Χρήστος Πρωτόπαπας, ένας εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού κινήματος για πολλά χρόνια, εκπροσωπώντας το από πολλές θέσεις, μέχρι και αυτή του Προέδρου της ΓΣΕΕ.
Δράση που τον βοηθά ακόμη και σήμερα από την θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, να υπερασπίζεται και να εκπροσωπεί με θέρμη τους συναδέλφους του βουλευτές. Για τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομική σκηνή αλλά και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μιλά στην «δ» .
Δεν θα στηρίξετε νέα οριζόντια μέτρα είπατε κ. Πρωτόπαπα. Αυτό αφορά και τις απαιτήσεις της τρόικα που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας ; Έχετε κόκκινη γραμμή; Ακούσαμε το κ. Παπαδήμο να λέει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την σωτηρία της χώρας.
Είπα και επαναλαμβάνω ότι δεν θα ψηφίσω κατάργηση ή μείωση του κατώτερου μισθού των 750 ευρώ. Είμαι σαφής. Από εκεί και πέρα πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά για να αποτρέψουμε οριζόντια άρα και άδικα μέτρα. Στις επικουρικές συντάξεις, για παράδειγμα, είναι αναγκαίο να θέσουμε όριο για να μην περικοπούν χαμηλές συντάξεις και να συζητήσουμε με βάση τις συγκεκριμένες προοπτικές κάθε ταμείου.
Παρακολουθώντας όλα αυτά τα διλήμματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τις διαγραφές αλλά και τις δηλώσεις πολλών ότι έρχονται σε σύγκρουση σε πολλές των περιπτώσεων με την συνείδησή τους, πείτε μου, η κομματική πειθαρχία πρέπει να υπερβαίνει την συνείδηση των βουλευτών;
Ποτέ δεν τέθηκε «κομματική πειθαρχία» αυτή την 2ετία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μας ζητήθηκε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην χώρα και το αύριο της κοινωνίας. Και οι περισσότεροι το πράξαμε και όταν έγιναν διαγραφές, αυτές δεν αφορούσαν αντιθέσεις σε επιμέρους διατάξεις, αλλά σε βασικά ζητήματα, τα απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας. Ο βουλευτής μπορεί να πράξει κατά τη συνείδησή του, αλλά και η παράταξη έχει τη συλλογική ευθύνη της για την Ελλάδα. Τονίζω, στα κρίσιμα ζητήματα, όχι σε επιμέρους Σχέδια Νόμου και θέματα καθημερινής πολιτικής.
΄Εχει μεταλλαχθεί το ΠΑΣΟΚ;
Μην θεωρείτε ότι η αναγκαστική εφαρμογή μιας δύσκολης και επώδυνης για τον λαό πολιτικής μας απομακρύνει από την προσήλωσή μας στις αξίες της παράταξής μας. Κάθε άλλο. Την κρίσιμη ώρα, όμως, το εθνικό συμφέρον κυριαρχεί. Όμως, με την ολοκλήρωση αυτού του «καθήκοντος», το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να ξαναβρεί την φυσιογνωμία του.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα αφού συχνά υπάρχει έλλειμμα σύμπνοιας μεταξύ των υπουργών, αλλά και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δείχνουν να τη στηρίζουν σχεδόν εξ ανάγκης . Η κυβέρνηση θα αντέξει; Δεν φοβάστε μήπως καταρρεύσει κάτω από τις διαφορετικές επιδιώξεις των κομμάτων που την συναποτελούν;
Το καθένα από τα κόμματα που στηρίζει την Κυβέρνηση οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μένει συνεπές στην ψήφο που έδωσε στις προγραμματικές δηλώσεις. Η Κυβέρνηση αυτή είναι «πολεμικού» χαρακτήρα και έχει συγκεκριμένο στόχο να υλοποιήσει, ώστε η χώρα να παραμείνει ασφαλής και σταθερή στην ζώνη του ευρώ. Διαφορετικές απόψεις είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά πρέπει να συντίθενται στο υπουργικό συμβούλιο.
Και κάτι άλλο. «Κατάρρευση» της Κυβέρνησης θα σημαίνει χρεοκοπία. Περιθώρια, λοιπόν, για διγλωσσίες και λαϊκισμούς δεν υπάρχουν. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και η Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν διατίθεται μόνιμα και μόνη να παίζει το ρόλο του «μουτζούρη». Οι συμφωνίες δεσμεύουν όλους.
Αλήθεια, συγκυβερνάτε με την ακροδεξιά, όπως έχει δηλώσει ο κ. Καστανίδης ; Θεωρείτε ακροδεξιά το κόμμα του ΛΑ.ΟΣ, τον αρχηγό του ή κάποιους από τους νυν υπουργούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση;
Μίλησα για πολεμικού χαρακτήρα Κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο. Αυτό δεν αναιρεί τις μεγάλες και στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνίες μας με τον ΛΑ.Ο.Σ.
Προτείνατε, ότι μία νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο θα ήταν «μία καλή λύση, σε περίπτωση που, μετά τις εκλογές, δεν υπάρξει αυτοδυναμία». Πιστεύετε ότι θα γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα η επιλογή ενός μη πολιτικού; Ο κ. Παπαδήμος ήρθε για να μείνει;
Να συμφωνήσουμε στο ζητούμενο. Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα πρέπει να σχηματισθεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες – και θα έχουμε δεσμευθεί γι’ αυτές – για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Γιατί λοιπόν να μη συμφωνήσουμε σε κάποιον που θα έχει ήδη αποδείξει ότι θα μπορεί να φέρει σε πέρας μια προγραμματική συμφωνία για την υλοποίηση των ως άνω στόχων; Και εντέλει πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πολιτικό μας σύστημα θα πρέπει να αλλάξει πολλές αντιλήψεις, νοοτροπίες και λειτουργίες, αν θέλει να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να προσφέρει σημαντικά στον τόπο.
Εκλογές; Ακούμε όλο και περισσότερες φωνές και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΛΑ.ΟΣ, για όλο και μεγαλύτερη παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους.
Είναι σαφές ότι δεσμευτήκαμε σε μια Κυβέρνηση με σαφή στόχο και χρονοδιάγραμμα. Όταν η χώρα προχωρήσει στη νέα σύμβαση και στο PSI και αισθανθεί σίγουρη και ασφαλής, θα πρέπει – βάση της συμφωνίας – να πάει σε εκλογές. Εκτός εάν τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση συμφωνήσουν διαφορετικά.
Το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει; Πόσο κοντά είναι η διάσπαση;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κινδυνεύει με διάσπαση, κινδυνεύει – εάν δεν υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή – με απαξίωση και περιθωριοποίηση, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς ήττας. Μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό αν δουλέψουμε σοβαρά, χωρίς προσωπικές πολιτικές και με βάση το τρίπτυχο Απολογισμός – Νέα Πρόταση – Εκλογή νέας ηγεσίας.
Με τον απολογισμό, χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά και μηδενισμούς, θα συζητήσουμε τα σωστά αλλά και τα λάθη, αυτά που πλήγωσαν τη σχέση μας με την κοινωνία.
Με τη Νέα Πρόταση θα διατυπώσουμε με ρεαλισμό και σύγχρονο πνεύμα, την άποψή μας για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το νέο κοινωνικό κράτος, την πορεία της χώρας μας στο μέλλον.
Με την εκλογή νέας ηγεσίας θα ολοκληρώσουμε την έννοια της «επανεκκίνησης». Της νέας πορείας ενός κόμματος που αντλεί δύναμη από τις ρίζες του και τις αξίες του, αλλά διατυπώνει και τον σύγχρονο μεταρρυθμιστικό, υπερβατικό λόγο.
Πως σχολιάζετε τη νοοτροπία ορισμένων, οι οποίοι, έρχονται με υστέρηση δύο ετών για να κάνουν δηλώσεις καταδίκης και αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης, όντας υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης; Ποιος/ποιοι είναι αυτοί που εμπόδισαν την επιτυχία της;
Βρίσκονται στην κρίση σας και στην κρίση του λαού. Είμαι έτοιμος για μια επί της ουσίας και σοβαρή συζήτηση για τον απολογισμό της 2ετίας. Δεν θα συμφωνήσω, όμως, σε μια συζήτηση «εντυπώσεων», που το μόνο που θα πετύχει είναι να μας απαξιώσει και αυτογελιοποιήσει.
Ποια σωστά και ποια λάθη έγιναν επί διακυβέρνησης Παπανδρέου;
Δύο χρόνια με τέτοιες συνθήκες ήταν ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Το κύριο είναι ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, ότι θα μπορεί να ελπίζει πάλι σε μία σταθερή ασφαλή πορεία.
Ας μην ξεχνάμε τι παραλάβαμε από τη Ν.Δ. , η οποία θεωρεί ότι ο χρόνος στη χώρα ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2009.
Τώρα σε όλη την δύσκολη πορεία και λάθη έγιναν και έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης υπήρξε.
Θα σταθώ επίσης ιδιαίτερα στην ανεπάρκεια ορισμένων προσώπων που βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας, που με την αναποτελεσματικότητά τους στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών μείωναν την προσπάθειά μας.
Θα πρέπει οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθούν από τις θέσεις τους και να μην είναι Υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, μερικής απασχόλησης;
Με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου στα μέσα Μάρτη, κάτι τέτοιο αντικειμενικά δεν χρειάζεται.
Βρίσκετε ότι όλη αυτή η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ και τα «μαχαίρια» που έχουν βγει από τα θηκάρια είναι του παρόντος; Πιστεύετε πως είναι ώρα κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν επιδοθεί σε ατέρμονες συζητήσεις αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα και τους πολίτες;
Τα θέματα της εκλογής νέας ηγεσίας τα προσδιορίζει η πρόσφατη απόφαση του Εθνικού μας Συμβουλίου. Από κει και πέρα επισημαίνω ότι οι χειρισμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μια και εσωκομματικό διχασμό δεν αντέχουμε.
Η χώρα έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, εν πολλοίς, λόγω των αποφάσεων συγκεκριμένων πολιτικών ηγεσιών. Οι ίδιες αυτές ηγεσίες, ο ίδιος αυτός πολιτικός κόσμος, εξακολουθούν να είναι στη διαχείριση. Αρκεί μια παραδοχή «αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος» και να συνεχίσουν να εμφανίζονται ως τιμητές και σωτήρες.
Θα παραδεχθώ τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα το πολιτικό μας σύστημα. Κρίση αξιοπιστίας, στρατηγικής, αποτελεσματικότητας.
Όμως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε μπροστά μας μια «ορατή», πειστική, εναλλακτική λύση. Για αυτό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε εμείς, να ξεπεράσουμε τις παρωχημένες παραδοσιακές αντιλήψεις, να ξανακτίσουμε τις γέφυρες με τις ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά έχουν μέλλον. Φυσικά με νέες νοοτροπίες, τολμηρή πολιτική τομών και μεταρρυθμίσεων, δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια στη σχέση πολιτικής – οικονομίας και Μ.Μ.Ε.
Φυσικά και με προσέλκυση ανθρώπων νέων και καταξιωμένων επαγγελματικά και κοινωνικά, στην πολιτική.
Kαι η κοινωνία κ. Πρωτόπαπα θα αντέξει; Ύφεση, ανατριχιαστικά νούμερα ανεργίας, εικόνες πρωτόγνωρες, με αστέγους και γέροντες να ψάχνουν τα σκουπίδια, αν δεν στέκονται στις ουρές των συσσιτίων και αντίστοιχα οι κοινωνικές δομές να καταρρέουν.
Πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Για αυτό ο κύκλος αυτός που διανύουμε σήμερα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με την ύφεση που δημιουργεί ανεργία.
Με τη νέα συμφωνία η χώρα πρέπει να επανέλθει στην τροχιά της ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προσφέρει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους.
Και αυτό απαιτεί να δουλέψουμε μ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα φορολογικό φιλικό για επενδύσεις, να δώσουμε βάρος και ώθηση στην ανάπτυξη της περιφέρειας..
Βέβαια υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να περιμένουν.
Για αυτό με σωστή και αποτελεσματική χρήση των πόρων που υπάρχουν, πρέπει να δώσουμε κατά προτεραιότητα ανάσα και ελπίδα στους ανέργους και τα θύματα της οικονομικήςΓια αυτό με σωστή και αποτελεσματική χρήση των πόρων που υπάρχουν, πρέπει να δώσουμε κατά προτεραιότητα ανάσα και ελπίδα στους ανέργους και τα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Προβόπουλος στις δηλώσεις του είπε ότι η κρίση θα είχε αποφευχθεί εάν είχαμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα, παρ’ όλο που είναι κάτι για το οποίο υπάρχει και συζήτηση και παραδοχή από πολλά στελέχη του.
Ζητήσαμε απλά από τον κ. Προβόπουλο να διευκρινίσει ποιος, κατά τη γνώμη του, ήταν «ο κατάλληλος χρόνος», καθώς και τα «κατάλληλα μέτρα».
Να μας πει πότε προειδοποίησε για την κρίση, ποιους και ποια συγκεκριμένα ήταν η πρότασή του.
Όλα στο «τραπέζι», ώστε να ενημερωθεί πλήρως ο ελληνικός λαός. Δεν είναι η ώρα για χρησμούς, υπονοούμενα και γενικολογίες.
Τις δηλώσεις του κ.Λοβέρδου περί «μακελειού», αλλά και του κ.Μπεγλίτη για κίνδυνο της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος με αφορμή τις καταγγελίες του κ. Πεπόνη πως τις σχολιάζετε;
Δεν πρόκειται για καταγγελία. Πρόκειται για μια αυθαίρετη επιχείρηση ενοχοποίησης του Γ. Παπανδρέου. Και θυμίζω ότι οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος έγιναν 7 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου και μάλιστα σε συνεννόηση με τη Eurostat. Άρα ποια σκοπιμότητα υπήρχε;
Είναι λογικό, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να μη δέχεται αυτή την «επιχείρηση» και να υπερασπίζεται τον Πρόεδρό του.
Εξάλλου πρέπει να θυμίσω, ότι πρόσφατα οι εισαγγελείς αυτοί δεν έπεισαν για άλλες «καταγγελίες» τους ούτε τους προϊσταμένους τους, μετά τα γνωστά «είπα - ξείπα».
Τι έχετε να πείτε σε έναν νέο άνθρωπο, σε έναν άνεργο, σε έναν νέο επιστήμονα που φτιάχνει βαλίτσα για να μεταναστεύσει;
Πρώτον ότι αισθανόμαστε την ευθύνη για τα προβλήματα που τον αναγκάζουν σε μια τέτοια κίνηση.
Δεύτερον, να τον διαβεβαιώσουμε ότι η ολοκλήρωση και η επιτυχία της προσπάθειάς μας, θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα δημιουργήσουν προοπτικές για τη δημιουργική απασχόληση και την παραμονή τους στη χώρα μας.
Στους νησιώτες; Είναι οι νησιώτες πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Η έλλειψη συγκοινωνίας αλλά και του πολυτιμότερου αγαθού, αυτού της παροχής υγείας, είναι από τα κυριότερα προβλήματα των νησιών. Η νησιωτική πολιτική μοιάζει με κενό γράμμα.
Η νησιωτική Ελλάδα είναι το πιο ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της χώρας. Αλλά η γεωγραφική διασπορά φυσικά και απαιτεί ειδικά μέτρα και τους κατάλληλους πόρους για αυτό.
Μαθαίνουμε τα προβλήματα. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και κατεύθυνση πόρων για την αντιμετώπισή τους.
Συνεργαζόμαστε με όλους τους βουλευτές των νησιών που με αποφασιστικότητα απαιτούν αυτό που ανήκει στους νησιώτες.
Ζητούμε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις. Δεν έχουμε ακόμη κάνει αυτά που πρέπει. Συνεχίζουμε, όμως, για το καλύτερο, ελπίζοντας σε μεγαλύτερες δυνατότητες με την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πείτε μου σας παρακαλώ, η αίσθηση που έχετε μετά την περιπέτεια «έκτη δόση» και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, είναι ότι , τον περνάμε τον κάβο ή έχουμε μπροστά μας ακόμη για αρκετό χρόνο περιπέτειες;
Περνάμε ένα δύσκολο κάβο, το δυσκολότερο από όλους. Όμως το ταξίδι δεν τελείωσε. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα όσα δεσμευτήκαμε. Και κυρίως τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να σταθεί αξιόπιστα και ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.
Η προσπάθεια θα έχει άλλο χαρακτήρα. Πιο δημιουργικό, πιο πειστικό, αλλά αναμφίβολα θα συνεχίσει να είναι ανηφορική. Με νέα δεδομένα, αισιοδοξία και ελπίδα, όμως.