Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Αυτή είναι πτώχευση!
‘ Εβλεπα χθες, να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένα βίντεο που διαφημίζει ένα θέαμα το οποίο λέγεται «No Limits 21». Εντύπωση μου έκαναν τα καθόλου κολακευτικά σχόλια που το συνόδευαν και αποφάσισα να δω περί τίνος πρόκειται. Κάποιοι λέει «μαχητές» της «αθάνατης ελληνικής ψυχής που δεν έχει όρια», κάτι για «ελληνοτουρκικές μάχες», κάτι «αμαζόνες», φωτορυθμικά, φωτιές, ανάλογη μουσική,αίματα στην διαφημιστική αφίσα  και πρόσωπα κάτι σαν «this is Sparta»
 που θα κάνουν λέει grand είσοδο ντυμένοι… ιππότες στο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου, αισθητικής και λογικής κάτω του πατώματος. 
Θα μου πείτε -και πάλι- περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Κάποιος μπορεί σε αυτό το δρώμενο να βλέπει άθλημα και να διασκεδάζει. 
Αλλά δεν κατάλαβα, σε αυτού του είδους το «θέαμα» που τίθεται και εν αμφιβόλλω τι ακριβώς προάγει ( πάντως επ’ ουδενί την πολιτιστική κουλτούρα του νησιού και εν γένει τον ελληνικό πολιτισμό και βεβαίως το τουριστικό προϊόν) για ποιο λόγο εμπλέκονται ως «αρωγοί» οι υπεύθυνοι περί του πολιτισμού του Δήμου; 
Αντιγράφω από την διαφημιστική τους δημοσίευση διατηρώντας συντακτικό και ορθογραφία : «Αρωγός στην προσπάθεια θα είναι ο δήμος του νησιού μέσω της ΔΟΠΑΡ, ενώ παρών θα είναι επιχειρηματίες από την Ρόδο, αλλά και άνθρωποι της Νότιας περιφέρειας Αιγαίου». 
Ποιος έδωσε άδεια , να λάβει χώρα αυτό το «θέαμα», σε χώρο όπως είναι αυτός της Μεσαιωνικής Τάφρου και προστατευόμενοy Πολιτιστικoύ Μνημείου; Αντιγράφω από την ίδια διαφημιστική ανακοίνωση: «Το μεγαλύτερο show μαχητών για πρώτη φορά στη Ρόδο. Μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου, που βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO , θα διεξαχθεί το νέο No Limits της 11ης Αυγούστου. Μιλάμε για ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και είναι σημαντικό που η Γεωργία Μπιτάκου εξασφάλισε την άδεια για να γίνουν οι αγώνες εκεί.» 
Καθόλου δεν κουράστηκε πάντως η κυρία Μπιτάκου να εξασφαλίσει την άδεια. 
Τόσο εύκολα και άκριτα που φαίνεται πως και οι ίδιοι μια κατάπληξη την ένιωσαν που θα «μάχονται» σε ένα από τα σημαντικότερα προστατευόμενα Μνημεία. 
Με ποια κριτήρια δόθηκε η άδεια; Είδαν και ρώτησαν τι είναι αυτό το «θέαμα» και τι θέλει να πουν οι ποιητές; 
Να φροντίσει μετά ο ΔΟΠΑΡ,  να τους στείλει και ευχαριστήριο επιστολή γιατί κατά πως λένε : « Αξίζει να αναφέρουμε ότι θα γίνουν ρεπορτάζ μέσω των οποίων θα διαφημιστεί το νησί». Τι ρεπορτάζ; ‘ Οποιος θέλει διαφημίζει ότι θέλει και όπως θέλει;
 ‘ Αλλο πιο χαμηλά ο πήχης έχει;
 Ο πολιτισμός βρίσκεται υπό διωγμό, σε μια εποχή που τον έχουμε ανάγκη, για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε την χαμένη μας πολιτιστική ταυτότητα. Και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως η πτώχευση εδώ και χρόνια είναι αξιών και απόρροια αυτής η οικονομική. 
Και όπως έλεγε συμπολίτης μας : «Μπράβο υπεύθυνε του πολιτισμού μας! Εάλω το νησί! Αυτή είναι πτώχευση.»

Δημοκρατική της Ρόδου 4/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου