Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Παρέλαση



Ετοιμαζόμαστε για την παρέλαση. Για τους πολιτικούς είναι ρόλος. Μια μέρα σε βάθρο, όρθιοι, αγέρωχοι, δηλώσεις με ποιητικές πινελιές.
Για τους μαθητές περισσότερες ώρες πρόβες, παρά διδασκαλία για τα ιστορικά γεγονότα. Προβληματίζονται λέει εάν θα στήσουν εξέδρα επισήμων ή όχι . Για τον φόβο των Ιουδαίων. Ενδεικτικό μιας πολιτικής επικοινωνιακών επιλογών που εφαρμόζονται ακόμη και για θέματα αναγόμενα στην ιστορική μας μνήμη. 
Εμένα πάλι με προβληματίζει, το ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να τιμήσουμε την επέτειο και ότι στερείται παντελώς διδακτικού περιεχομένου. Υπάρχουν χιλιάδες καλύτεροι τρόποι να οργανώσουμε εκδηλώσεις μνήμης και να περάσουμε μηνύματα σε νέους ανθρώπους να βρεθούν άλλοι δίοδοι επαφής με την εθνική μας Ιστορία. 
Η παρέλαση εξάλλου για το έθνος έχει συμβολισμό. Ενιαίο κράτος, ισχυρό, ομόνοια, αγώνες. Κι η χώρα μοιάζει, όλο και περισσότερο, με αποτυχημένη παρέλαση. 
Η κοινωνία μοιρασμένη σε σιδερόφραχτα πεζοδρόμια και ο πολιτικός κόσμος, σκαρφαλωμένος στην εξέδρα, παρακολουθεί prive. Αναρωτιέμαι, ποια είναι η ουσία. Αναρωτιέμαι, ποια μπορεί να είναι άραγε η επετειακή σημασία για κάποιους επιζώντες που έδωσαν μάχες για την εθνική μας  ακεραιότητα και ανεξαρτησία και των οποίων οι  συντάξεις δεν επαρκούν σήμερα ούτε για τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια; 
Δημοκρατική της Ρόδου 26/10/2013

«Φέιγ βολάν της Κατοχής»



Είπες: «Τώρα θα κοιμηθώ εν ειρήνη» κι οι άλλοι μουρμουρίσανε λυπητερά: «Πάει, γλύτωσε από τα βάσανα»· Ο παπάς σού έψαλε: «Αιωνία η μνήμη’· Και κάποιος φύτεψε απάνω στο κεφάλι σου ένα σταυρό με τ’ όνομά σου και με τη χρονολογία του ιστορικού συμβάντος: «Γιάννης Μαγκούφης. 1884-1943». Κι όμως ούτε να κοιμηθείς σε αφήνουν, ούτε τη μνήμη σου να διαιωνισθεί, ούτε τ’ όνομά σου να αντιμετωπίζει το χρόνο και τη φθορά, όπως η κορυφή του Ολύμπου, μα ούτε την προσωπικότητά σου να διασώσεις στον απάνου και στον κάτου κόσμο! Νύχτα με βροχή ή με άστρα ένας ίσκιος, ένα κομμάτι σκοτάδι, ξεκόβει από τη μάζα της πίσσας και γλιστράει μέσα στο κοιμητήρι. Είναι ο… συλλέκτης. Πατάει απάνου στο σώμα σου. Ανοίγεις τα μάτια σου και πατάς τις φωνές κι οι φωνές του κάτου κόσμου δε βλέπουν και δεν ακούνε στον απάνου. Ο συλλέκτης είναι λωποδύτης. Ξεριζώνει έναν-έναν τους σταυρούς από τους τάφους, όσους μπορεί να κουβαλήσει σε μια διαδρομή, και φεύγει. Αύριο θα τους κάψει στο τζάκι να βράσει τα φασόλια του ή θα τους πουλήσει για καυσόξυλα. Αυτό έγινε πολλές φορές, ως φαίνεται, σε κάποιο συνοικιακό νεκροταφείο. Θα πείτε «ιεροσυλία» . Ίσως. Δεν είναι όμως και τυμβωρυχία. Μάλλον απλή λωποδυσία ψιλικατζήδων της δουλειάς. Όμως, αφού έλειψε ο σεβασμός για τους ζωντανούς, δεν είναι και τόσο ακατανόητο να λείψει και για τους πεθαμένους. Απλούστατα, ο λωποδύτης εφάρμοσε κυριολεχτικά το δόγμα που εφαρμόζουν οι άλλοι μεταφορικά: «Ο θάνατός σου ζωή μου». Σημείο των καιρών. Αφού κόψανε τα πεύκα από τα δάση κι ερημώσανε την Αττική· αφού ξεσηκώσανε τους φράχτες των κήπων και τους πάγκους· αφού ξεκολλήσανε από τα γιαπιά τις ξυλωσιές, ήρθε και η σειρά των τάφων. Αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Όπου υπήρχε σε δημόσιο μέρος σιδερένιο κάγκελο ή συρματόπλεγμα έκανε φτερά. Ακόμα και τα ξύλινα γεφυράκια στην περιφερειακή τάφρο του Λυκαβηττού τα πήρανε στον ώμο και «παν, παν»… Όλ’ αυτά θα ξαναγίνουνε μια μέρα. Ό,τι δεν ξαναβρίσκεται είναι η προσωπικότητα που χάνεται. Γιατί το όνομα του ανθρώπου είναι όλη του η προσωπικότητα. Κι όποιος χάνει τ’ όνομά του, δεν ξέρει ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι ποιος είναι. Αυτό πάθανε οι πεθαμένοι που τους πήρανε το όνομα μαζί με το σταυρό… 
« Κώστας Βάρναλης– «Φέιγ βολάν της Κατοχής» 




Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Θρησκευτικός τουρισμός προθέσεων




«Είναι η πλέον δυναμική από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και πέρα από το τρίπτυχο «ήλιος-θάλασσα-καλοκαίρι» (16/1/2013). Αυτό γενικά ως πρόθεση της κυβέρνησης.  

Στα καθ’ ημάς : «Ο Θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το Ν. Αιγαίο, και γι’ αυτό η Περιφέρεια δίνει την δέουσα έμφαση στην ανάπτυξη και την αξιοποίησή του και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για το 2014 θα υπάρξουν εξειδικευμένες δράσεις για την επίτευξη των στόχων μας». Επίσης, η κυρία Φτακλάκη προανήγγειλε την πλήρη ανανέωση της τουριστικής προβολής των νησιών, με έμφαση στις σύγχρονες ενέργειες μάρκετινγκ που απαιτούνται, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς σε ειδικές μορφές τουρισμού στα νησιά, όπως ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο οικολογικός , κ.α.» (28η PHILOXENIA 24/11/2012) 

Ένα χρόνο μετά εξακολουθεί να είναι στις προθέσεις της κυρίας Φτακλάκη  και  «Προκειμένου να υλοποιηθεί καλύτερα και ταχύτερα η ανάδειξη του θρησκευτικού Τουρισμού , στην συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη με τον κ. Λιάσκο αποφασίστηκε η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, τις Μητροπόλεις και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που θα έχει και ρόλο συντονιστή. Με την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Τουρισμού και σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αναλάβει την απογραφή και την καταγραφή του θρησκευτικού κεφαλαίου στα νησιά μας, ώστε να δρομολογήσει την προβολή του με γνώμονα την προώθηση της πολυσχιδούς πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών και την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού.»

 Επειδή στις προθέσεις πολλών είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού εδώ και χρόνια, μήπως θα διευκολύνει την κυρία Αντιπεριφερειάρχη μια καταγραφή που έχει γίνει επί εποχής κ. Νικητιάδη στις προθέσεις του οποίου ήταν ομοίως  η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού; 
"Στις 14/12/2011 σε συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε «έκθεση η οποία αποτελεί ένα συνθετικό κείμενο από συζητήσεις και προτάσεις άτυπης γνωμοδοτικής επιτροπής, όπου έγινε για πρώτη φορά οργανωμένη καταγραφή μνημείων με περιγραφή και φωτογράφιση, συμπληρωματικά στοιχεία για την προσβασιμότητα, τα διαθέσιμα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, τη λειτουργία εστιατορίων και άλλων καταστημάτων και περιγραφή των γενικών και ειδικών υποδομών περιοχών στις οποίες βρίσκονται θρησκευτικά μνημεία. Σε πρώτη φάση έχουν καταγραφεί 100 θρησκευτικά μνημεία, με στόχο ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε 300 μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ στοιχείων για 100 θρησκευτικά μνημεία της χώρας, αρχικά, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα πέρα από την πληροφόρηση, να κάνουν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Για τον λόγο αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση κρατήσεων από την ιστοσελίδα του ΕΟΤ.»  Στα Δωδεκάνησα καταγεγραμμένα είναι τα εξής :  Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου: Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής Νισύρου Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας : Η Παναγιά του Κάστρου Λέρου  Εκκλησιαστικό Μουσείο Παναγίας Κάστρου Λέρου Ιερός Ναός του Ἁγίου Σάββα Καλύμνου Ιερά Μονή της Παναγίας της Πορταΐτισσας Αστυπάλαιας Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου: Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Ιερός Ναός Παναγίας της Διασώζουσας Ιερά Μητρόπολη Ρόδου: Ιερά Μονή Αγίου Φιλήμονα Αρνίθας Ιερός Βυζαντινός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λίνδου Ιερά Μονή Παναγίας της Σκιαδενής Ιερός Ναός Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής Ιερά Μητρόπολη Σύμης Τήλου και Καστελλόριζου: Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Τήλου Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ Πανορμίτου Σύμης Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουνού. 

Δεν ξεκινάμε από τα ήδη καταγεγραμμένα, να μην χάνουμε χρόνο ( και χρήμα) μήπως «ταχύτερα δρομολογηθεί η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού;» ‘ Ηδη χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος από τον περασμένο Νοέμβριο που ανέλυσε η κυρία Αντιπεριφερειάρχης τις προθέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα (και δύο από τις προθέσεις του κ. Νικητιάδη ).  Τις οποίες προθέσεις της, παρουσίαζε σε ομιλίες της σε όλα τα νησιά που επισκεπτόταν . 
Στις προθέσεις είναι η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους;
Γιατί πολύ φοβάμαι ότι πάνω που θ’αρχίσουν οι καταγραφές , οι ανανεώσεις της τουριστικής προβολής και το σύγχρονο μάρκετινγκ, θα έρθει ο Μάιος , θα γίνουν ανακατατάξεις στο αυτοδιοικητικό προσωπικό και άντε πάλι από την αρχή οι προθέσεις.

Δημοκρατική της Ρόδου

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Eναλλακτικά, με ρομαντικούς κι ονειροπόλους


Αφορμή γι’ αυτή την κουβέντα, στάθηκε ένας χάρτης με χαραγμένα ποδηλατικά μονοπάτια - που αναρτήθηκε σε κοινωνικό δίκτυο- και ο οποίος συνοδευόταν από την σημείωση: «Η παρουσίαση τελείωσε πριν λίγη ώρα. Έγινε ανάλυση της ιδέας για την αξιοποίηση και βελτίωση δύο ποδηλατικών μονοπατιών με αφετηρία το χωριό και κατάληξη στις παραλίες Μονολίθου. Ευχαριστώ για την αρκετά μεγάλη συμμετοχή και τον γόνιμο διάλογο για την υλοποίηση του σχεδίου. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ!!!» Θέλοντας να μάθω, ποιοι… προχωράνε δυνατά, σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει η στασιμότητα αν όχι το πισωγύρισμα, απευθύνθηκα στον υπογράφοντα την σημείωση της φωτογραφίας. Γιώργος Θυρής το όνομά του. ‘Ενας νέος άνθρωπος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μονόλιθο και προσπαθεί μαζί με άλλους «ρομαντικούς κι ονειροπόλους» νέους ανθρώπους, να κάνουν πράξη, όλα, όσα χρόνια τώρα ακούγονται από τους αρμόδιους, περί εναλλακτικού τουρισμού, καινοτομίας, επιμήκυνσης της σεζόν, έξυπνης εξειδίκευσης, αλλά που μένουν σχέδια επί χάρτου.  ‘Ισως μπορέσουν και πάρουν κάτι από τη φαντασία, τη θέληση, το μεράκι, το πάθος, το όραμα και την αγάπη για τον τόπο τους απ’ αυτά τα νέα παιδιά σαν τον Γιώργο, σαν την παρέα του Μονολίθου που ονειρεύεται και παλεύει να μείνει στον τόπο της.

-Ποια είναι η σχέση σου με το  Μονόλιθο;

 Ήτανε γραφτό κάποια μέρα να καταλήξω στον Μονόλιθο.  Με ότι κι αν προσπάθησα να ασχοληθώ το μυαλό και η καρδιά μου ήταν πάντα εκεί. Γι αυτό και πριν από πέντε χρόνια τα παράτησα στην κυριολεξία όλα και εγκαταστάθηκα στο χωριό μόνιμα, που είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Από τότε ζω, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι στον Μονόλιθο που υπεραγαπώ. Νοίκιασα και δουλεύω ένα μικρό ξενοδοχείο 9 δωματίων χωρίς να έχω καμία σχέση τότε με το αντικείμενο. Παρ’ όλα αυτά με υπομονή και προσπάθεια το Thomas αγαπήθηκε τόσο από τους ντόπιους που το έκαναν στέκι όσο και από τους σταθερούς πελάτες μου που με επισκέπτονται κάθε χρόνο από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Φέτος έκανα την κίνηση να νοικιάσω και μια καντίνα την οποία δουλεύω σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του χωριού, την Αλυκή. Ένας μικρός παράδεισος μέσα στην άγρια φύση.

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα ποδηλατικά μονοπάτια;

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε τον τόπο μας, που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν τις σπάνιες ομορφιές του. Η φύση της δουλειάς με φέρνει καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο και τουρίστες, εκ των οποίων ένα τεράστιο ποσοστό είναι φυσιολάτρες  και ασχολούνται με όλων των ειδών τις εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση, φωτογραφία. ‘Ετσι λοιπόν έτυχε φέτος να γνωρίσω έναν άνθρωπο που ασχολείται με την ορεινή ποδηλασία (mountain bike) και μου ανέφερε μεταξύ άλλων πως περίμενε κάποιον ειδικό για να του κατασκευάσει μια ιδιωτική πίστα. Αμέσως σκέφτηκα πως αυτή θα ήταν μια από τις καλύτερες ιδέες που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε στο χωριό. Ένα μέρος σαν την Μονόλιθο, που συνδυάζει  δάσος, βουνό και θάλασσα σε ένα μοναδικά εναρμονισμένο τοπίο χειμώνα καλοκαίρι, με φόντο το Κάστρο, θα μπορούσε να γίνει ο ιδανικός προορισμός για τους ποδηλάτες. Κι έτσι προσκάλεσα άμεσα τον ειδικό ο οποίος ήρθε την περασμένη Τρίτη και έκανε μια συνολική παρουσίαση του σχεδίου στους κατοίκους του χωριού μας και σε φίλους από την Ρόδο που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ήθελαν να είναι εκεί.

-Πως σκέφτεστε να την υλοποιήσετε;

Σε συνεργασία και συνεννόηση τόσο με τους τοπικούς φορείς, όσο και με τους κατοίκους του χωριού, έχουμε ήδη μπει στην διαδικασία συνελεύσεων έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή δύο μονοπατιών μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 20-25 μέρες και στην ουσία θα βελτιώσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια με φυσικά υλικά και χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση στην φύση. Για τον λόγο αυτό, η σημαντικότερη βοήθεια που θα χρειαστούμε ,πέραν των χορηγιών, είναι η εθελοντική εργασία, πράγμα για το οποίο όχι μόνο δεν ανησυχώ αλλά είμαι και πολύ περήφανος, αφού στο πρόσφατο παρελθόν οι Μονολιθιάτες αλλά και οι φίλοι του χωριού, συνέβαλαν απλόχερα και όπως μπορούσε ο καθένας, σε παρόμοιες περιπτώσεις. Το ίδιο και ακόμα περισσότερο θέλω να πιστεύω πως θα γίνει και τώρα. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν χορηγίες για την επίβλεψη, υλοποίηση και κατασκευή του έργου, καθώς τα μονοπάτια θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις ενός αντίστοιχου ποδηλατικού μονοπατιού στο εξωτερικό.

-Τι ανταποδοτικά οφέλη νομίζεις πως θα έχει αυτή η προσπάθεια αν υλοποιηθεί στο χωριό σου;

Σίγουρα με την κίνηση αυτή θα ωφεληθεί σε πρώτο στάδιο η τοπική κοινωνία και το χωριό. Θα αναδειχθεί η ομορφιά του τόπου μας , θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα ενισχυθεί η οικονομική τοπική αλυσίδα. Τα οφέλη όμως δεν σταματούν μόνο στην Μονόλιθο. Ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε όλο το νησί. Η Ρόδος θα μπορέσει να προσελκύσει νέο τουριστικό προϊόν. Θα αναζωογονηθεί και θα αναπτυχθεί η οικονομία του τόπου μας. Τα δικά μας ποδηλατικά μονοπάτια θα γίνουν η αρχή για να ακολουθήσει η δημιουργία ενός ποδηλατικού πάρκου, καθώς και άλλων κατασκευών σε διάφορα μέρη του νησιού, πάντα με τις απαραίτητες πρoδιαγραφές. Είμαστε σε θέση περισσότερο από κάθε άλλο νησί, να φέρουμε όχι μόνο τους ποδηλάτες, αλλά κάθε είδους εναλλακτικό τουρισμό στην Ρόδο και να τους προσφέρουμε την ποιότητα σε όλους τους τομείς και με τις καλύτερες παροχές.

 -Σκέφτεστε την ιδέα σας να την παρουσιάσετε και σε δημόσιους φορείς για να σας βοηθήσουν;

Σίγουρα θα γίνει  επαφή με δημόσιους φορείς και θα είναι χαρά μας να αγκαλιάσουν αυτήν μας την προσπάθεια. Αυτό που ζητάω από όλους να καταλάβουν είναι ότι η κίνηση αυτή γίνεται από ανθρώπους που αγαπάνε το νησί, για το καλό του νησιού. Τι καλύτερο λοιπόν από μια ομαδική προσπάθεια.

-Στο ξενοδοχείο σου τον χειμώνα έρχονται άνθρωποι που «ψάχνουν» την φύση της Ρόδου. Αυτό το έχεις επιδιώξει;

Και το έχω επιδιώξει και με βρίσκει από μόνο του. Είναι γεγονός πλέον πως έρχονται σε μένα άνθρωποι που αναζητούν την ομορφιά της φύσης και αυτοί ολοένα και αυξάνονται. Ο Μονόλιθος σαν τοπίο σε παραπέμπει ούτως ή άλλως σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ο κόσμος πλέον συνειδητοποιεί πως η επαφή με την φύση είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του. Η ποιότητα ζωής στο χωριό μας καλλιεργεί την ψυχική ανάταση και σωματική υγεία. Πέραν όμως αυτών που μας επισκέπτονται γιατί γνωρίζουν ήδη το φυσικό περιβάλλον που θα συναντήσουν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, έχω κάνει κι εγώ τις κινήσεις μου για να προσελκύσω καινούριο κόσμο που ενδεχομένως να ψάχνει ένα μέρος σαν το δικό μας αλλά να μην το γνωρίζει. Σε συνεργασία με την ομάδα Rhodes Outdoors έχουμε προωθήσει και πραγματοποιήσει πεζοπορίες και αναβάσεις στο βουνό Ακραμύτης καθώς και στο δάσος της Κυμισάλας, οι οποίες είχαν μεγάλη ανταπόκριση και ετοιμαζόμαστε για την οργάνωση καινούριων μέσα στον χειμώνα. Επίσης έτυχε να έχω πελάτες οι οποίοι με έφεραν σε επαφή με ένα άλλο είδος δραστηριότητας, την εξερεύνηση της Ορχιδέας. Αυτός ήταν και ό λόγος που τους έφερε σε μας αφού ανήκουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο «κυνηγών» του είδους, που ενημερώνουν διαδικτυακά ο ένας τον άλλο με συγκεκριμένες συντεταγμένες για την ακριβή τοποθεσία της ορχιδέας, έτσι ώστε να την βρει και απλά να την φωτογραφίσει ο επόμενος επισκέπτης.
Στη Ρόδο έχουν καταγραφεί περίπου 50 είδη ορχιδέων, κυρίως στο ορεινό και στο νότιο κομμάτι του νησιού. ‘Ολες οι περιοχές που βρίσκονται οι ορχιδέες είναι εύκολα προσβάσιμες από το χωριό μας. Ακόμη και η ευρύτερη περιοχή του χωριού κρύβει αρκετά σπάνια είδη ορχιδέων, κάτι που το κάνει ιδανική αφετηρία για τους εξερευνητές της συγκεκριμένης χλωρίδας .

-Γιατί πιστεύεις πως ο εναλλακτικός τουρισμός που όλοι λένε ότι πρέπει να αναπτυχθεί δεν έχει βρει έδαφος σε ένα νησί που έχει όλες τις προδιαγραφές γι’ αυτόν;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν πρώτο άνοιξα το Thomas το 2008, οι πρώτοι πελάτες που μου έκαναν ποδαρικό ήταν ποδηλάτες. Πίνοντας τον καφέ μας ένα πρωί μου έκαναν την εξής εύλογη παρατήρηση-παράπονο:«Μας κάνει πραγματικά εντύπωση πως σε έναν τόπο τόσο όμορφο όπως η Ρόδος, με μεγάλη προσέλευση τουριστών, που έχει όλες τις προδιαγραφές  να αναπτύξει τον εναλλακτικό τουρισμό, δεν έχει καμία υποδομή για τους ποδηλάτες..;» Ρητορική η ερώτηση τους για εμάς που ζούμε τα πράγματα από κοντά. Πιστεύω πως η αιτία γι’ αυτό είναι πως δεν βρέθηκε κανείς έως τώρα να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με αυτό το πολλά υποσχόμενο κομμάτι. Αντιθέτως η πλειοψηφία το σνομπάρει. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο μεγάλη βαρύτητα έχει αυτό το είδος τουρισμού και πως η Ρόδος συγκεκριμένα έχει την δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα και να ανταποκριθεί ισάξια με άλλους προορισμούς του εξωτερικού που τώρα διαπρέπουν σε αυτό.

Τελειώνουν  τα μονοπάτια. Μετά ποιο είναι το επόμενο βήμα; ‘ Εχετε σκεφτεί πως θα το κάνετε ευρύτερα γνωστό αυτό;

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια και δραστηριοποίηση. Αν αυτό επιτευχθεί, η υποδομή, η ανάδειξη και η προώθηση της παροχής μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Σίγουρα θα υπάρχει διαδικτυακή διαφήμιση μέσω site, το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς. Η διοργάνωση αγώνων και events σε τοπικό , πανελλήνιο και αργότερα ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στα άμεσα σχέδια μας για να γίνει αναγνωρίσιμη η καινούρια τοποθεσία που θα παρέχεται στους ποδηλάτες. Όταν με το καλό πραγματοποιηθεί το έργο, σχεδιάζουμε τον Μάιο του 2014 να οργανώσουμε  το πρώτο μεγάλο event, στο οποίο θα επιδιώξουμε να συμμετέχουν αθλητές παγκοσμίου κλάσης, με σημαντικούς χορηγούς που θα καλύψουν τηλεοπτικά το γεγονός. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη διαφήμιση τόσο για τον Μονόλιθο όσο και για όλη την Ρόδο. Αυτό θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε τον Μονόλιθο σε ποδηλατικό πάρκο με extreme διαδρομές για τους τολμηρούς αλλά και ήπιες για την οικογένεια και τις μεγαλύτερες ηλικίες μέσα στο δάσος. Εν κατακλείδι, αισιοδοξώ και νιώθω πως από αυτήν την προσπάθεια μόνο καλό μπορεί να προκύψει. Κάποιοι θα μας πουν ρομαντικούς και ονειροπόλους. Ευτυχώς μαζευτήκαμε πολλοί και έχουμε το ίδιο όραμα. Σύντομα θα σας καλέσουμε στον Μονόλιθο για να δείτε πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Καλή επιτυχία Γιώργο! Καλή επιτυχία στους ρομαντικούς κι ονειροπόλους!  Είμαστε σίγουροι πως σύντομα θα  περπατήσουμε τα μονοπάτια που θα «χαράξουν» τα όνειρά σας.








Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Καπνικός φόρος



Ένας περιηγητής κάπου το 1530 που επισκέφτηκε την Αθήνα , αναφέρει το πόσο εξαθλιωμένους κατοίκους βρήκε, εξ’ αιτίας ενός βαρύτατου φόρου που υπήρχε, εμπνεύσεως του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου, με βασικό στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων της Αυτοκρατορίας.  Τον καπνικό φόρο.
 Κάθε τζάκι ( κάθε νοικοκυριό που λέμε σήμερα), φορολογούνταν με ένα δουκάτο. 
Κάθε ζώο –μικρό ή μεγάλο – φορολογούνταν ένα «άσπρο» το οποίο ισοδυναμούσε με 10 δηνάρια. Φορολογούσαν τα μελίσσια, το μούστο, ότι είχε τέλος πάντων η κάθε οικογένεια, ακόμη και τα βελανίδια που χρησιμοποιούσαν σαν τροφή  οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι. 
Μάλιστα οι φοροεισπράκτορες του καπνικού φόρου, οι καπνικάριοι όπως τους έλεγαν, τσέκαραν από τον καπνό που έβγαινε από τα τζάκια, ποιους έχουν να φορολογήσουν ακόμη, μη και τους ξεφύγει κανείς. 

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότης , εντελώς συμπτωματική. 
Εξάλλου η τεχνολογία έχει προχωρήσει…Αφήστε που δεν βγαίνει καπνός από τζάκια- άντε καμινάδες καλοριφέρ- ελλείψει καύσιμης ύλης. 
Για την ιστορία, η γνωστή εκκλησία Καπνικαρέα στην Αθήνα, το όνομα της το οφείλει σε κάποιον καπνικάριο που την έχτισε.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι καταδρομείς της Ρόδου


Πολλά ακούσαμε τελευταία για τους Καταδρομείς, με αφορμή την ανακοίνωση-κάλεσμα των εφέδρων  προ ημερών. Στελέχη και μαυροντυμένοι της Χρυσής Αυγής, επικαλούνται με καμάρι την ιδιότητα του καταδρομέα. Ερωτήματα πλανήθηκαν  για το εάν εκπαιδεύονται από καταδρομείς. Τι ιδιαίτερο έχουν οι άνθρωποι που εκπαιδεύτηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις; Που είναι η αλήθεια και ποιος ο μύθος;  Απαντήσεις ζήτησα από καλό φίλο, τον Μανώλη Σαρρή , που υπηρέτησε στη Α’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών , ιδρυτικό μέλος και πρώην γραμματέα  του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Ρόδου.

Πότε ιδρύθηκε ο σύνδεσμός σας στη Ρόδο και με τι σκοπό;

Το 1997. Μόλις  ο αριθμός των μελών μας, επέτρεψε να κάνουμε δικό μας τοπικό σύνδεσμο. Ανήκαμε πριν στην Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων της Αθήνας. Σκοποί μας είναι, η διατήρηση και η καλλιέργεια του Πνεύματος των Καταδρομών, η προσφορά μας στην κοινή ωφέλεια μέσα από διάφορες δραστηριότητες , ο συνεχής εμπλουτισμός της εκπαίδευσής μας συμμετέχοντας σε σχολές και διεθνείς ασκήσεις στο εξωτερικό , η συντήρηση της φυσικής μας κατάστασης,  καθώς και ένας υψηλός βαθμός ετοιμότητας, πράγμα που επιβάλλεται για τους Εφέδρους ακρίτες Καταδρομείς, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να κληθούν.

Τι είναι το «Πνεύμα του καταδρομέα» που αναφέρετε;

Είναι ένας ισχυρός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ των Καταδρομέων, λόγω της δύσκολης και συνεχούς εκπαίδευσης και αυτό συνεχίζει να υπάρχει και μετά την θητεία, ανεξάρτητα από ηλικίες.

Πως ένας ‘ Εφεδρος Καταδρομέας δραστηριοποιείται στην κοινή ωφέλεια;

Από αυτά που εκπαιδευτήκαμε και μετεκπαιδευτήκαμε είτε από το στρατό, είτε μέσω του συνδέσμου ό,τι μπορεί να μεταφερθεί στην πολιτική ζωή τα εφαρμόζουμε στην κοινή ωφέλεια. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές αυτές οι δραστηριότητες  μας γιατί έχουμε σημαία μας την ανιδιοτελή προσφορά. Αλλά επειδή σήμερα είναι πολύ παρεξηγημένη η ιδιότητα του Καταδρομέα και πολλά έχουν ακουσθεί, θα ήθελα να αναφέρω μερικές. Ο σύνδεσμός μας υιοθέτησε πριν πολλά χρόνια ένα επιβαρυμένο μέρος του βυθού του Φαληρακιού και από τότε καθαρίζεται μια- δυο φορές τον χρόνο από δύτες μας. Υιοθετήσαμε το δάσος Αγ. Ιωάννη Καλυθιών, κάνοντας πυρασφάλεια πολύ συχνά. Ιδρύσαμε και λειτουργούμε στον πρώην Δήμο Καλλιθέας, όπου είναι και η έδρα μας, ομάδα διάσωσης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Με την ομάδα αυτή, συνδράμαμε πολλές φορές στην κατάσβεση πυρκαγιών, έχοντας στην δύναμή μας και τους απολυμένους δασοκομάντος, οι οποίοι είναι μέλη μας. Συμμετείχαμε σε έρευνες και διασώσεις ατόμων, συνδράμοντας την αστυνομία, όπως μιας Ουγγαρέζας τουρίστριας, ενός ηλικιωμένου ατόμου στην περιοχή Καλυθιών, στην ανεύρεση των πτωμάτων τριών στρατιωτών που πνίγηκαν σε ρέμα των Καλυθιών, δυο συμπολιτών μας που πνίγηκαν στο λιμάνι της Ρόδου. Καθαρίσαμε και  την παραμικρή βρωμιά στον βυθό από την Τσαμπίκα μέχρι την Καλλιθέα, όταν ένα καράβι έκανε free gas στα ανοιχτά της Ρόδου και γέμισε μαζούτ τις παραλίες. Δραστηριότητες όπως αιμοδοσίες ή καθαρισμοί χώρων είναι γνωστές.

Όταν λέτε να είστε έτοιμοι όταν χρειαστεί να κληθείτε, μιλάτε για περίπτωση πολέμου, ενός «θερμού» επεισοδίου;

‘ Οχι μόνον. Για παράδειγμα θα σας πω πως την κρίσιμη ημέρα των Ιμίων η ομάδα διάσωσης ήταν στην Μονόλιθο ψάχνοντας έναν ηλικιωμένο που είχε χαθεί και οι υπόλοιποι ‘ Εφεδροι Καταδρομείς που ανήκαν στην εφεδρεία της Μοίρας, αλλά ακόμη και όσοι δεν ανήκαν σ’ αυτήν, ήταν έξω από την Πύλη περιμένοντας, χωρίς καν να έχουν κληθεί. 

Κύριε Σαρρή, οι Καταδρομείς είναι περισσότερο πατριώτες, περισσότερο ‘ Ελληνες; Το ρωτώ, γιατί κάτι τέτοιο περνούν σε πολλές εκδηλώσεις τους και ίσως και συμπεριφορές τους.

Το πως εκλαμβάνουμε και πως εκφράζουμε εμείς οι ακρίτες Καταδρομείς τον πατριωτισμό και τον ελληνισμό,  το περιέγραψα πιο πάνω με τις πράξεις μας, συμμετέχοντας στα κοινά της πολιτείας. Η εκπαίδευση του Καταδρομέα, περνά στο DNA του ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με σκοπό την υπεράσπιση της πατρίδας του. Αυτό το αίσθημα ευθύνης, μεταφέρεται στη ζωή του και μετά τη θητεία κάνοντάς τον συνειδητό πολίτη. Δεν είναι τυχαίο, που όλοι οι καταδρομείς στη Ρόδο είναι επιτυχημένοι εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες και απολαμβάνουν τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό το αυξημένο αίσθημα ευθύνης πιστεύετε πως οδήγησε τους Εφέδρους Καταδρομείς, πριν μερικές ημέρες, να εκδώσουν μια ανακοίνωση, η οποία ερμηνεύθηκε από πολλούς ως ιδέες πραξικοπήματος; 

Εννοείτε την κίνηση του κ. Τζιάκη. Τον είχα γνωρίσει όταν πριν χρόνια υπηρετούσε στην Ρόδο. Είναι ένας άριστος αξιωματικός, άριστος ηγήτορας και δημοκράτης. Η χρονική στιγμή, οι καταστάσεις που ζούμε, ίσως μας οδηγούν όλους σε βιαστικά συμπεράσματα.

Kαι για την Χρυσή Αυγή που βλέπουμε να κομπάζουν πολλά στελέχη της για την θητεία τους στους καταδρομείς και ακούστηκαν πολλά για την εκπαίδευσή τους, πιθανόν από καταδρομείς;

Η  Χρυσή Αυγή μού είναι γνωστή σαν Ναζιστική οργάνωση από το 1985. Και παρακολουθώ από τότε όλες τις μεταλλαγές της. Μια από τις μεταλλαγές της, ήταν και η χρήση σαν «δόλωμα» της πατρίδας και της Ελλάδας, σαν λέξεις και όχι σαν έννοιες. Οι Δωδεκανήσιοι ακρίτες Καταδρομείς τέτοια «δολώματα» δεν τα ακουμπάνε γιατί οι ιστορικές μνήμες του Ναζισμού και του Φασισμού είναι πρόσφατες στον τόπο.

Δημοκρατική της Ρόδου



Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Τα όμορφα χωριά




Τα όμορφα χωριά, όμορφα πωλούνται...
Aυτό μου ήρθε στο μυαλό σαν τίτλος, διαβάζοντας το ρεπορτάζ της «δ» , για την εξόρμηση Ελλήνων και ξένων στα χωριά της Ρόδου, οι οποίοι αγοράζουν παλιά σπίτια, ακόμη και χαλατά, αντί πινακίου φακής, από ανθρώπους αγρότες με πενιχρό εισόδημα.
 Και για να φτάσει ο άλλος να πουλά το σπίτι του 5.000 ευρώ, το πουλά, για να στηρίξει πιθανόν άνεργα παιδιά, να πληρώσει το ενοίκιο τους γιατί σπουδάζουν σε άλλη πόλη, να βοηθήσει όσο μπορεί και με όσο φτάσουν αυτά τα χρήματα την οικογένειά του. 
‘ Ισως να τα πουλούν και νεαροί κληρονόμοι που σε πείσμα της ανεργίας που καλπάζει προτιμούν ένα εισιτήριο μετανάστευσης ή ελπίδες δουλειάς στην πόλη . Ποια αγροτική πολιτική θα μπορέσει να κρατήσει νέους ανθρώπους στον τόπο τους; Ποιο νέο ζευγάρι θα συνεχίσει να ζει στα χωριά χωρίς σχολείο, χωρίς γιατρούς, χωρίς ζωή;
Στα χνάρια της Ισπανίας κι εμείς. Δεν πάει πολύς καιρός που λέγαμε  ότι στην Ισπανία όχι μόνον σπίτια, αλλά χωριά ολόκληρα πουλιούνται. 
Χωριά που ξέμειναν από κατοίκους στην εγκαταλελειμμένη ύπαιθρο. Εγκαταλελειμμένα από τους κατοίκους τους εδώ και δεκαετίες -μετά την έντονη αστικοποίηση της δεκαετίας του 50- περίπου 3.000 χωριά και χωριουδάκια έχουν βγει στο σφυρί, σε εξευτελιστικές τιμές, που σε ορισμένες περιπτώσεις αρχίζουν από τα 200.000 ευρώ. 
Οι αγοραστές είναι εδώ και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή στις χώρες του Νότου με τον ζηλευτό ήλιο.