Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Και ήρθαν οι πλημμύρες



Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες; 
Μήπως σε συνδυασμό με κάτι μπαζώματα ρεμάτων και ποταμών, ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών έργων, καθαρισμού φρεατίων, χάρτινες υποδομές;  
'H θα μιλήσουμε πάλι για πρωτοφανές «ύψος βροχής»; 
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ότι οι φωτιές κάνουν στάχτη το δασικό «κάλυμμα» στις λεκάνες απορροής των ρεμάτων με συνέπεια το έδαφος να μην μπορεί να απορροφήσει ούτε σταγόνα νερού. 
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκεί όπου δημιουργείται η επιφανειακή απορροή δεν υπάρχει πια τρόπος συγκράτησής της με αποτέλεσμα οι όγκοι νερού (και οι παροχές) που κατεβαίνουν στα πεδινά να είναι σημαντικά μεγαλύτεροι. Σημαντική είναι και η αύξηση της της μεταφοράς φερτών υλικών και λάσπης» είναι η άποψη του καθηγητή κ. Γ. Τσακίρη του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ, για τις πλημμύρες σε περιοχές μετά από καταστροφικές πυρκαγιές. 
Πρωτόγνωρη καταστροφή αυτό που ζει  τις τελευταίες ώρες η Ρόδος. Συχνά λέμε πως η φύση εκδικείται. Σκέφτομαι ότι αυτή η ανθρωπομορφική περιγραφή της φύσης δεν αποδίδει την πραγματικότητα γιατί η φύση ούτε θυμικό διαθέτει ούτε εκδικείται κανέναν. Μήπως όμως κάνω λάθος και τελικά η φύση πράγματι μας εκδικείται για την αλαζονεία μας απέναντί της;


Υ.Γ. Το ότι κάποιοι κουφιοκεφαλάκηδες πολιτικάντηδες ( και υποψήφιοι για χρίσμα Δημάρχου τρομάρα τους) βρήκαν ευκαιρία ( και χρόνο) πάνω από τα φουσκωμένα ρέματα, με την τραγωδία νεκρών και αγνοουμένων  εν εξελίξει, να προπαγανδίσουν την θέση τους για τον αριθμό των Δήμων στο νησί, δεν νομίζω να προξενεί σε κανέναν κατάπληξη. 
Το ότι κάποιοι, σε παρεμβάσεις τους σε ΜΜΕ  άρχισαν να παίζουν το γνωστό παιχνίδι «πετάω το μπαλάκι ευθυνών» στους άλλους και να πουλούν διεκδίκηση αποζημιώσεων ( κατόπιν ενεργειών τους) πριν ακόμη κατακάτσουν τα νερά δεν μας ρίχνει δα και από τα σύννεφα. 
Καλό θα είναι όλα αυτά και πολλά άλλα ( όπως ότι για την καταστροφή φταίει ο κυκλώνας Κλεοπάτρα, πως δεν υπήρξε η κινητοποίηση που έπρεπε γιατί «πριν την βροχή ήταν καλός ο καιρός»!!!) που θα ακούσουμε γι’ αυτό το κακό, να τα θυμηθούμε στο δρόμο για την κάλπη. 
Όπως καλό θα είναι κι όλοι αυτοί να ξέρουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολίτης που να μην τους θεωρεί ανεπαρκείς και λίγους. 
Πολύ λίγους να προβλέψουν, να προστατεύσουν νησί και πολίτες. 
Δεν είναι δα και καινούργιοι. Οι ίδιοι και ίδιοι εναλλάσσονται και είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.
Και όσο μιλούν το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν μεγαλύτερη οργή. 
Καλύτερα να σωπάσουν ( το λέω ευγενικά). ' Ετσι όπως αρμόζει στις τραγωδίες. Σαν απλή έκφραση σεβασμού σε νεκρούς και πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου