Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ένα ενδιαφέρον «πάντρεμα» υπέρ της τοπικής ανάπτυξης



Μια ενδιαφέρουσα ομιλία, έγινε το περασμένο Σάββατο στο Ακταίον , από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια των Ανοικτών Διαλέξεων, με ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή Τ.Μ.Σ. κ. Μανόλη Στεφανάκη. 
Το θέμα:  « Ο αρχαίος Δήμος των Κυμισαλέων της Ρόδου και η σημασία του για την τοπική ανάπτυξη». 
Ο κ. Στεφανάκης, παρουσίασε, πως μπορεί η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων  και το «πάντρεμα» με το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών,  δημιουργώντας μια σημαντική αναβάθμιση του τμήματος αυτού της ροδιακής περιφέρειας, με την  ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών, φυσικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του τόπου και την δημιουργία υποδομών για μια ήπια αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, που θα την προφυλάξει από την αδηφάγο μανία του μαζικού τουρισμού,  μέσα από ένα καινοτόμο αρχαιολογικό-οικολογικό πάρκο  που θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία
Να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας, κρατώντας τους νέους κυρίως ανθρώπους στον τόπο τους, που τώρα αναγκάζονται να μετοικούν είτε στην πόλη της Ρόδου είτε εκτός νησιού. 
Να αναπτύξει την επιχειρηματικότητα και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα,  με μια εναλλακτική πρόταση. 
Να δώσει πνοή σε μια περιοχή που υστερεί σε ότι λέμε τουριστική ανάπτυξη, μέσα από τον πολιτιστικό τουρισμό ( οργάνωση αρχαιολογικών περιπάτων, επισκέψεις σχολείων) αλλά και τον οικοτουρισμό ( διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος με βιώσιμο τρόπο).  Nα γίνει πόλος έλξης σε ειδική κατηγορία τουριστών με ευαισθησίες αρχαιολογικές και φυσιολατρικές. 
Ο κ. Στεφανάκης, ανακοίνωσε και την πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πλήρη χρηματοδότηση του ερευνητικού έργου, που έχει ως στόχο τον καθαρισμό ενός μεγάλου τμήματος των τειχών της ακρόπολης, την ανασκαφή δύο ιερών στις πλαγιές της ακρόπολης και διασύνδεση των ιερών, με την ακρόπολη, το λατομείο και τη νεκρόπολη της Κυμισάλας, μέσω ενός περιπατητικού μονοπατιού. 
Το καθεαυτό έργο και όλο το ερευνητικό κομμάτι που θα το συνοδεύει αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2014.
 Όπως είπε ο κ. καθηγητής «Η υλοποίηση αυτού του έργου θα δημιουργήσει ένα πρώτο σημαντικό κομμάτι απαιτούμενης υποδομής για ένα μελλοντικό αειφορικό πάρκο και θέτει αυτόματα την Κυμισάλα ως ένα από τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατ’ επέκταση για τα επόμενα χρόνια. Φέρνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εμπράκτως πιο κοντά στην τοπική κοινωνία, μεγάλο ζητούμενο επί χρόνια και για τις δύο πλευρές και φυσικά επισφραγίζει την αγαστή συνεργασία του Τμήματος και της Σχολής με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.» 
Μακάρι το όραμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του κ. Στεφανάκη που είναι η ψυχή της συγκεκριμένης έρευνας, να έχει συμπαραστάτες, διευκολύνοντας το έργο του, όλους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς, κυρίως εκείνους που χαράσσουν (επί χάρτου...) τον περίφημο εναλλακτικό τουρισμό. 
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για να προχωρήσει και να αναδειχθεί μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη για το νησί που θα προσφέρει στο τουριστικό προϊόν ,θα αναβαθμίσει την ποιότητα του.


Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Στεφανάκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρχαιολογική ανασκαφή  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου