Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι καταδρομείς της Ρόδου


Πολλά ακούσαμε τελευταία για τους Καταδρομείς, με αφορμή την ανακοίνωση-κάλεσμα των εφέδρων  προ ημερών. Στελέχη και μαυροντυμένοι της Χρυσής Αυγής, επικαλούνται με καμάρι την ιδιότητα του καταδρομέα. Ερωτήματα πλανήθηκαν  για το εάν εκπαιδεύονται από καταδρομείς. Τι ιδιαίτερο έχουν οι άνθρωποι που εκπαιδεύτηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις; Που είναι η αλήθεια και ποιος ο μύθος;  Απαντήσεις ζήτησα από καλό φίλο, τον Μανώλη Σαρρή , που υπηρέτησε στη Α’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών , ιδρυτικό μέλος και πρώην γραμματέα  του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Ρόδου.

Πότε ιδρύθηκε ο σύνδεσμός σας στη Ρόδο και με τι σκοπό;

Το 1997. Μόλις  ο αριθμός των μελών μας, επέτρεψε να κάνουμε δικό μας τοπικό σύνδεσμο. Ανήκαμε πριν στην Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων της Αθήνας. Σκοποί μας είναι, η διατήρηση και η καλλιέργεια του Πνεύματος των Καταδρομών, η προσφορά μας στην κοινή ωφέλεια μέσα από διάφορες δραστηριότητες , ο συνεχής εμπλουτισμός της εκπαίδευσής μας συμμετέχοντας σε σχολές και διεθνείς ασκήσεις στο εξωτερικό , η συντήρηση της φυσικής μας κατάστασης,  καθώς και ένας υψηλός βαθμός ετοιμότητας, πράγμα που επιβάλλεται για τους Εφέδρους ακρίτες Καταδρομείς, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να κληθούν.

Τι είναι το «Πνεύμα του καταδρομέα» που αναφέρετε;

Είναι ένας ισχυρός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ των Καταδρομέων, λόγω της δύσκολης και συνεχούς εκπαίδευσης και αυτό συνεχίζει να υπάρχει και μετά την θητεία, ανεξάρτητα από ηλικίες.

Πως ένας ‘ Εφεδρος Καταδρομέας δραστηριοποιείται στην κοινή ωφέλεια;

Από αυτά που εκπαιδευτήκαμε και μετεκπαιδευτήκαμε είτε από το στρατό, είτε μέσω του συνδέσμου ό,τι μπορεί να μεταφερθεί στην πολιτική ζωή τα εφαρμόζουμε στην κοινή ωφέλεια. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές αυτές οι δραστηριότητες  μας γιατί έχουμε σημαία μας την ανιδιοτελή προσφορά. Αλλά επειδή σήμερα είναι πολύ παρεξηγημένη η ιδιότητα του Καταδρομέα και πολλά έχουν ακουσθεί, θα ήθελα να αναφέρω μερικές. Ο σύνδεσμός μας υιοθέτησε πριν πολλά χρόνια ένα επιβαρυμένο μέρος του βυθού του Φαληρακιού και από τότε καθαρίζεται μια- δυο φορές τον χρόνο από δύτες μας. Υιοθετήσαμε το δάσος Αγ. Ιωάννη Καλυθιών, κάνοντας πυρασφάλεια πολύ συχνά. Ιδρύσαμε και λειτουργούμε στον πρώην Δήμο Καλλιθέας, όπου είναι και η έδρα μας, ομάδα διάσωσης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Με την ομάδα αυτή, συνδράμαμε πολλές φορές στην κατάσβεση πυρκαγιών, έχοντας στην δύναμή μας και τους απολυμένους δασοκομάντος, οι οποίοι είναι μέλη μας. Συμμετείχαμε σε έρευνες και διασώσεις ατόμων, συνδράμοντας την αστυνομία, όπως μιας Ουγγαρέζας τουρίστριας, ενός ηλικιωμένου ατόμου στην περιοχή Καλυθιών, στην ανεύρεση των πτωμάτων τριών στρατιωτών που πνίγηκαν σε ρέμα των Καλυθιών, δυο συμπολιτών μας που πνίγηκαν στο λιμάνι της Ρόδου. Καθαρίσαμε και  την παραμικρή βρωμιά στον βυθό από την Τσαμπίκα μέχρι την Καλλιθέα, όταν ένα καράβι έκανε free gas στα ανοιχτά της Ρόδου και γέμισε μαζούτ τις παραλίες. Δραστηριότητες όπως αιμοδοσίες ή καθαρισμοί χώρων είναι γνωστές.

Όταν λέτε να είστε έτοιμοι όταν χρειαστεί να κληθείτε, μιλάτε για περίπτωση πολέμου, ενός «θερμού» επεισοδίου;

‘ Οχι μόνον. Για παράδειγμα θα σας πω πως την κρίσιμη ημέρα των Ιμίων η ομάδα διάσωσης ήταν στην Μονόλιθο ψάχνοντας έναν ηλικιωμένο που είχε χαθεί και οι υπόλοιποι ‘ Εφεδροι Καταδρομείς που ανήκαν στην εφεδρεία της Μοίρας, αλλά ακόμη και όσοι δεν ανήκαν σ’ αυτήν, ήταν έξω από την Πύλη περιμένοντας, χωρίς καν να έχουν κληθεί. 

Κύριε Σαρρή, οι Καταδρομείς είναι περισσότερο πατριώτες, περισσότερο ‘ Ελληνες; Το ρωτώ, γιατί κάτι τέτοιο περνούν σε πολλές εκδηλώσεις τους και ίσως και συμπεριφορές τους.

Το πως εκλαμβάνουμε και πως εκφράζουμε εμείς οι ακρίτες Καταδρομείς τον πατριωτισμό και τον ελληνισμό,  το περιέγραψα πιο πάνω με τις πράξεις μας, συμμετέχοντας στα κοινά της πολιτείας. Η εκπαίδευση του Καταδρομέα, περνά στο DNA του ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με σκοπό την υπεράσπιση της πατρίδας του. Αυτό το αίσθημα ευθύνης, μεταφέρεται στη ζωή του και μετά τη θητεία κάνοντάς τον συνειδητό πολίτη. Δεν είναι τυχαίο, που όλοι οι καταδρομείς στη Ρόδο είναι επιτυχημένοι εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες και απολαμβάνουν τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό το αυξημένο αίσθημα ευθύνης πιστεύετε πως οδήγησε τους Εφέδρους Καταδρομείς, πριν μερικές ημέρες, να εκδώσουν μια ανακοίνωση, η οποία ερμηνεύθηκε από πολλούς ως ιδέες πραξικοπήματος; 

Εννοείτε την κίνηση του κ. Τζιάκη. Τον είχα γνωρίσει όταν πριν χρόνια υπηρετούσε στην Ρόδο. Είναι ένας άριστος αξιωματικός, άριστος ηγήτορας και δημοκράτης. Η χρονική στιγμή, οι καταστάσεις που ζούμε, ίσως μας οδηγούν όλους σε βιαστικά συμπεράσματα.

Kαι για την Χρυσή Αυγή που βλέπουμε να κομπάζουν πολλά στελέχη της για την θητεία τους στους καταδρομείς και ακούστηκαν πολλά για την εκπαίδευσή τους, πιθανόν από καταδρομείς;

Η  Χρυσή Αυγή μού είναι γνωστή σαν Ναζιστική οργάνωση από το 1985. Και παρακολουθώ από τότε όλες τις μεταλλαγές της. Μια από τις μεταλλαγές της, ήταν και η χρήση σαν «δόλωμα» της πατρίδας και της Ελλάδας, σαν λέξεις και όχι σαν έννοιες. Οι Δωδεκανήσιοι ακρίτες Καταδρομείς τέτοια «δολώματα» δεν τα ακουμπάνε γιατί οι ιστορικές μνήμες του Ναζισμού και του Φασισμού είναι πρόσφατες στον τόπο.

Δημοκρατική της Ρόδου



2 σχόλια:

  1. Μια παρατήρηση μόνο, αναφορικά με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων: Όσοι έσπευσαν με σπασμωδικές και αλόγιστες πράξεις δημοκρατικής πλειοδοσίας να ερμηνεύσουν το μήνυμα του συνδέσμου ως προτροπή σε πραξικόπημα, να μας πουν σε ποιά ακριβώς σημεία διαφωνούν με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση και με ποιόν τρόπο το γενικότερο πνεύμα της συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερμηνεύουμε τα πάντα όπως μας χτυπούν το ρυθμό τα ΜΜΕ Γιάννη. Δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα αν δεν δεις όλες τις πλευρές. ' Οχι μόνο σ' αυτή την περίπτωση αλλά σε όλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή