Γιάννης Δημαράς


Ο Γιάννης Δημαράς, γνωστός όχι μόνο για την αγάπη και το πάθος του προς την δημοσιογραφία, αλλά και για την αγάπη του στο μπάσκετ, γνωρίζει καλύτερα -σαν πρώην παίκτης για αρκετά χρόνια-, πως είναι μαγευτικό να βάζεις υψηλούς στόχους. Αποφάσισε λοιπόν, να βάλει το δικό του “καλάθι” στο πολιτικό σκηνικό με το “΄Αρμα Πολιτών”. Γι' αυτούς τους στόχους μιλά στην “δ”.


Aποφασίσατε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία να ιδρύσετε το "Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών". Ποιά οραματιστήκατε, ότι μπορεί να είναι η συμβολή του σ' αυτή τη χρονική στιγμή;


Η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δεινή θέση της σύγχρονης ιστορίας της, ως αποτέλεσμα των πολιτικών πρακτικών και επιλογών που εφαρμόστηκαν από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα. Το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων αποδείχθηκε στην πράξη αναποτελεσματικό, απώλεσε δικαίως την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και σήμερα κρίνεται αναξιόπιστο και ανεπαρκές για τη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στη χώρας μας. Η δική μας προσπάθεια, που ξεκίνησε από τις περιφερειακές εκλογές μέχρι και σήμερα διακρίνεται από τον αδέσμευτο και τον αντισυστημικό χαρακτήρα της. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μας για να αντισταθούμε σε σχέδια που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και σκοπεύουν στην οικονομική και ηθική εξόντωση των Ελλήνων.  Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει καθαρές αξίες και την πατριωτική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Αντιστεκόμαστε και αντιδρούμε σε οποιαδήποτε λογική εκχώρησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσπάθεια αλόγιστης υιοθέτησης της κυβέρνησης των απαιτήσεων των ευρωπαίων ηγετών. Αυτή είναι η δέσμευση μας για τη συνέχεια των λόγων και των πράξεών μας εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, τίθενται ως προτεραιότητες για το λαό μας, η Εθνική Ανεξαρτησία, η Λαϊκή Κυριαρχία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Λαϊκή Αλληλεγγύη.

Ποιά είναι η δική σας πρόταση για την διαχείριση της κρίσης και την όσο το δυνατόν ανώδυνη έξοδο απ΄αυτή

Κατ΄αρχάς η κρίση θα έπρεπε να αρχίσει να αντιμετωπίζεται πολύ πιο έγκαιρα και από την προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως από την παρούσα. Έπρεπε να ληφθούν αμέσως μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και μέτρα δραστικής μείωσης των υπέρογκων κρατικών δαπανών. Η παρούσα κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε – άραγε σε απόγνωση ή με προγραμματισμένη τακτική ; - για τη χειρότερη λύση υποδούλωσης της χώρας μας, με άδικα μέτρα κατά της κοινωνίας και όχι κατά των σφετεριστών του δημόσιου πλούτου. Όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονας ή ελάσσονας, έχουν αντιληφθεί την αδυναμία της Μνημονιακής Σύμβασης να δώσει ρεαλιστικές λύσεις στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας. Απορίας άξιον είναι γιατί η κυβέρνηση προχωράει ενίοτε εκβιαστικά προς τους συμπολίτες μας και πάντως με επιμονή σε αδιέξοδες λύσεις. Το Μνημόνιο περνάει από την κυβέρνηση στην κοινωνία μόνον ως η δόση των δανειστών που θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών, χωρίς τα παρελκόμενα σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό. Δημιουργήσαμε το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για να δώσουμε τον αγώνα μας, να παρέμβουμε και να αντισταθούμε στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Η μόνη καθαρή λύση, εδώ που μας έφθασαν, είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες , προκειμένου να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός ποιος ή ποιοι θα δώσουν τη καλύτερη δυνατή λύση.  

Είπατε, ότι επιθυμείτε το κόμμα σας να ταράξει το πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του πολιτικού κόσμου. Πως θα γίνει αυτό κ. Δημαρά με δεδομένη την απαξίωση των πολιτών στο σύνολο του πολιτικού κόσμου και κυρίως όσων συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που κατά γενική ομολογία μας οδήγησαν -άλλος λίγο άλλος πολύ- μέχρι εδώ. Ο τρώσας και ιάσεται;

Όλοι έχουμε την ευθύνη στο μερίδιο που μας αναλογεί. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και αυτούς που διαχώριζαν πάντα τη θέση τους και αντιστάθηκαν , χωρίς να γίνονται πρόβατα στο μαντρί ή κομματόσκυλα, από αυτούς που είναι πάντα γατζωμένοι σε θώκους και καρέκλες. Το πολιτικό σύστημα σε άμεση και εξαρτημένη σχέση με τους πολίτες οργάνωσε από τη μεταπολίτευση έως και σήμερα, ένα συμπαγές και αδηφάγο πελατειακό σύστημα, για το οποίο κανείς δεν είναι υπερήφανος. Πολλοί εξυπηρέτησαν το προσωπικό τους συμφέρον, άλλοι τόσοι και περισσότεροι αδικήθηκαν οικτρά και αντιμετωπίζονται ακόμη ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μπορούμε να καταλογίσουμε τις ίδιες ευθύνες σε όποιον πολίτη δεν αντιστάθηκε, δεν εξαγριώθηκε, δεν επαναστάτησε σε κάποια παράτυπη ενέργεια του γείτονά του, του συναδέλφου του; Είναι σαφές ότι υπάρχουν αρκετοί έντιμοι πολιτικοί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν είναι η ώρα της κάθαρσης του πολιτικού μας συστήματος , ας γίνει επιτέλους , για το καλό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Όραμά μας είναι ένα επιτελικό κράτος με δημόσια διοίκηση, φορέα δίκαιης εξυπηρέτησης του πολίτη, πλήρους και απαρέγκλιτης εφαρμογής των νόμων. Όλοι μας πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, και μόνον τότε θα ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη μας από το ελληνικό λαό. Και αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί, αν δεν αντιληφθούν και οι πολίτες εις βάθος την προτροπή του Αριστοτέλη ότι, «κανένας πολίτης δεν πρέπει να θεωρεί ότι ανήκει στον εαυτό του, αλλά στην πόλη του».

Όταν αποφασίσατε να καταψηφίσετε το Μνημόνιο, μπορούσατε να φανταστείτε την σημερινή κατάληξη; Και δεν εννοώ μόνον ότι αφορά αριθμούς, αλλά ανθρώπους.

Σύναψη Μνημονίων και δανειακών συμβάσεων με το ΔΝΤ έχουν γίνουν στον κόσμο και τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά. Πίστευα, και μέχρι σήμερα δεν έχω αλλάξει γνώμη, ότι ο λαός μας θα αντισταθεί, θα απορρίψει στη συνείδησή του τις πρωτοβουλίες μιας Κυβέρνησης, που δεν γνωρίζει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση αλλά με την πρόφαση του δανεισμού και της απώλειας μιας δόσης δίνει «γη και ύδωρ» στους ευρωπαίους τοκογλύφους. Μακάρι να έπεφτα έξω στις εκτιμήσεις μου, μακάρι η επιλεχθείσα πολιτική να ήταν η πλέον συμφέρουσα για τους συμπολίτες μας. Δυστυχώς αποδεικνύεται η χείριστη.  

Πως αισθάνεστε για την διαγραφή σας από την Κ.Ο; Πως μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος που αγωνίζεται στις γραμμές ενός κόμματος μετά από αυτό; Η κομματική πειθαρχία πρέπει να υπερβαίνει την συνείδηση των βουλευτών;

Πότε δεν υπήρξα άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ποτέ δεν εξαρτήθηκα πολιτικά και ηθικά από τους εσωτερικούς συσχετισμούς του κόμματος που ανήκα. Είναι όμως τουλάχιστον περιφρονητικό και αντισυνταγματικό να διαγράφεται ένας βουλευτής κατά τη διάρκεια μιας διεργασίας ψήφισης στη Βουλή. Δεν το λέω συχνά, ωστόσο αξίζει να γνωρίζετε ότι εμείς που καταψηφίσαμε το Μνημόνιο, δηλαδή εγώ, ο Βασίλης Οικονόμου και η Σοφία Σακοράφα δεν είχαμε προβεί σε καμία συζήτηση πιο πριν. Η ανήκουστη αυτή πρακτική τρομοκράτησης των Βουλευτών συνεχίζεται έως και σήμερα. Δείτε την περίπτωση του σκανδάλου της SIEMENS ή την περίπτωση κάθε νομοσχεδίου που πάει να περάσει στη Βουλή, όπως οι αλλαγές στο ΕΣΥ που οι Βουλευτές επί της ουσίας απειλούνται πώς αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή θα είναι υπεύθυνοι για την πτώση  της Κυβέρνησης. Αυτές οι λογικές μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού και αυτές συνεχίζει ο κ. Πρωθυπουργός, σε αυτό το αλισβερίσι εμείς δεν έχουμε καμία θέση.

Πως εξηγείτε την στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που επιφέρει το Μνημόνιο;

Δεν επιθυμώ τις ακρότητες και δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, άλλωστε και οι μεν και οι δε συνιστούν δομικά στοιχεία απολυταρχικών καθεστώτων. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν Βουλευτές που και νιώθουν το αίσθημα του κοινού συμφέροντος και αμφισβητούν τις λογικές που επιβάλλονται σήμερα ως αναγκαίο κακό. Ωστόσο, θεωρώ πώς είναι μια μειοψηφία που όχι μόνο δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αλλά δεν συμμετέχει καν στις τυπικές μορφές μιας εσωπαραταξιακής διαβούλευσης. Το ανοιχτό κόμμα που ευαγγελίζονταν ο κ. Παπανδρέου, όταν ανέλαβε τις τύχες του Σοσιαλιστικού Κινήματος έχει μετεξελιχθεί σε ένα πολιτικό μόρφωμα που από τη μια δεσπόζει μια Σταλινική λογική επικρότησης κάθε κοινοτικής οδηγίας και από την άλλη η έκδηλη αδυναμία που ορίζει τα φιλελεύθερα κόμματα να εκφράσουν μια στέρεα κοινή γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπισης της τρέχουσας συγκυρίας.

Είστε υπέρ των πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές;

Τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να τις γνωρίζει πόσο μάλλον να τις καθορίσει. Από το Σύνταγμα της πατρίδας μας, μόνον ο Πρωθυπουργός είναι σε θέση να προκηρύξει εκλογές. Ωστόσο, διλήμματα και εκβιασμοί δεν χωρούν στη δημοκρατία μας. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από εθνική ομοψυχία και συνεννόηση. Οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες για πιθανό δημοψήφισμα, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εποικοδομητικό στο δημόσιο προβληματισμό. Η θέση μας πάγια και αταλάντευτη είναι «Εκλογές εδώ και τώρα». Κανείς δεν έχει τη δικαιοδοσία να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις για τις τύχες του λαού μας, παρά μόνον αυτός για τον οποίο προορίζονται.

Το “ Άρμα Πολιτών” είναι έτοιμο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εγκαινιάσαμε τη γνωριμία μας με τις τοπικές κοινωνίες και συνεχίζουμε όσο και όταν μπορούμε. Είτε εγώ προσωπικά, είτε ο Βασίλης Οικονόμου με στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματός μας, επισκεφθήκαμε τη Μακεδονία, την Ανατολική Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, την Κρήτη και άλλα μέρη καθώς και την Αττική και εισπράξαμε μία θερμή υποδοχή και μια αγνή διάθεση για συμπαράσταση και συνδρομή στην προσπάθειά μας. Για να είμαι ειλικρινής, δεν με εξέπληξε το γεγονός, νιώθω και εισπράττω καθημερινά τη συμπάθεια του κόσμου. Σήμερα, είμαστε στη ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα Συντονιστικές Ομάδες Στήριξης και Ομάδες Πρωτοβουλίας που απαρτίζονται από ανθρώπους της βιοπάλης, από νέους και νέες που έχουν άποψη για το αύριο, από φίλους που βάζουν μπροστά το «Εμείς και όχι το Εγώ». Πιστεύω ακράδαντα ότι, όποτε κι αν αποφασισθεί η προσφυγή στην κάλπη, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, θα είναι έτοιμο σε όλη την ελληνική επικράτεια να δώσει το βροντερό παρόν και να υλοποιήσει αυτό που έθεσε ως πρωταρχικό του σκοπό, τη ρήξη με το κακόμοιρο παρελθόν και την ενωτική διέλευση του λαού για την έξοδο από το πολιτικό, πνευματικό και ηθικό του σημερινό τέλμα.   

Σκέπτεσθε πιθανές συνεργασίες; Με την “Δημοκρατική Αριστερά” ίσως;

Εμείς, όπως επισημάναμε και στην ιδρυτική μας διακήρυξη, προερχόμαστε από τον ευρύτερο δημοκρατικό και πατριωτικό χώρο και ευελπιστούμε να εκφράσουμε τις καθαρές φωνές του ελληνικού λαού για αξιοκρατία, διαφάνεια και ευημερία. Σήμερα, οι ανάγκες των συμπολιτών μας υπαγορεύουν μια εναλλακτική αντίληψη διαχείρισης των κοινών με κινητήριο δύναμη την αγάπη για την πατρίδα και γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την επιστροφή της περηφάνιας στο Έλληνα. Η αλήθεια είναι ότι και συζητάμε με κάποια κόμματα και δεν αποκλείουμε κάτι παρόμοιο. Εν τούτοις δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα υπάρξει συνεργασία ή κάποια συμφωνία με συγκεκριμένο κόμμα ή κόμματα. Όσα γράφονται είναι πρόωρα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  

Πως βλέπετε αυτή την κουβέντα που συνεχώς αναπαράγεται περί συναίνεσης, με αρκετές φωνές συγκυβέρνησης Ν.Δ -ΠΑΣΟΚ, ίσως και άλλων πολιτικών δυνάμεων;

Η συναίνεση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε κάποια στιγμή και απέτυχε.  Εγώ προσωπικά δεν το βλέπω εύκολο, αν και αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ενέχει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο της συγκάλυψης ευθυνών. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Η εικόνα της χώρας μας τραυματίστηκε και διασύρθηκε διεθνώς και από το ζήτημα της αποστολής εικονικών στοιχείων προκειμένου να μην μείνουμε πίσω από τις τρέχουσες εξελίξεις της δεκαετίας που μας πέρασε. Εκτιμώ δε ότι οι Πρωθυπουργοί θα έπρεπε να έχουν την πυγμή και το σθένος να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό και να τον ενημερώνουν για την αλήθεια, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία. Εν τέλει, θα έπρεπε σήμερα να απολογηθούν για τις ευθύνες που τους αναλογούν στο κατάντημα της πατρίδας μας και όχι να δέχονται χωρίς αντίδραση το χλευασμό και την απαξίωση των συμπολιτών μας .

Έχετε έναν ήπιο λόγο και ανθρώπινο. Το αυτονόητο για κάθε πολιτικό. Αυτό το αυτονόητο έχει γίνει ζητούμενο κ. Δημαρά;

Η κοινωνία και οι συμπολίτες μας έχουν απορρίψει τα αποτελέσματα της επαγγελματοποίησης του πολιτικού προσωπικού που έθρεψε το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Βαρύγδουπες εκφράσεις, ξύλινος λόγος άνευ περιεχομένου, πόσο μάλλον αισθήματος. Λυπάμαι, που φτάσαμε σε ένα σημείο η ελληνική κοινωνία να έχει ως διαχειριστές της  ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν. Αμφιβάλλω ειλικρινά, αν κατανοούν οι πολίτες τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το φαινόμενο είναι ο γενικός κανόνας και όχι η εξαίρεση και ξέρετε είναι ότι χειρότερο για έναν πολιτικό να μην χαίρει της εκτίμησης των ψηφοφόρων του. Αυτό που βλέπω καθημερινά και μου ζητάνε οι πολίτες είναι η αλήθεια….γιατί φτάσαμε ως εδώ ή γιατί δεν πληρώνουν ποτέ όσοι μας πρόδωσαν και αυτή είναι και το επίκεντρο της δικής μου πολιτικής αναζήτησης πλέον. Ο τόπος δεν θα πάει μπροστά αν δεν υποστεί την κάθαρση και δεν εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις.    

Σας λείπει η δημοσιογραφία; Έχετε μετανιώσει που την εγκαταλείψατε για την πολιτική; Σκεφθήκατε να τα παρατήσετε απογοητευμένος κάποια στιγμή;

Η δημοσιογραφία είναι η ίδια μου η ζωή και την υπηρέτησα με θυσίες και κατάθεση ψυχής, εντιμότητα και ήθος. Ο δημοσιογράφος που ακολουθεί την πολιτική , τη θεωρεί και λίγο ως προέκταση της δημοσιογραφίας. Δεν μου λείπει ούτε την έχω ξεχάσει, καθώς συνεχίζω και να γράφω και να μιλάω δημοσίως, να έχω την ίδια επαφή με την κοινωνία και να υπερασπίζομαι με πάθος τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μου.  

Η άποψη σας για τα ΜΜΕ σήμερα;

Κάποτε δουλεύαμε στα Μέσα Ενημέρωσης με βασική αρχή τη ρήση του Βολταίρου: «Δεν συμφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι ακόμα και με το τίμημα της ζωής μου το δικαίωμά σου να λες όσα πρεσβεύεις». Δυστυχώς σήμερα, στον κόσμο και όχι μόνον στη πατρίδα μας, τα Μέσα λειτουργούν ως θεματοφύλακες της παραπλάνησης και της ποδηγέτησης των λαών και ως μέσο σταθερής συνδιαλλαγής με την πολιτική εξουσία. Από πυλώνας της Δημοκρατίας έφθινε σε προπύργιο των παραγόντων της διαπλοκής και της υπονόμευσης των λαϊκών συμφερόντων. Εμείς, ως νεοσύστατος πολιτικός φορέας δεν έχουμε τύχει ανάλογης προβολής, αλλά και ευνοϊκής μεταχείρισης όπως άλλα μικρά και νέα κόμματα. Για ποιον λοιπόν, Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ή ελευθεροτυπία να μιλήσουμε σήμερα ;  Αυτό πραγματικά με απογοητεύει, την ίδια ώρα που αναλογίζομαι πόσες φορές κινδύνεψε η ζωή μου για να μεταδώσω έγκαιρα και αντικειμενικά μία είδηση.   

Αγανακτισμένοι πολίτες. Πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα εν εξελίξει;

Κανένας δεν αντιλέγει ότι πρόκειται για ένα ετερόκλητο σύνολο πολιτών που ενθάρρυνε δημοσίως και αναζωπύρωσε την αντίθεση των πολιτών στην επιβαλλόμενη πολιτική λιτότητας. Σημασία έχει πώς η πλειοψηφία αυτών είναι Έλληνες ενεργοί πολίτες, που διαισθάνονται το κακό που έρχεται όλο και πιο γοργά και αντιδρούν με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο. Οποιαδήποτε προσπάθεια καπήλευσης των διαμαρτυριών στις πλατείες της χώρας συνιστά τραυματισμό της Δημοκρατίας και της αρχής της ελεύθερης συμμετοχής. Αντί, τα μεγάλα κόμματα να παρακολουθούν όπως έλεγαν οι εκπρόσωποί τους το φαινόμενο, έπρεπε να αγκαλιάσουν την υγιή αυτή προσπάθεια και με νηφαλιότητα να γίνουν αποδέκτες επεξεργασίας οι διάφορες απόψεις και ιδέες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ύφεση, ανατριχιαστικά νούμερα ανεργίας και το κεφάλαιο του τόπου, οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό. Πως θα αντιμετωπισθεί το μεγαλύτερο έγκλημα που γίνεται αυτή την στιγμή και λέγεται ανεργία;

Ανεργία, οικονομική ανέχεια, εργασιακός μεσαίωνας και διαφθορά συνιστούν το πάζλ της τρέχουσας κατάστασης, που αντικειμενικά δεν μπορεί να μεταφραστεί άμεσα σε όρους προόδου. Διαρκώς νέες εισφορές , νέα σκληρά και άδικα μέτρα και ρυθμίσεις με σκοπό την καταβολή όσων ακόμα χρημάτων παρέμειναν στα χέρια του ελληνικού λαού, αλλά και ανελέητο σφυροκόπημα της επιχειρηματικής τάξης, όπως συνέβη με τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ, δεν επιτρέπουν καμία αισιόδοξη πρόβλεψη για επάνοδο της οικονομίας. Άμεσο απότοκο αυτής της κατάστασης, οι νέοι μας που δικαιολογημένα εξορμούν για χώρες του εξωτερικού διαβλέποντας τις ευκαιρίες αξιοποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Η Κυβέρνηση όφειλε χθες και όχι σήμερα ή αύριο να κατανοήσει πώς με λογικές λιτότητας και στραγγαλισμού των εισοδημάτων ούτε η φοροδιαφυγή εξαλείφεται, ούτε ο ρυθμός κατανάλωσης ανέρχεται, ούτε ο εισπρακτικός μηχανικός γίνεται πιο αποδοτικός, ούτε και η ανάπτυξη γίνεται ρεαλιστική. Όσο, ο Υπουργός Οικονομικών θα αντιμετωπίζει τους πολίτες ως μοναδική πηγή εσόδων για το ασύμφορο δημόσιο που συντηρούν, τόσο πιο επώδυνη και άνιση θα είναι η μάχη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.   

Για την ανάπτυξη που όλοι λένε ότι είναι η διέξοδος από την κρίση, ποιά είναι η δική σας πρόταση; Και ειδικότερα για τον τουρισμό που είναι και ο κύριος μοχλός εδώ στην περιοχή μας.

Η ανάπτυξη θα έδινε μεγάλη πνοή και θα αποτελούσε το αντίβαρο της κρίσης, ειδικά σε μία χώρα όπου τόσο ο τουρισμός όσο και η ναυτιλία είναι πηγές πλούτου . Η ανάπτυξη αυτών των δύο «μοχλών» αλλά και άλλων έργων, που θα έδιναν ελπίδα στους νέους μας,  δεν ήλθε ποτέ, παρά τις δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μία «πλούσια» χώρα μόνο από τον τουρισμό της , γιατί είναι η ομορφότερη χώρα στον κόσμο !

Τι θα λέγατε σε έναν Ροδίτη πολίτη, σε έναν Δωδεκανήσιο πολίτη που βιώνει τα γνωστά προβλήματα της νησιωτικής περιφέρειας;

Είμαι γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας. Το ζήτημα της έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας, της απασχόλησης, της μεταφοράς και των ακτοπλοϊκών γραμμών, το ζήτημα της καθαριότητας, της συγκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν κάποια από τα προβλήματα της νησιωτικής περιφέρειας. Θα του έλεγα  ότι είναι μεν τυχερός που ζει σε νησί , σε σχέση με τα αστικά κέντρα, αλλά παράλληλα ότι πρέπει να αγωνιστεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και των παιδιών του, επιλέγοντας πολύ προσεκτικά υγιείς πολιτικές δυνάμεις να τον υπερασπίσουν και να τον βοηθήσουν.