Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη

Η πρώτη, η αντανακλαστική αντίδραση, είναι να δεις τα ονόματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση και να φύγεις τρέχοντας.
Και όταν απομακρυνθείς, θα αποφασίσεις νηφάλια ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περιέλθει στην ίδια σφαίρα με τα κυκλώματα της νύχτας, της σωματεμπορίας και των ναρκωτικών. 
Tο ποδόσφαιρο σε αυτόν τον τόπο είναι πολλά περισσότερα από παιχνίδι.
Για την ακρίβεια, είναι τα πάντα εκτός από παιχνίδι.
Είναι πρωτοσέλιδα με τεράστια γράμματα που εκπέμπουν μίσος και μπόχα, είναι υπόκοσμος, είναι ηλιθιότητα που χιμάει στα κάγκελα.
Αλλά πάνω από όλα είναι τζόγος. Εγχώριος και διεθνής. Νόμιμος και παράνομος. Οικονομικά ελκυστικός , το ισχυρότερο κίνητρο για να ασχοληθούν όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι με το ποδόσφαιρο.
Δεν ξέρω αν υπάρχει ΄Ελληνας που να έπεσε από τα σύννεφα. Με πρώτο και καλύτερο τον αθλητικό τύπο.' Ακουγα δήλωση διευθυντή αθλητικής εφημερίδας : “Δεν έπεσα κι από τα σύννεφα”. Λογικό. Αφού το περίφημο “στοίχημα” ήταν το ψωμί τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι για “παράγκα”και διάφορα σκοτεινά του ποδοσφαίρου, ακούσαμε από ρεπορτάζ που έγιναν κατά καιρούς από μη αθλητικές εκπομπές - υπάρχουν πολλές τέτοιες στην ΤVαλλά κουβέντα για την ταμπακιέρα- και από δημοσιογράφους εκτός αθλητικού τύπου.
Θα αποδειχθούν αυτά που πολύς κόσμος συζητούσε στα καφενεία; Θα περάσουν άνθρωποι το κατώφλι της φυλακής; Θα απομυθοποιηθούν ήρωες του ποδοσφαίρου; Θα γίνουν όλα αυτά; Δεν ξέρω, πραγματικά.
Πολύ φοβάμαι ότι είναι “πολλά τα λεφτά ΄Αρη”, όχι μόνον εδώ αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.
Η ιστορία του ποδοσφαίρου εξάλλου δεν είναι τόσο απλή, έχοντας και μανδύα χειραγώγησης μαζών, αλλά και πάμπολες φορές έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους πολιτικής (ακόμη και εξωτερικής...) από γεννήσεως του και από πολλές κυβερνήσεις χωρών.
Τουλάχιστον ας ελπίσουμε, ότι θα είναι αρκετοί αυτοί που θα καταλάβουν, ότι όσο βγάζουν τα πνευμόνια τους στην κερκίδα, τόσο κάποιοι άλλοι βγάζουν χρήματα επάνω τους. Αμφιβάλλω ότι θα καθαρίσει το ποδόσφαιρο από την διαφθορά. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα καθαρίσει κάποιων το μυαλό από την βλακεία της κερκίδας. 'Εστω λίγο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου