Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Θρησκευτικός τουρισμός προθέσεων




«Είναι η πλέον δυναμική από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και πέρα από το τρίπτυχο «ήλιος-θάλασσα-καλοκαίρι» (16/1/2013). Αυτό γενικά ως πρόθεση της κυβέρνησης.  

Στα καθ’ ημάς : «Ο Θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το Ν. Αιγαίο, και γι’ αυτό η Περιφέρεια δίνει την δέουσα έμφαση στην ανάπτυξη και την αξιοποίησή του και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για το 2014 θα υπάρξουν εξειδικευμένες δράσεις για την επίτευξη των στόχων μας». Επίσης, η κυρία Φτακλάκη προανήγγειλε την πλήρη ανανέωση της τουριστικής προβολής των νησιών, με έμφαση στις σύγχρονες ενέργειες μάρκετινγκ που απαιτούνται, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς σε ειδικές μορφές τουρισμού στα νησιά, όπως ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο οικολογικός , κ.α.» (28η PHILOXENIA 24/11/2012) 

Ένα χρόνο μετά εξακολουθεί να είναι στις προθέσεις της κυρίας Φτακλάκη  και  «Προκειμένου να υλοποιηθεί καλύτερα και ταχύτερα η ανάδειξη του θρησκευτικού Τουρισμού , στην συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη με τον κ. Λιάσκο αποφασίστηκε η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, τις Μητροπόλεις και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που θα έχει και ρόλο συντονιστή. Με την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Τουρισμού και σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αναλάβει την απογραφή και την καταγραφή του θρησκευτικού κεφαλαίου στα νησιά μας, ώστε να δρομολογήσει την προβολή του με γνώμονα την προώθηση της πολυσχιδούς πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών και την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού.»

 Επειδή στις προθέσεις πολλών είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού εδώ και χρόνια, μήπως θα διευκολύνει την κυρία Αντιπεριφερειάρχη μια καταγραφή που έχει γίνει επί εποχής κ. Νικητιάδη στις προθέσεις του οποίου ήταν ομοίως  η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού; 
"Στις 14/12/2011 σε συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε «έκθεση η οποία αποτελεί ένα συνθετικό κείμενο από συζητήσεις και προτάσεις άτυπης γνωμοδοτικής επιτροπής, όπου έγινε για πρώτη φορά οργανωμένη καταγραφή μνημείων με περιγραφή και φωτογράφιση, συμπληρωματικά στοιχεία για την προσβασιμότητα, τα διαθέσιμα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, τη λειτουργία εστιατορίων και άλλων καταστημάτων και περιγραφή των γενικών και ειδικών υποδομών περιοχών στις οποίες βρίσκονται θρησκευτικά μνημεία. Σε πρώτη φάση έχουν καταγραφεί 100 θρησκευτικά μνημεία, με στόχο ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε 300 μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ στοιχείων για 100 θρησκευτικά μνημεία της χώρας, αρχικά, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα πέρα από την πληροφόρηση, να κάνουν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Για τον λόγο αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση κρατήσεων από την ιστοσελίδα του ΕΟΤ.»  Στα Δωδεκάνησα καταγεγραμμένα είναι τα εξής :  Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου: Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής Νισύρου Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας : Η Παναγιά του Κάστρου Λέρου  Εκκλησιαστικό Μουσείο Παναγίας Κάστρου Λέρου Ιερός Ναός του Ἁγίου Σάββα Καλύμνου Ιερά Μονή της Παναγίας της Πορταΐτισσας Αστυπάλαιας Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου: Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Ιερός Ναός Παναγίας της Διασώζουσας Ιερά Μητρόπολη Ρόδου: Ιερά Μονή Αγίου Φιλήμονα Αρνίθας Ιερός Βυζαντινός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λίνδου Ιερά Μονή Παναγίας της Σκιαδενής Ιερός Ναός Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής Ιερά Μητρόπολη Σύμης Τήλου και Καστελλόριζου: Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Τήλου Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ Πανορμίτου Σύμης Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουνού. 

Δεν ξεκινάμε από τα ήδη καταγεγραμμένα, να μην χάνουμε χρόνο ( και χρήμα) μήπως «ταχύτερα δρομολογηθεί η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού;» ‘ Ηδη χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος από τον περασμένο Νοέμβριο που ανέλυσε η κυρία Αντιπεριφερειάρχης τις προθέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα (και δύο από τις προθέσεις του κ. Νικητιάδη ).  Τις οποίες προθέσεις της, παρουσίαζε σε ομιλίες της σε όλα τα νησιά που επισκεπτόταν . 
Στις προθέσεις είναι η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους;
Γιατί πολύ φοβάμαι ότι πάνω που θ’αρχίσουν οι καταγραφές , οι ανανεώσεις της τουριστικής προβολής και το σύγχρονο μάρκετινγκ, θα έρθει ο Μάιος , θα γίνουν ανακατατάξεις στο αυτοδιοικητικό προσωπικό και άντε πάλι από την αρχή οι προθέσεις.

Δημοκρατική της Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου