Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Και τ' όνειρο καπνός

Καπνός και στάχτη το... όνειρο του κ.Στουραίτη, που πίστεψε ό,τι ο αντικαπνιστικός νόμος μπορεί να θυμίσει -έστω βιαίως- σε κάποιους το αυτονόητο. ' Ο,τι δηλαδή δεν καπνίζει ουδείς νοήμων σε χώρους Νοσοκομείου.
Η παιδεία δυστυχώς δεν αναπληρώνεται με νόμους... 
Αυτή αποκτάται παιδιόθεν με ευθύνη της οικογένειας, για να συμπληρωθεί και να εμπλουτισθεί αργότερα στο σχολείο με ευθύνη της πολιτείας. 
Τα σχολεία βέβαια “τεκέδες”, με καθηγητές να κάνουν πως δεν βλέπουν μαθητές να καπνίζουν στους χώρους του σχολείου και με τους ίδιους τους καθηγητές να ντουμανιάζουν σε διαδρόμους, γραφεία και αυλές, δεν είναι και ότι καλύτερο παρέχει ως αντικαπνιστική παιδεία.
Δεν ξέρω τι τύχη θα έχει η επιστολή του κ.Στουραίτη που απευθύνει στον πρωθυπουργό.
Yπάρχει ελπίδα, όχι μόνο γιατί ο ίδιος είναι φανατικός αντικαπνιστής και sportman με τα κανό του και τα ποδηλατά του, αλλά και γιατί εξάντλησε όλη του την ενέργεια και πυγμή για την εφαρμογή του νόμου, μιας και είχαμε λύσει όοοοολα τ' άλλα.
Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι δεν θα έχει καμία τύχη απάντησης από τον αρμόδιο περί της Υγείας υπουργό. Είναι αυτός πρώτος που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον ίδιο του τον νόμο.
Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία (14 Φεβρουαρίου 2011) :
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε πρόσφατα να καπνίσει εντός εστιατορίου, του αρνήθηκαν, εκείνος επέμεινε κι όταν του πρότειναν να το κάνει στην αυλή, όπως όλοι οι υπόλοιποι θνητοί, έδειξε τη δυσαρέσκειά του, ζήτησε αμέσως λογαριασμό κι έφυγε!”
Οπότε κύριε Στουραίτη, τα λόγια κομμάτια καπνός ο νόμος. Πάει να παίζουν τις κουμπάρες όπως λέτε, χωρίς να φουμάρουν ένα τσιγαράκι;Το πολύ πολύ να ανταποκριθεί στο καλεσμά σας Ελάτε να καπνίσουμε όλοι μαζί στο Νοσοκομείο της Ρόδου!

Υ.Γ. Πριν γυρίσει το μάτι θεριακλήδων και αρχίσουν να μιλούν περί ρατσισμού και άλλα τέτοια, δηλώνω καπνίστρια που κάνει βόλτες στο πεζοδρόμιο ή στη βεράντα του Ρουβήμ, μιας και αποφάσισε ο νόμος του κ,.Λοβέρδου έτσι, και άσχετα αν διαφωνώ, θεωρώντας το μέτρο καθαρά εισπρακτικό και άκρως υποκριτικό...)

6 σχόλια:

  1. Για το νοσοκομείο δε θα διαφωνήσω... Αν και ένας απομονωμένος χώρος καπνιστών δε θα έβλαπτε κανέναν.
    Τώρα αν ο Ρουβήμ απαγορεύει το κάπνισμα στο μαγαζί του επειδή έτσι έχει αποφασίσει καλά κάνεις και δεν καπνίζεις. Αν το έχει απαγορεύσει επειδή το επιβάλει ένας τυφλός και παράλογος νόμος, κακώς κάνετε και οι δύο και τον υπακούτε.
    Αν ήτανε έτσι, θα περίμενα να αποχωρείς από το μπαρ η την ταβέρνα που διασκεδάζεις στις 12 το βράδυ επειδή ο νόμος λέει ότι αυτά τα μαγαζιά απαγορεύεται να παίζουν μουσική μετά από τις 12.
    Εσύ όμως κάθεσαι και την απολαμβάνεις τη μουσικούλα, έστω και αν είναι παράνομη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Ρουβήμ δεν το απαγορεύει.Ο νόμος το έκανε αυτό.
    Παράλογος το είπαμε αυτό και εισπρακτικός.
    Κι επειδή λοιπόν είναι εισπρακτικός και δεν μου φταίει έρημος ο κάθε Ρουβήμ να την πληρώσει τη νύφη, φέρνω βόλτες στην βεράντα.
    Το πλέον παράλογο είναι πως Ρουβήμ σημαίνει παραδοσιακό καφενείο σε χωριό.Δηλαδή πάνε οι παππούδες για το καφεδάκι τους μετά πρέφας ή το ουζάκι τους μετά αμπελοφιλοσοφίας και μερικοί χτυπημένοι (καλή ώρα...)για να ξεφύγουν από τις μουσικούλες :)
    Δεν ξέρω αν είναι παράνομες, αλλά ένας νόμος περί αισθητικής δεν θα με έβλαπτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς ο νόμος περί μουσικής δεν εξετάζει την αισθητική του θέματος.
    Είτε Χατζηδάκι παίζει είτε Κιάμο, είτε χαμηλόφωνα είτε στη διαπασών ο νόμος το απαγορεύει. Τέτοιους νόμους, που δεν έχουν την έγκριση της κοινωνίας και είναι παράλογοι και ισοπεδωτικοί, προσωπικά τους αγνοώ.
    Όπου παίζουν μουσική που μου αρέσει την ακούω και μετά τις 12 και όπου μου επιτρέπουν να καπνίσω, καπνίζω.
    Πρόσφατα που πήγα στο Γκάζι στην Αθήνα, υπήρχε διαμαρτυρία των κατοίκων για την ηχορύπανση που υπήρχε στην περιοχή από τα μπαράκια. Μετά από σύσκεψη της παρέας αποφασίσαμε να πάμε σε ένα μπαρ που έπαιζε χαμηλά τη μουσική του και εγκαταλείψαμε την ιδέα να πάμε στο μπαρ που αρχικά είχαμε την πρόθεση να πάμε το οποίο έπαιζε στη διαπασών και ουσιαστικά αυτό (και 2-3) άλλα ήτανε η αιτία του κακού.
    Όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης, όταν κάνει "ντου" η αστυνομία, δεν διαχωρίζει τους καλούς επιχειρηματίες από τους κακούς. Κόβει πρόστιμα σε όλους. Έτσι, ο Ρουβήμ κι ο κάθε Ρουβήμ πληρώνει πάντα "τη νύφη" όντας θύμα κάποιου παράλογου και ισοπεδωτικού νόμου. Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επομένως συμφωνούμε.
    Και κυρίως ως προς το παράλογο του νόμου.
    Ο Ρουβήμ μπορεί να έχει αποσύρει τα τασάκια,κάτω από την απειλή του κράτους μπαμπούλα που τον προειδοποίησε πως αν...θα...και να κοιτάει κιόλας κρυφά από την γωνία χαιρέκακα αν η πελατεία μειώνεται.Κι όσο αυτός θα περνάει να απειλεί,τόσο κι εγώ θα επιμένω να πηγαίνω και να του φυσάω τον καπνό καθώς θα περνάει από το εζοδρόμιο -που έχω βγει να καπνίσω-, για να δει αν το έκλεισε από μόνος του το καφενεδάκι γιατί δεν πατάει πελάτης ή θα του το κλείσει αυτός με την στραβοτιμονιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνούμε με αποχρώσες διαφορές :-)
    Εγώ δεν θα πήγαινα στου Ρουβήμ αλλά σε ένα άλλο που θα επέτρεπε το κάπνισμα και θα άφηνα του Ρουβήμ για τους μη καπνίζοντες. Επιλογή λέγεται αυτό.
    Αρνούμαι λοιπόν να υπακούσω σε νόμους που θέματα επιλογής τα κάνουν θέματα επιβολής και οδηγούν μεροκαματιάρηδες ανθρώπους στην απόγνωση και την καταστροφή. Γιατί αυτοί θα πληγούν περισσότερο από το νόμο. Ούτε τα Γκούντυς ούτε τα Μακντοναλντς αλλά ούτε και οι νονοί της νύχτας που θα βρουν τρόπο (συνήθως λαδώνοντας) για να τη γλυτώσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα δεν υπάρχει κάποιο που να επιτρέπει το κάπνισμα.
    Τουλάχιστον εδώ. Ξέρεις είναι πιο μικρός ο τόπος,οι ρουφιάνοι πιο εύκολα λειτουργούν και η εξουσία πιο εύκολα αποδεικνύει την...παρουσία να την πω;δύναμη να την πω;να αποδείξει ό,τι υπάρχει να το πω;
    ' Οσον αφορά το θέμα της υπακοής ή μη στους νόμους έχω τοποθετηθεί.Ναι στην πολιτική ανυπακοή αλλά όχι αλά ελληνικά :)
    Aν ανατρέξεις κάπου θα βρεις αναρτησεις για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή