Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Eναλλακτικά, με ρομαντικούς κι ονειροπόλους


Αφορμή γι’ αυτή την κουβέντα, στάθηκε ένας χάρτης με χαραγμένα ποδηλατικά μονοπάτια - που αναρτήθηκε σε κοινωνικό δίκτυο- και ο οποίος συνοδευόταν από την σημείωση: «Η παρουσίαση τελείωσε πριν λίγη ώρα. Έγινε ανάλυση της ιδέας για την αξιοποίηση και βελτίωση δύο ποδηλατικών μονοπατιών με αφετηρία το χωριό και κατάληξη στις παραλίες Μονολίθου. Ευχαριστώ για την αρκετά μεγάλη συμμετοχή και τον γόνιμο διάλογο για την υλοποίηση του σχεδίου. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ!!!» Θέλοντας να μάθω, ποιοι… προχωράνε δυνατά, σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει η στασιμότητα αν όχι το πισωγύρισμα, απευθύνθηκα στον υπογράφοντα την σημείωση της φωτογραφίας. Γιώργος Θυρής το όνομά του. ‘Ενας νέος άνθρωπος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μονόλιθο και προσπαθεί μαζί με άλλους «ρομαντικούς κι ονειροπόλους» νέους ανθρώπους, να κάνουν πράξη, όλα, όσα χρόνια τώρα ακούγονται από τους αρμόδιους, περί εναλλακτικού τουρισμού, καινοτομίας, επιμήκυνσης της σεζόν, έξυπνης εξειδίκευσης, αλλά που μένουν σχέδια επί χάρτου.  ‘Ισως μπορέσουν και πάρουν κάτι από τη φαντασία, τη θέληση, το μεράκι, το πάθος, το όραμα και την αγάπη για τον τόπο τους απ’ αυτά τα νέα παιδιά σαν τον Γιώργο, σαν την παρέα του Μονολίθου που ονειρεύεται και παλεύει να μείνει στον τόπο της.

-Ποια είναι η σχέση σου με το  Μονόλιθο;

 Ήτανε γραφτό κάποια μέρα να καταλήξω στον Μονόλιθο.  Με ότι κι αν προσπάθησα να ασχοληθώ το μυαλό και η καρδιά μου ήταν πάντα εκεί. Γι αυτό και πριν από πέντε χρόνια τα παράτησα στην κυριολεξία όλα και εγκαταστάθηκα στο χωριό μόνιμα, που είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Από τότε ζω, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι στον Μονόλιθο που υπεραγαπώ. Νοίκιασα και δουλεύω ένα μικρό ξενοδοχείο 9 δωματίων χωρίς να έχω καμία σχέση τότε με το αντικείμενο. Παρ’ όλα αυτά με υπομονή και προσπάθεια το Thomas αγαπήθηκε τόσο από τους ντόπιους που το έκαναν στέκι όσο και από τους σταθερούς πελάτες μου που με επισκέπτονται κάθε χρόνο από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Φέτος έκανα την κίνηση να νοικιάσω και μια καντίνα την οποία δουλεύω σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του χωριού, την Αλυκή. Ένας μικρός παράδεισος μέσα στην άγρια φύση.

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα ποδηλατικά μονοπάτια;

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε τον τόπο μας, που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν τις σπάνιες ομορφιές του. Η φύση της δουλειάς με φέρνει καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο και τουρίστες, εκ των οποίων ένα τεράστιο ποσοστό είναι φυσιολάτρες  και ασχολούνται με όλων των ειδών τις εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση, φωτογραφία. ‘Ετσι λοιπόν έτυχε φέτος να γνωρίσω έναν άνθρωπο που ασχολείται με την ορεινή ποδηλασία (mountain bike) και μου ανέφερε μεταξύ άλλων πως περίμενε κάποιον ειδικό για να του κατασκευάσει μια ιδιωτική πίστα. Αμέσως σκέφτηκα πως αυτή θα ήταν μια από τις καλύτερες ιδέες που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε στο χωριό. Ένα μέρος σαν την Μονόλιθο, που συνδυάζει  δάσος, βουνό και θάλασσα σε ένα μοναδικά εναρμονισμένο τοπίο χειμώνα καλοκαίρι, με φόντο το Κάστρο, θα μπορούσε να γίνει ο ιδανικός προορισμός για τους ποδηλάτες. Κι έτσι προσκάλεσα άμεσα τον ειδικό ο οποίος ήρθε την περασμένη Τρίτη και έκανε μια συνολική παρουσίαση του σχεδίου στους κατοίκους του χωριού μας και σε φίλους από την Ρόδο που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ήθελαν να είναι εκεί.

-Πως σκέφτεστε να την υλοποιήσετε;

Σε συνεργασία και συνεννόηση τόσο με τους τοπικούς φορείς, όσο και με τους κατοίκους του χωριού, έχουμε ήδη μπει στην διαδικασία συνελεύσεων έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή δύο μονοπατιών μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 20-25 μέρες και στην ουσία θα βελτιώσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια με φυσικά υλικά και χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση στην φύση. Για τον λόγο αυτό, η σημαντικότερη βοήθεια που θα χρειαστούμε ,πέραν των χορηγιών, είναι η εθελοντική εργασία, πράγμα για το οποίο όχι μόνο δεν ανησυχώ αλλά είμαι και πολύ περήφανος, αφού στο πρόσφατο παρελθόν οι Μονολιθιάτες αλλά και οι φίλοι του χωριού, συνέβαλαν απλόχερα και όπως μπορούσε ο καθένας, σε παρόμοιες περιπτώσεις. Το ίδιο και ακόμα περισσότερο θέλω να πιστεύω πως θα γίνει και τώρα. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν χορηγίες για την επίβλεψη, υλοποίηση και κατασκευή του έργου, καθώς τα μονοπάτια θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις ενός αντίστοιχου ποδηλατικού μονοπατιού στο εξωτερικό.

-Τι ανταποδοτικά οφέλη νομίζεις πως θα έχει αυτή η προσπάθεια αν υλοποιηθεί στο χωριό σου;

Σίγουρα με την κίνηση αυτή θα ωφεληθεί σε πρώτο στάδιο η τοπική κοινωνία και το χωριό. Θα αναδειχθεί η ομορφιά του τόπου μας , θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα ενισχυθεί η οικονομική τοπική αλυσίδα. Τα οφέλη όμως δεν σταματούν μόνο στην Μονόλιθο. Ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε όλο το νησί. Η Ρόδος θα μπορέσει να προσελκύσει νέο τουριστικό προϊόν. Θα αναζωογονηθεί και θα αναπτυχθεί η οικονομία του τόπου μας. Τα δικά μας ποδηλατικά μονοπάτια θα γίνουν η αρχή για να ακολουθήσει η δημιουργία ενός ποδηλατικού πάρκου, καθώς και άλλων κατασκευών σε διάφορα μέρη του νησιού, πάντα με τις απαραίτητες πρoδιαγραφές. Είμαστε σε θέση περισσότερο από κάθε άλλο νησί, να φέρουμε όχι μόνο τους ποδηλάτες, αλλά κάθε είδους εναλλακτικό τουρισμό στην Ρόδο και να τους προσφέρουμε την ποιότητα σε όλους τους τομείς και με τις καλύτερες παροχές.

 -Σκέφτεστε την ιδέα σας να την παρουσιάσετε και σε δημόσιους φορείς για να σας βοηθήσουν;

Σίγουρα θα γίνει  επαφή με δημόσιους φορείς και θα είναι χαρά μας να αγκαλιάσουν αυτήν μας την προσπάθεια. Αυτό που ζητάω από όλους να καταλάβουν είναι ότι η κίνηση αυτή γίνεται από ανθρώπους που αγαπάνε το νησί, για το καλό του νησιού. Τι καλύτερο λοιπόν από μια ομαδική προσπάθεια.

-Στο ξενοδοχείο σου τον χειμώνα έρχονται άνθρωποι που «ψάχνουν» την φύση της Ρόδου. Αυτό το έχεις επιδιώξει;

Και το έχω επιδιώξει και με βρίσκει από μόνο του. Είναι γεγονός πλέον πως έρχονται σε μένα άνθρωποι που αναζητούν την ομορφιά της φύσης και αυτοί ολοένα και αυξάνονται. Ο Μονόλιθος σαν τοπίο σε παραπέμπει ούτως ή άλλως σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ο κόσμος πλέον συνειδητοποιεί πως η επαφή με την φύση είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του. Η ποιότητα ζωής στο χωριό μας καλλιεργεί την ψυχική ανάταση και σωματική υγεία. Πέραν όμως αυτών που μας επισκέπτονται γιατί γνωρίζουν ήδη το φυσικό περιβάλλον που θα συναντήσουν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, έχω κάνει κι εγώ τις κινήσεις μου για να προσελκύσω καινούριο κόσμο που ενδεχομένως να ψάχνει ένα μέρος σαν το δικό μας αλλά να μην το γνωρίζει. Σε συνεργασία με την ομάδα Rhodes Outdoors έχουμε προωθήσει και πραγματοποιήσει πεζοπορίες και αναβάσεις στο βουνό Ακραμύτης καθώς και στο δάσος της Κυμισάλας, οι οποίες είχαν μεγάλη ανταπόκριση και ετοιμαζόμαστε για την οργάνωση καινούριων μέσα στον χειμώνα. Επίσης έτυχε να έχω πελάτες οι οποίοι με έφεραν σε επαφή με ένα άλλο είδος δραστηριότητας, την εξερεύνηση της Ορχιδέας. Αυτός ήταν και ό λόγος που τους έφερε σε μας αφού ανήκουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο «κυνηγών» του είδους, που ενημερώνουν διαδικτυακά ο ένας τον άλλο με συγκεκριμένες συντεταγμένες για την ακριβή τοποθεσία της ορχιδέας, έτσι ώστε να την βρει και απλά να την φωτογραφίσει ο επόμενος επισκέπτης.
Στη Ρόδο έχουν καταγραφεί περίπου 50 είδη ορχιδέων, κυρίως στο ορεινό και στο νότιο κομμάτι του νησιού. ‘Ολες οι περιοχές που βρίσκονται οι ορχιδέες είναι εύκολα προσβάσιμες από το χωριό μας. Ακόμη και η ευρύτερη περιοχή του χωριού κρύβει αρκετά σπάνια είδη ορχιδέων, κάτι που το κάνει ιδανική αφετηρία για τους εξερευνητές της συγκεκριμένης χλωρίδας .

-Γιατί πιστεύεις πως ο εναλλακτικός τουρισμός που όλοι λένε ότι πρέπει να αναπτυχθεί δεν έχει βρει έδαφος σε ένα νησί που έχει όλες τις προδιαγραφές γι’ αυτόν;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν πρώτο άνοιξα το Thomas το 2008, οι πρώτοι πελάτες που μου έκαναν ποδαρικό ήταν ποδηλάτες. Πίνοντας τον καφέ μας ένα πρωί μου έκαναν την εξής εύλογη παρατήρηση-παράπονο:«Μας κάνει πραγματικά εντύπωση πως σε έναν τόπο τόσο όμορφο όπως η Ρόδος, με μεγάλη προσέλευση τουριστών, που έχει όλες τις προδιαγραφές  να αναπτύξει τον εναλλακτικό τουρισμό, δεν έχει καμία υποδομή για τους ποδηλάτες..;» Ρητορική η ερώτηση τους για εμάς που ζούμε τα πράγματα από κοντά. Πιστεύω πως η αιτία γι’ αυτό είναι πως δεν βρέθηκε κανείς έως τώρα να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με αυτό το πολλά υποσχόμενο κομμάτι. Αντιθέτως η πλειοψηφία το σνομπάρει. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο μεγάλη βαρύτητα έχει αυτό το είδος τουρισμού και πως η Ρόδος συγκεκριμένα έχει την δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα και να ανταποκριθεί ισάξια με άλλους προορισμούς του εξωτερικού που τώρα διαπρέπουν σε αυτό.

Τελειώνουν  τα μονοπάτια. Μετά ποιο είναι το επόμενο βήμα; ‘ Εχετε σκεφτεί πως θα το κάνετε ευρύτερα γνωστό αυτό;

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια και δραστηριοποίηση. Αν αυτό επιτευχθεί, η υποδομή, η ανάδειξη και η προώθηση της παροχής μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Σίγουρα θα υπάρχει διαδικτυακή διαφήμιση μέσω site, το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς. Η διοργάνωση αγώνων και events σε τοπικό , πανελλήνιο και αργότερα ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στα άμεσα σχέδια μας για να γίνει αναγνωρίσιμη η καινούρια τοποθεσία που θα παρέχεται στους ποδηλάτες. Όταν με το καλό πραγματοποιηθεί το έργο, σχεδιάζουμε τον Μάιο του 2014 να οργανώσουμε  το πρώτο μεγάλο event, στο οποίο θα επιδιώξουμε να συμμετέχουν αθλητές παγκοσμίου κλάσης, με σημαντικούς χορηγούς που θα καλύψουν τηλεοπτικά το γεγονός. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη διαφήμιση τόσο για τον Μονόλιθο όσο και για όλη την Ρόδο. Αυτό θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε τον Μονόλιθο σε ποδηλατικό πάρκο με extreme διαδρομές για τους τολμηρούς αλλά και ήπιες για την οικογένεια και τις μεγαλύτερες ηλικίες μέσα στο δάσος. Εν κατακλείδι, αισιοδοξώ και νιώθω πως από αυτήν την προσπάθεια μόνο καλό μπορεί να προκύψει. Κάποιοι θα μας πουν ρομαντικούς και ονειροπόλους. Ευτυχώς μαζευτήκαμε πολλοί και έχουμε το ίδιο όραμα. Σύντομα θα σας καλέσουμε στον Μονόλιθο για να δείτε πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Καλή επιτυχία Γιώργο! Καλή επιτυχία στους ρομαντικούς κι ονειροπόλους!  Είμαστε σίγουροι πως σύντομα θα  περπατήσουμε τα μονοπάτια που θα «χαράξουν» τα όνειρά σας.








4 σχόλια:

  1. Congratulations on such a wonderful initiative! It is evident that the people of Monolithos are progressive and are in tune with what is very much in demand and current trends. This concept has minimal environmental and ecological impact and is an activity that suits all age groups. I am of the opinion that this vision, once realised, will place Rhodos on the international cyclists' map, bringing with it numerous benefits such as more tourism, hence, employment, job creation, improvement of local business and new business opportunities and initiatives for the local and wider communites of Rhodes. Excting times! I believe that this proposal /initiative should be seen as a unique opportunity that once implemented will ensure Rhodos has absolutely everything to satisfy the needs of all tourists. Good luck!! looking forward to hear some progress.
    Sincerely,
    Barbara Langanis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να τα καταφέρει όλα αυτά θα ήταν ο Γιώργος, ο οποίος στη καρδιά είναι πραγματικά ''Μονολιθιάτης'' και το στηρίζει με τις πράξεις του από τη πρώτη μέρα που εγκαταστάθηκε στο μέρος αυτό και με το τρόπο του καθημερινά, έτσι ώστε να παρασύρει τα νέα παιδιά στο τόπο τους , μεταφέροντας τους ιδέες και σωστές σκέψεις για το χωριό τους χωρίς να έχει κάποιο προσωπικό όφελος παρά μόνο αγάπη για τον τόπο του.
    Τα παιδιά είναι αυτά που μέχρι και σήμερα τον στηρίζουν, τον πιστεύουν και να τον ακολουθούν γνωρίζοντας ότι τα όνειρα του Γιώργο θα πραγματοποιηθούν και το αύριο δεν θα είναι μόνο όνειρο αλλά πράξεις στα πόδια τους για αυτούς και τις οικογένειες τους στο μέλλον...
    Αν κάθε τόπος είχε έτσι ανθρώπους σαν τον Γιώργο που αγαπάει τον τόπο του όλα θα ήταν όμορφα σαν την ψυχή του...
    <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να τα καταφέρεις Γιώργο..Τα έζησα και τα περπάτησα αυτά τα μονοπάτια..στο εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΡΗΣ .ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ!!!! ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΛΑ ΟΝΕΙΡΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!! ΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!! ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΠΟΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ.Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή