΄Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ένα από τα πιο συζητημένα πρόσωπα της δημόσιας ζωής και με την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, ενός νέου φιλόδοξου πολιτικού που δεν έχει πρόβλημα να εκφράσει την άποψή του έστω και εάν αυτή παρεκκλίνει από την «επίσημη» γραμμή.
Μιλά στη «δ» για την πολιτική επικαιρότητα αλλά και για θέματα Παιδείας ως αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. αλλά και πρώην Υπουργός.
Υπήρξατε εξαρχής οπαδός της πολιτικής συναίνεσης, γεγονός που ορισμένοι θεωρούν ότι σας φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με τον Αντώνη Σαμαρά. Είστε ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη;
Στην χώρα μας η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων δεν είναι αναπτυγμένη όσο θα έπρεπε και όσο επιβάλουν οι σύγχρονες συνθήκες άσκησης πολιτικής. Πιστεύω ότι για να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και κυρίως να αλλάξουμε την νοοτροπία με τον οποία πολίτες και πολιτικοί συμπεριφερόμαστε. Πέρα από τις αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά. Εάν κάνουμε αυτά που κάναμε στο παρελθόν δηλαδή εάν διχαζόμαστε, εάν συγκρουόμαστε, εάν επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας τον άλλο, εάν δημιουργούμε ψευτοδιλλήματα, και διαχωριστικές γραμμές, δηλαδή συνθήκες διχασμού, συνθήκες όπου εμποδίζουμε την παραγωγή της οικονομικής δραστηριότητας, εάν διαλύουμε την οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ηρεμία τότε δεν θα πετύχουμε απολύτως τίποτα. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, προϋποθέτει πριν από όλα ενότητα, ομοψυχία και υπευθυνότητα, ώστε να εμπεδώσουμε μια νέα εθνική συλλογική συνείδηση, ως βασικό πυλώνα καλής νομοθέτησης, στη βάση μιας νέας πολιτικής νοοτροπίας, συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές, χωρίς αφορισμούς, κορώνες και λαϊκισμούς, Η Ν.Δ. είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που έχει αποβάλλει τα πολιτικά ταμπού και που στους κόλπους της μπορεί να αποδεχθεί κάθε θετική πρόταση ανεξάρτητα από που προέρχεται αυτή η πρόταση. Όλο αυτό το διάστημα η Νέα Δημοκρατία απέδειξε με την στάση της, ότι προτεραιότητα της είναι η σωτηρία της χώρας. Η Ν.Δ. με υπερβατική απόφαση του προέδρου της συναίνεσε και στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί την πολιτική δύναμη-εγγυητή της προσπάθειας σωτηρίας της χώρας.
Σίγουρα ένα ολιγομελές σχήμα ενδεχομένως να ήταν περισσότερο ευέλικτο, αποτελεσματικότερο και με βελτιωμένα πολιτικά ανακλαστικά. Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε, ότι το μείζον εκείνη την χρονική στιγμή που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν ήταν ο αριθμός των μελών της αλλά πρωτίστως η ανάγκη να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, προκειμένου να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο μας από την ευρωζώνη. Επιπρόσθετα ίσως τελικά ο μεγάλος αριθμός των μελών να βοήθησε, ώστε να καμφθούν αντιδράσεις και επιφυλάξεις που αποτελούσαν εμπόδιο για τον σχηματισμό της. Το σημαντικότερο είναι ότι σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, έστω και με το αρνητικό στοιχείο του υπερπληθυσμού της.
Με την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε, όταν βλέπουμε τους Υπουργούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και έξω από αυτό, για θέματα αποφάσεων κυβερνητικών ή όταν βλέπουμε τα κόμματα που μετέχουν στη κυβέρνηση και το δικό σας, τη Νέα Δημοκρατία, να αντιπολιτεύονται τη κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι κυβέρνηση που σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα και επείγοντα ζητήματα που κληροδότησε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τυγχάνει δε, της συντριπτικής αποδοχής του ελληνικού κοινοβουλίου και έχει συγκεκριμένη αποστολή και χρονική διάρκεια. Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρόσφερε στην χώρα μας σημαντικό πολιτικό χρόνο και αξιοπιστία, ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία που απειλούσε την χώρα μετά την αίολη πρόταση για δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση Παπαδήμου πέτυχε επίσης μέσα από την πολιτική συναίνεση για τον σχηματισμό της και την κοινωνική συναίνεση ή έστω μια κοινωνική ηρεμία, ώστε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και την εφαρμογή των αποφάσεων της 28 Οκτωβρίου, που αποτελούν τον δύσκολο αλλά μοναδικό δρόμο προς την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας και την εφιαλτική προοπτική επιστροφής μας στην δραχμή. Δεν θα διαφωνήσω, ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αρρυθμίας της κυβέρνησης ακόμη και ουσιαστικών διαφωνιών μεταξύ των υπουργών της. Ας μην υποτιμούμε όμως το γεγονός, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα.
Θεωρείτε ότι o κ. Παπαδήμος, έχει τη «νομιμοποίηση» να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ακόμη κι αν δεν συμφωνούσαν οι ηγεσίες των 3 κομμάτων ;
Το Σύνταγμά μας παραχωρεί στον πρωθυπουργό το θεσμικό αποκλειστικό δικαίωμα αυτός να αποφασίζει για το Υπουργικό του Συμβούλιο και τους συνεργάτες του. Παρόλα αυτά, όπως προανέφερα η κυβέρνηση Παπαδήμου, σχηματίστηκε για συγκεκριμένο λόγο και για συγκεκριμένο έργο, με την πολιτική συμφωνία των αρχηγών τριών κομμάτων της Βουλής. Πεποίθησή μου είναι πως αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό, προηγουμένως θα έχει συνεννοηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα έχει πάρει πολιτική έγκριση προς τούτο.
Η απόφαση αυτή του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει τη κυβέρνηση Παπαδήμου δημιούργησε αναταράξεις και στο εσωτερικό του κόμματος. Κάποιοι, εκπρόσωποι κυρίως της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς αντέδρασαν. Αυτές οι αντιδράσεις οδήγησαν, μάλιστα, και σε διαγραφές στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ είχαμε και δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μετριοπαθείς και εκφραστές της λαϊκής δεξιάς με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να σημάνει σιωπητήριο γιατί αλλιώς ο πέλεκυς των διαγραφών θα πέσει βαρύς . Τι λέτε;
Η απόφαση στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την παράταξή μας. Υπήρξε μια απόφαση ευθύνης και αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που αντέδρασε, έστω και καθυστερημένα στις ιστορικές κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία με την απόφαση αυτή απέδειξε περίτρανα, ότι αποτελεί την πολιτική δύναμη ευθύνης, που προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και το μικροκομματικό. Είναι λογικό σε ένα μεγάλο κόμμα για μια τέτοια απόφαση, να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αναλύσεις και αναγνώσεις. Όλα όμως αυτά εξελίχθηκαν σε πλαίσια πολιτικής λογικής, ευπρέπειας και ανοιχτού διαλόγου. Για αυτό ακριβώς και δεν συνεχίστηκαν αλλά αντίθετα όλοι σεβάστηκαν την πρωτοβουλία αυτή και η Νέα Δημοκρατία στηρίζει ουσιαστικά και συνδράμει στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω και δεν θα πετύχουμε για το 2011 το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 9%. Η Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητάει ήδη νέα μέτρα για το 2012. Αν χρειαστούν, ποιος θα τα πάρει; Αν πάρει τα νέα μέτρα ο κ. Παπαδήμος εσείς θα συναινέσετε;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα αλλά επιβάλλεται η ακριβής εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν το 2011, του μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού για το 2012. Οτιδήποτε άλλο που παρεκκλίνει από την αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου και από τα συμφωνηθέντα, θεωρώ ότι είναι πέραν των προβλεπομένων. Από την άλλη πρέπει να δοθεί ο λόγος και η πρωτοβουλία στον ελληνικό λαό για να τοποθετηθεί και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.
Η χώρα έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, εν πολλοίς λόγω των αποφάσεων συγκεκριμένων πολιτικών ηγεσιών. Πώς μπορεί να αναστραφεί αυτή η πορεία με δεδομένο ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε;
Μέρα με την μέρα γίνεται περισσότερο σαφές, ότι η κρίση δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Η κρίση εξελίσσεται και αγγίζει πια το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και την ίδια τη Γερμανία. Επομένως, για να αντιστραφεί η πορεία αυτή και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα επιβάλλεται μια συνολικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Βεβαίως, ευθύνες βαρύνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Χρειάζεται όμως πριν από όλα θάρρος και να ειπωθεί όλη η αλήθεια και να επιμερισθούν οι ευθύνες. Διότι σε αυτή την κρίση δεν φταίμε όλοι το ίδιο.
Έβλαψε τη Νέα Δημοκρατία πολιτικά ή όχι η συμμετοχή της στην Κυβέρνηση Παπαδήμου;
Το ερώτημα αυτό το έχω ήδη απαντήσει παραπάνω. Να υπογραμμίσω μόνο, ότι η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου από ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με όλα τα δεδομένα, κοινωνικά, πολιτικά και δημοκοπικά, να προδιαγράφουν την αυτοδυναμία της, να μην προκαλέσει εκλογές για να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αποτελεί μια μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη και μια μεγάλη πολιτική και εθνική προσφορά της παράταξής μας προς την χώρα και το λαό μας.
Που αποδίδετε τα χαμηλά ποσοστά παρ' όλη την πτώση του ΠΑΣΟΚ;
Θα διαφωνήσω μαζί σας. Όχι μόνο δεν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για την Νέα Δημοκρατία αλλά αντιθέτως, ένα κόμμα που έχασε τις εθνικές εκλογές πριν από δύο χρόνια με έντεκα μονάδες διαφορά, προηγείται με ανάλογο ποσοστό και θεωρείται η επόμενη κυβέρνηση. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές που συντελέστηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Θεωρείτε ρεαλιστικό στόχο για τη Ν.Δ. την αυτοδυναμία;
Βεβαίως και το πιστεύω. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές, διεκδικώντας την αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Εκείνο που είναι πιο σημαντικό και για να αποδειχθούμε χρήσιμη κυβέρνηση του αύριο, θα πρέπει συνεχώς να είμαστε σε εγρήγορση και σε διαρκή επικοινωνία και διάλογο με την κοινωνία. Γιατί οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν ριζικά αλλάξει. Η ίδια η κοινωνία είναι πλέον διαφορετική. Θα διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών παρουσιάζοντας μια υπεύθυνη εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολίτες την ώρα της κάλπης θα μας εμπιστευτούν.
Προ ημερών, ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ισχυρίσθηκε ότι έχουν εκταμιευθεί φέτος περισσότερα χρήματα για τα σχολεία, τα οποία έχουν και σταλεί. Όμως, Ιανούαριος και σε πολλά σχολεία δεν έχουν πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα με τα μπουφάν.
Αποτελεί αποδεδειγμένο πλέον γεγονός, ότι φέτος διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα στα σχολεία, που δεν έχουν να κάνουν με την έλλειψη χρημάτων, αλλά με την έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας που όφειλαν να κάνουν στο Υπουργείο Παιδείας αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εμείς από την πλευρά μας, με διάθεση όχι αντιπολιτευτική, αλλά προκειμένου να αφυπνίσουμε τους υπεύθυνους, πολλές φορές είτε με ανακοινώσεις μας είτε με ερωτήσεις και επερωτήσεις μας, προσπαθήσαμε να τους ενεργοποιήσουμε. Δεν είναι μόνο τα προβλήματα θέρμανσης. Θα πρόσθετα τα ζητήματα μεταφοράς των μαθητών αλλά κυρίως αυτό που ουδέποτε συνέβη, είναι ότι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς ένα μεγάλο ποσοστό των σχολείων να μην έχουν λάβει ακόμη τα διδακτικά βιβλία. Γεγονός που με κάθε τρόπο τονίσαμε και καυτηριάσαμε.
Εσείς κ. Σπηλιωτόπουλε, ψηφίσατε έναν προϋπολογισμό με μεγάλες περικοπές και στην Παιδεία. Νομίζετε ότι Παιδεία και Υγεία έχουν περιθώριο αυτού του ύψους των περικοπών; Οι στατιστικές της κρίσης δείχνουν ότι οι πολίτες στρέφονται στη δημόσια Παιδεία αλλά και Υγεία. Από την άλλη φαίνεται, ότι και οι δύο ευαίσθητοι αυτοί χώροι μένουν χωρίς κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Πόσο μάλλον για μεταρρυθμίσεις ως ευκαιρία με την αφορμή αυτής της στροφής στη δημόσια εκπαίδευση.
Είναι σίγουρο, ότι η κοινωνική και διοικητική οργάνωση μας, έχουν φτάσει στα όριά τους. Το ζητούμενο σαφώς παραμένει η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών, η καταπολέμηση της ανεργίας, της διαφθοράς, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών υγείας, αλλά και η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σαφώς και χρειάζονται χρήματα αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Σήμερα παρά ποτέ χρειαζόμαστε ένα μακρόπνοο νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται καταρχήν στην ειλικρίνεια των πολιτικών, την σύνεση, τον ρεαλισμό, την ενίσχυση του πρωτογενούς και τουριστικού τομέα για περιοχές όπως η δική σας, την σύνθεση των απόψεων και τις φρέσκες ιδέες.
Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε, ότι το 2012 θα είναι το χειρότερο έτος για την Παιδεία. Πόσο πιο χειρότερο μπορεί να γίνει; Εδώ στη Ρόδο, παρακολουθούμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι σε οριακή κατάσταση και να αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες. Παρακολουθούμε παράλληλα και την εξαγωγή φοιτητών που κάνουμε. Το κεφάλαιο του τόπου, οι νέοι άνθρωποι να μεταναστεύουν.
Πράγματι όλα όσα επισημαίνετε και κυρίως η μετανάστευση νέων και ικανών επιστημόνων, που απογοητεύονται στην Ελλάδα και αναζητούν όχι μόνο καλύτερη τύχη αλλά καλύτερες συνθήκες αξιολόγησής τους, αξιοκρατία, και αναγνώριση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων τους, αποτελούν την διαρκή παθογεννητική κατάσταση που χαρακτηρίζει την παιδεία μας αλλά και την ίδια την κοινωνία μας. Πρέπει να γίνει μια νέα αρχή στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την επαναφορά συνθηκών σταθερότητας και ομαλότητας στα πανεπιστήμια. και να δοθεί ένα τέλος στην εθνική αφαίμαξη νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό. Το πρώτο βήμα έγινε με την συναινετική υπερψήφιση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με την συμφωνία των πρυτάνεων για εφαρμογή του νόμου.
Παρακολουθούμε κ. Σπηλιωτόπουλε και την Τουριστική Σχολή «ΑΣΤΕΡ» , να φυτοζωεί και αυτό, την στιγμή που όλοι μιλούν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο τουριστικό μας προϊόν. Γίνεται αναβάθμιση του μοναδικού προϊόντος στο οποίο επενδύουμε τον Τουρισμό, χωρίς εκπαιδευμένα τουριστικά στελέχη;
Η παρατήρησή σας σχετικά με το στελεχιακό δυναμικό θα προσέθετα όχι μόνο στον χώρο του τουρισμού είναι πολύ σημαντική. Σε συνθήκες τέτοιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η χώρα μας έχει περιορισμένες επιλογές. Αυτές είναι η επένδυση στην παιδεία και η επένδυση στον τουρισμό, που αποτελεί ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Η κύρια αναπτυξιακή προοπτική που οφείλει να έχει αυτή η χώρα είναι η επένδυση στο τουριστικό μας προϊόν, που κατά τρόπο άμεσο ή έμμεσο δημιουργεί το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Συμφωνείτε με τις συγχωνεύσεις των σχολείων που έγιναν; Θα συμφωνήσετε με τον Νέο εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας, με συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ ;
Δυστυχώς πέρυσι γίναμε θιασώτες μιας συνοπτικής διαδικασίας, που αγνοούσε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρούσε να αλλάζει τον χάρτη της εκπαίδευσης προχωρώντας σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά ως Υπεύθυνος Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τις αντιρρήσεις μας για τις συγχωνεύσεις σχολείων. Το χειρότερο όλων, ότι τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων δεν ήταν παιδαγωγικά αλλά λογιστικά. Τα σχολεία δεν είναι «προβληματικές επιχειρήσεις».. Οι σχολικές μονάδες και ιδιαίτερα οι σχολικές μονάδες στις μικρές κοινωνίες της περιφέρειας αποτελούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού, με τη δική τους ιστορία και τις δικές τους ιδιαίτερες σχέσεις σύνδεσης με την τοπική κοινωνία. Όσο αφορά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως προανέφερα, νομίζω ότι έχει ξεκινήσει μια καινούργια σελίδα με την συναινετική ψήφιση του νόμου πλαισίου για την παιδεία.
Με την πρώην ιδιότητα σας, αυτήν του υπουργού Τουρισμού, ποια είναι η αίσθησή σας για τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν; Πιστεύετε ότι έχουν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος , αλλά και την αποκατάσταση της πολύ άσχημης εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό;
Χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά. Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στις μεσογειακές χώρες της βόρειας Αφρικής εκτρέπουν τους τουρίστες είτε προς την Ελλάδα είτε προς άλλες, ανταγωνίστριες προς την Ελλάδα χώρες, όπως η Τουρκία. Εξαρτάται από το τι θα κάνει καθεμία χώρα, με ποια πολιτική και με ποια στρατηγική θα προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κομμάτι απ αυτή τη μεγάλη «πίτα’ της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Φοβούμαι, όμως, ότι αυτά τα γεγονότα δυστυχώς η χώρα μας δεν τα έχει εκμεταλλευθεί ή τουλάχιστον δεν τα εκμεταλλεύεται όπως ακόμη και σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το κάνει η γειτονική Τουρκία, που έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα. Αντιθέτως στην Ελλάδα η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Τουρισμού απέπεμψαν αρνητικό μήνυμα και σε συμβολικό και σε ουσιαστικό επίπεδο. Ο τουρισμός είναι σαν ένα μαγαζί, όσο πιο ελκυστική βιτρίνα έχεις, τόσο περισσότερους πελάτες μπορείς να προσελκύσεις. Μονόδρομος αποτελεί η επιλογή να επενδύσουμε κεφάλαια και έμψυχο δυναμικό για να φτιάξουμε τη βιτρίνα της χώρας μας, για να κάνουμε την αγορά μας ελκυστική, Ο τουρισμός παράγει πλούτο. Αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας. Στον τουρισμό τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη, αλλά να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με προγραμματισμό και συνέπεια.
Μια ευχή για τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας;
Το 2012 να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας καλύτερης εποχής για όλους.
Η Δημοκρατική της Ρόδου 15/1/2012