Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τίποτε δεν γίνεται τυχαία

Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στην ιστοσελίδα της «Ομάδας εθελοντικής δράσης νομού Πιερίας» "Ο τόπος μου" ,μένει έκπληκτος από τις δράσεις της. Ασχολούνται με τα πάντα! Ενεργοποιώντας τους πολίτες, με συνεχή ενημέρωση , με δράσεις ευφάνταστες που ξεφεύγουν  από το σύνηθες κάλεσμα συμμετοχής. Ρίξτε μια ματιά στην περιγραφή που κάνουν για το ποιοι είναι :

«Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν: την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα : 1. προστασίας του περιβάλλοντος  2. την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.

Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχονται από το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής μας και την αξιοπρέπειά μας.
Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Η ΕΟΔνΠ αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία.  Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη που θα ήθελε να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις της. Μέλος της Ομάδας θεωρείται ο/η πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων. Ολιγομελείς επιτροπές που εναλλάσσονται, συντονίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας. Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget,  αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. Όλες οι δράσεις της «στεγάζονται» στον ιστότοπο  http://www.otoposmou.gr/
Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. (Για την Ομάδα Η.Τσολακίδης, Κ. Τζομίδης)

Καταλάβατε; Δεν έγινε γιατί είναι της μόδας τελευταία. Δεν έγινε από κάποιους στην προσπάθεια να αναδειχθούν και να χτίσουν κοινωνικό και βεβαίως πολιτικό status. Δεν χάνουν χρόνο με προέδρους, γραμματείς και φαρισαίους, το όνειρο κάθε πικραμμένου για ν’αναδειχθεί, βγάζοντας πανηγυρικούς στις συγκεντρώσεις. Δεν έχουν καν γραφεία. Και μια χαρά τις πουλάνε τις πατάτες και χωρίς γραφεία τελικά. 
Διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού την καταστροφή κάθε εθελοντικής δράσης, το πολιτικό «καπέλωμα». Που σημαίνει, ότι a priori,  με την ισότιμη συμμετοχή, με το ότι όλοι είμαστε τα πάντα, έχουν απομονώσει το δήθεν, το θεαθήναι και τους φερέλπιδες πολιντικάντηδες να βρουν βήμα.
Σημαντικά, για ενώσουν τους Κατερινιώτες, να γίνουν όλοι μια ομάδα, να μη κατακερματισθούν σε διάφορες «δράσεις» για να’χουμε να λέμε και να φτάσουν στα αποτελέσματα που παρακολουθούμε όλοι εμείς  έκπληκτοι σήμερα.
Προς προβληματισμό όλων! Και κυρίως, όσων ψάχνουν, γιατί οι πολίτες δεν συμμετέχουν σε «εθελοντικές» δράσεις. Γιατί οι πολίτες συμμετέχουν ενθουσιωδώς στην αρχή κάποιας κίνησης, καθ’όλα ενδιαφέρουσας και μετά ξαναβουλιάζουν στον καναπέ τους, αφήνοντας τους φελλούς να επιπλέουν με την ησυχία τους… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου