Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ζητείται Αξιοπρέπεια

η φωτογραφία από το blog του Μαύρου Γάτου
Mετά και το τελευταίο παραλλήρημα του Ολλανδού πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας, είναι πασιφανές πλέον ότι το ζητούμενο έπαψε να είναι η αναδιάρθρωση αλλά το πως θα μπορέσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες να την σερβίρουν στο εσωτερικό των χωρών τους, μαζί με τα επίπονα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μην συμβεί η συντέλεια του κόσμου. Έτσι, μας προέκυψαν τα νέα μέτρα, οι ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας στιγμής του ποδαριού και οι μεσοπρόθεσμοι "οδικοί χάρτες". Αν και όλοι γνωρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, οι Ευρωπαίοι τα απαιτούν για να τα κομίσουν ως λάφυρα στις πρωτεύουσές τους κραδαίνοντάς τα μπροστά στα μάτια των δικών τους λαών ως ηθικά ανταλλάγματα για τα νέα θαλασσοδάνεια που επέλεξαν να μας δώσουν.
Είναι ενδεικτικοί οι τίτλοι ΟΛΩΝ των εφημερίδων της Ευρώπης για την για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με πρώτο και καλύτερο τον γερμανικό τύπο βέβαια. 
“Ξεπούλημα στην Ακρόπολη. Ολα πρέπει να φύγουν”,τίτλος της σοσιαλιστικότατης “Φράνκφουρτερ Ρουντσάου”. 

“Αθηναϊκό ξεπούλημα”“ Η Ελλάδα αναγκάζεται να καταφύγει επειγόντως σε νέα οικονομική βοήθεια. Ομως οι πιστωτές θέτουν όρους και γι' αυτό τώρα θα πουληθούν τα πάντα που βρίσκονται στην κατοχή του κράτους” ο τίτλος, με υπότιτλο της  “Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ”. 
“Η Ελλάδα αρχίζει το ξεπούλημα.Αθηναϊκό ξεπούλημα χωρίς σχέδιο" στο περιοδικό “Στερν”. 
“Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από τη χρεοκοπία”στην οικονομική “Χάντελσμπλατ”.
”Τι μας κοστίζουν οι Ελληνες;” ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα του αφιερώματος της “Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" με υπότιτλο:” Αν η Ελλάδα δηλώσει αδυναμία πληρωμών, αυτό θα στοιχίσει δισεκατομμύρια για τη Γερμανία. Αυτό είναι παρ' όλα αυτά πιο ευνοϊκό από το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα”. 
“Πωλείται;” στην σοσιαλιστική εφημερίδα “Ελ Παΐς” της Ισπανίας.
“Πουλώντας τα πάντα για να σώσουν την Ακρόπολη”! Ο  τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της γαλλικής “Μοντ” με υπότιτλο ντροπή μεγαλύτερης του τίτλου “Η Ελλάδα ξαναπροσθέτει λιτότητα στη λιτότητα για να ηρεμήσει τον εκνευρισμό των διεθνών χρηματοδοτών της”.

"Εν όψει πτώχευσης Τούρκοι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικές επενδύσεις στην Ελλάδα" με ένα προκλητικό εξώφυλλο, το οποίο απεικονίζει εκκλησία της Σαντορίνης να φέρει στην κορυφή του τρούλου μία τουρκική σημαία, η Ολλανδική εφημερίδα "De Pers".
Και δεν έχει τελειωμό η θλίψη, να βλέπεις την αξιοπρέπεια μιας χώρας και ενός λαού κρεμασμένη στα μανταλάκια.
Και ουδείς αντιδρά...Λες και η εθνική αξιοπρέπεια των λαών είναι διαπραγματεύσιμη. 
Ακόμη και όταν μια χώρα χάνει έναν πόλεμο,  προσπαθεί να διασώσει  την αξιοπρέπεια της. Και υπάρχουν  ηγέτες που όταν δεν  το κατόρθωσαν έβαλαν το πιστόλι στον  κρόταφό τους.

Treuhandanstalt
Τη λύση της ανάθεσης των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων σε ένα διεθνή οργανισμό προωθούν οι Ευρωπαίοι, καθώς η ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα αμφισβητείται ανοικτά. Μάλιστα, αξιωματούχοι που λαμβάνουν μέρος στις συζητήσεις πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, υπολογίζοντας ότι μπορούν να αντληθούν έως και 250-300 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο του δημοσίου χρέους.Το ακούσαμε από τον κ. Γιούνκερ: “Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία από τους Έλληνες φίλους μας μίας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα παίρνουν μέρος ξένοι εμπειρογνώμονες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το γερμανικό μοντέλο της Treuhandanstalt. Το ακούσαμε από τον Ολλανδό κ.ντε Γιάγκερ Σύμφωνα με την άποψή του, οι δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πρέπει να προσχωρήσουν σε έναν οργανισμό αντίστοιχο με τον γερμανικό Treuhandanstalt, "για να χρησιμεύσουν ως διασφάλιση για τις πιστώσεις", ο οποίος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει “ δεν θα αρέσει στην ελληνική Βουλή,αλλά νομίζω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον υπόψη του τέτοιες ευαισθησίες"!!
Ανενημέρωτη περί Treuhandanstalt, διαβάζω ψάχνοντας:
“Eίναι η υπηρεσία που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά
την “επανένωση”. Η “αξιοποίηση” της δημόσιας περιουσίας της πρώην Ανατολίκης Γερμανίας παραδόθηκε στην εταιρία Treuhandanstalt που συστήθηκε για να τη διαχειριστεί εν λευκώ στο σύνολό της. Το αποτέλεσμα ήταν μια πρωτοφανής, στα διεθνή χρονικά, εκποίηση μέσα από την οποία η δύση “κατάπιε” κυριολεκτικά την “ανατολή”.

Συμπέρασμα: ' Eνας λαός μπορεί, αν το θελήσει, να ιδιωτικοποιήσει ότι θέλει όποτε θέλει, ακριβώς όπως μια οικογένεια μπορεί να πουλήσει τα κειμήλιά της. Υπάρχουν δύσκολες στιγμές που όχι μόνο νομιμοποιείται αλλά και που είναι φρόνιμο ίσως να το κάνει. (Κάτι που δεν ΘΑ είχε χρειαστεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης και ανάπτυξης-έτσι έλεγαν...-,εάν αποφάζισαν να κάνουν τα αυτονόητα.)  

Όμως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας,  αποφάσισαν ότι, όχι μόνο θα πουλήσουμε τα ασημικά της οικογένειάς μας αλλά - και εδώ είναι το ζουμί-  ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι -μέσω δικών τους ατζέντηδων- τόσο την πώληση όσο και την διάθεση των εσόδων.
Kαι καλούμεθα να συνεναίσουμε...


"Η Δημοκρατική της Ρόδου" 

2 σχόλια:

  1. Οι ευρωπαίοι μπορεί να συμπεριφέρονται σαν μαυραγορίτες, το θέμα είναι εμείς να μην συμπεριφερθούμε ως σύγχρονοι δοσίλογοι.
    Καλημέρα στη Ρόδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα βέβαια αν έχεις έναν υπουργό οικονομικών που σου λέει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσουν εγγυήσεις γιατί οι λαοί τους θα αντιδράσουν και δεν θα μπορέσουν να μας δανείσουν, αυτό το περί δοσίλογων δυστυχώς όλο και παίρνει πόντους.
    Καλησπέρα από την Ρόδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή