδελφό σας, Κυριάκο Μητσοτάκη; Ψηφίσατε διαφορετικά για το Μνημόνιο, ανήκετε πλέον σε διαφορετικά κόμματα, υπηρετείτε διαφορετικές πολιτικές. Μπορούμε να μιλήσουμε για διάσπαση του «Μητσοτακέικου» ή πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο στο τέλος της οποίας πιστεύετε ότι θα βρεθείτε και πάλι στην ίδια όχθη;
Μην τα μπλέκετε. ' Αλλο οι οικογενειακές σχέσεις που παραμένουν στενές, η αγάπη για ανθρώπους και ο σεβασμός στα πρόσωπα, και άλλο η πολιτική. Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις αυτές, όπως είπα και πρόσφατα, σηματοδοτούν με ένα τρόπο, το τέλος της οικογενειοκρατίας στο χώρο μας.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την άποψή σας, ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν απονενοημένο διάβημα και τις βάζετε στο τραπέζι τώρα;
Το λέω, διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ή τα κόμματα θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος της σοβαρότητας της στιγμής ή η δική μας γενιά πολιτικών θα έχει πάρει και τη βούλα της απόλυτης αποτυχίας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πρωτοφανές. Έχουμε δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία σήμερα πορεύονται με την ίδια λογική που είχαν προ της κρίσης. Και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την πατρίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση, και χαίρομαι που δειλά δειλά πολιτικοί και από τα δυο μεγάλα κόμματα, έχουν αρχίσει να λένε αυτά που λέμε εδώ και καιρό εμείς ως Δημοκρατική Συμμαχία, τότε τη λύση θα δώσει ο λαός δια της ψήφου του. Και είμαι σίγουρη ότι τότε η εθνική συναίνεση θα επιβληθεί.
Τα χαμηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Δημοκρατική Συμμαχία πού τα αποδίδετε;
Το ποσοστό που θα λάβει η Δημοκρατική Συμμαχία θα κάνει πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. Τώρα σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις όλες, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, μας εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για το νέο πολιτικό φορέα. Αντιλαμβάνομαι από την άλλη, ότι κάποιοι προσπαθούν να παίξουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Αναγνωρίζουμε, ότι είμαστε σε περίοδο μεγάλης δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στην πολιτική, αλλά και στους πολιτικούς. Γι' αυτό και δεν περιμέναμε κύματα ενθουσιασμού, αλλά σκεπτικισμού απέναντι και στο εγχείρημά μας και αυτό το έχω αναγνωρίσει κατ' επανάληψη και εγώ η ίδια. Στόχο του κινήματος αποτελεί, με την παρουσία του να καλύψει το πολιτικό κενό που καταγράφεται στο χώρο της κεντροδεξιάς και του εκσυγχρονιστικού κέντρου. Το κενό αυτό, δεν καλύπτεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά μέσα από διαρκή δουλειά και συνεχή προβολή των θέσεών μας και των πολιτικών προτάσεών μας. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι Συμμαχία Ιδεών. Δύναμή της είναι η πολιτική της πρόταση για την Ελλάδα.
Όποτε γίνουν εκλογές, θα κατέβει το κόμμα σας αυτοτελές ή μπορεί να υπάρξουν και συνεργασίες;
Προφανώς, κυρία Φούρλα. Αυτοδύναμα θα κατέβουμε και θα πετύχουμε. Μην αυταπατάστε. Ήρθαμε για να μείνουμε και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη λύση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Μιλήσατε για ανθρώπους που θα δώσουν δυναμική στο νέο. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι; Προφανώς δεν εννοείτε παλιούς πολιτικούς. Πιστεύετε πως το πολιτικό προσωπικό είναι ανάγκη να ανανεωθεί με νέα πρόσωπα; Και δεν εννοώ ηλικιακά.
Κατ' αρχήν θέλω να σας επισημάνω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι έτοιμη όποτε και αν πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Υπάρχουν στελέχη αξιόλογα, άνθρωποι ζυμωμένοι μέσα στην κοινωνία, οι οποίοι τη γνωρίζουν εκ των έσω και κατά συνέπεια μπορούν να προτείνουν πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από εκεί και πέρα διακρίσεις δεν υπάρχουν. ΄Αλλωστε σε ένα κίνημα ενεργών πολιτών, που θέλουν να αλλάξουν τη χώρα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αυτά δεν είναι άλλα από την εντιμότητα, τη διάθεση για πολλή δουλειά και το κυριότερο να είναι γνώστες της πραγματικής κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα μας, έτοιμοι να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Και κυρίως να θέλουν να συμβάλουν στο να προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είναι λυπηρό ότι τα παλιά κόμματα, στο σύνολό τους, αγωνίζονται για να μην αλλάξει τίποτα. Είμαι σίγουρη ότι τους υποψηφίους μας θα τους αγκαλιάσει η κοινωνία.
Εδώ, στη Ρόδο, έχετε βρει συμμάχους που μπορεί να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό σας; Ο κ. Χατζηευθυμίου για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας από αυτούς; Ίσως κάποια νέα πρόσωπα;
Σας έχω απαντήσει ήδη, κυρία Φούρλα. Επαναλαμβάνω ότι στις επιλογές μας αναφορικά με τους ανθρώπους που θα επανδρώσουν τα ψηφοδέλτιά μας προτεραιότητα έχουν η εντιμότητα, η διάθεση για πολλή δουλειά και το κυριότερο η γνώση της πραγματικής κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα μας, έτσι ώστε να υπάρξουν ρεαλιστικές προτάσεις για λύση των προβλημάτων και έξοδο από την κρίση.
Ως πρώην υπουργός των Εξωτερικών, πώς κρίνετε το ενδεχόμενο ανακήρυξης από την Ελλάδα ΑΟΖ στο Αιγαίο και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στον προσδιορισμό της;
Τα χρόνια που είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας οδηγήσαμε το σκάφος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας μπροστά με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Η πολιτική αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας που χαράξαμε και ακολουθήσαμε ήταν μια πολιτική που όλοι σήμερα -με καθυστέρηση ίσως- συνειδητοποιούν ότι είχε αποτελέσματα. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει να κινείται η εξωτερική πολιτική της χώρας. Δεν απαντιούνται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και αμφισβητήσεις για το Αιγαίο με πολιτική life-style. Δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακά τερτίπια. Είναι η ώρα της σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Είναι η ώρα των ξεκάθαρων τοποθετήσεων, όπως είχα την ευκαιρία να το κάνω στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα της ΑΟΖ συνδέεται με την ουσιαστική διαφορά που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που συζητούνται στις διερευνητικές επαφές. Θα πρέπει να καταλήξουν για να γίνουν μετά από τα αναγκαία βήματα.
Εφημερίδα "η Δημοκρατική της Ρόδου"
Σημ: Eλπίζω σύντομα να ξαναμιλήσω με την κυρία Μπακογιάννη.Κρaτήσαμε αρκετές ερωτήσεις για την επόμενη φορά.Οι εσωκομματικές εκλογές ήταν αιτία έλλειψης χρόνου.
Θα έχουν ενδιαφέρον, μιας και πολλές έχουν να κάνουν με την γυναίκα Μπακογιάννη αλλά και θέματα που αφορούν τις γυναίκες μέσα από την γυναικεία πολιτική ματιά.