Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σενάρια


Πεντακόσιες ογδόντα εννέα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια τις τελευταίες δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, την περασμένη εβδομάδα, εκδηλώνονται περί τις 100 πυρκαγιές το 24ωρο. Μέσα σε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα ξέσπασαν 60.000 πυρκαγιές .Σ’ αυτό το διάστημα, η Αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 4000 υπόπτους για εμπρησμό. Καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 700. Στη φυλακή πήγε ένας.
Τι πάει στραβά; Και ποιοι είναι αυτοί, τελικά, που βάζουν τις φωτιές;
Τα σενάρια περιλαμβάνουν από πυρομανείς,  μέχρι Τούρκους πράκτορες. Εντολή στην ΕΥΠ να ψάξει για την πιθανότητα αυτή έδωσε ο κ. Δένδιας. ( Η ΕΥΠ κατόπιν εντολών ψάχνει;). 
Προσωπικά βαρέθηκα τα σενάρια συνωμοσίας. Το ίδιο είχε γίνει και στην Ηλεία το 2007, όταν όλοι μιλούσαν για ασύμμετρες απειλές, μυστικούς πράκτορες και στρατηγούς ανέμους.
 Η ΕΥΠ παρ’ όλα αυτά σε έγγραφό της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν «προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές του νομού Ηλείας».
Κι αν είναι να μιλήσουμε για σενάρια συνομωσίας έχω ένα που θέλει απάντηση. Γιατί πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της πυροσβεστικής αφέθηκαν να ρημάζουν για να νοικιάζουμε ιδιωτικά; Το 2007 που κάηκε η Ελλάδα, όπως μαθαίνουμε από τους φακέλους των ανακριτικών αρχών, αυτά τα ελικόπτερα, παρότι έτοιμα για απογείωση, δεν πήραν ποτέ εντολή να πετάξουν για τη φωτιά. Την ίδια ώρα, ένα διακομματικό επιτελείο της Πυροσβεστικής (ανάμεσά τους 3 αρχηγοί) και βέβαια οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, υπέγραφαν συμβάσεις που ζημίωναν το ελληνικό κράτος. Για την ακρίβεια έκαναν κάποιους πλούσιους, την ώρα που καιγόταν η Ελλάδα. Επίσης, δεν έχω καταλάβει, τι ακριβώς έχει γίνει με την εισαγγελική έρευνα που τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί -για την φωτιά στην Ηλεία-,  μεταξύ άλλων  κατηγορουμένων, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη της πυροσβεστικής.
Πριν πάρω απάντηση στα παραπάνω ( λίγα από πολλά «σκοτεινά» αναπάντητα) , για τα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ μέσα σε δάση, για τις παράνομες χωματερές, για την επίγεια δασοπυρόσβεση , την πρόληψη και την φύλαξη που έχει εγκαταλειφθεί, για τα αποχαρακτηρισμένα 25 εκ. στρέμματα της Ν.Δ και τα 45 εκατ. στρέμματα του ΠΑΣΟΚ από την μεταπολίτευση και μετά ,τότε θα ασχοληθώ και με τα σενάρια των μυστικών πρακτόρων. Τα οποία μπορεί και να έχουν βάση. Αλλά  οι πυρκαγιές δεν είναι πρωτίστως αστυνομικό θέμα και θέμα των μυστικών υπηρεσιών. Είναι ζήτημα μοντέλου ανάπτυξης, προτεραιοτήτων, πρόληψης. Την καταστροφή που -όταν δεν είναι φυσικό φαινόμενο- χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό η απρονοησία. Γιατί οι εμπρηστές είναι διαρκώς παρόντες και ανεξέλεγκτοι. Και μια πολιτεία οφείλει να παίρνει τα μέτρα της (αυξάνοντας τις περιπολίες, για παράδειγμα) εγκαίρως.
Τα τοπία (όπως και τα μουσεία) χρειάζονται φύλαξη. Προστατεύουν από την ασχήμια, όχι μόνο την έξω αλλά και τη μέσα. Χρειάζονται όμως διαρκή έγνοια και πολιτικό σχέδιο δράσης και άμυνας…
Στις εγκληματολογικές έρευνες λένε πως αν θες να δεις ποιος κάνει το έγκλημα, δες ποιος έχει κίνητρο. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είναι κίνητρο για πολλούς και για πολλά εγκλήματα. Πόσο μάλλον για μερικές φωτιές…

Η Δημοκρατική της Ρόδου 25.8.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου