Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Περί αισθητικής

Η εικόνα αυτή αδικεί την Αθήνα και την Ελλάδα και πλήττει τον τουρισμό” απεφάνθη ο κ.Μ.Παπαϊωάννου για τα “τσαντήρια” της πλατείας Συντάγματος.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει η κεντρική πλατεία της χώρας να είναι κάμπινγκ» συνέχισε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Καμίνης, συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα συνδράμει με την αστυνομία να φύγουν τα “τσαντήρια”.
Οσοι θέλουν να διαμαρτύρονται θα πρέπει να σέβονται την αισθητική, την ιστορικότητα της πλατείας που θα πρέπει να θέλεις να τη δεις και όχι να μην πλησιάσεις» και δίνει την δική του διάσταση περί αισθητικής ο κ. Νικητιάδης ο οποίος έκανε λόγο για “τσαντίρια που δεν συνάδουν με την αισθητική του Έλληνα και της ίδιας της πλατείας”.
Ενώ συνάδει με την αισθητική των Ελλήνων και δεν πλήττει και αδικεί τον τουρισμό η εικόνα μιας τρικοσμοσμικής χώρας που περιέγραψε στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ.Τιμοσίδης:
“Ναρκομανείς, αλλά κυρίως ιερόδουλες σε μικρές ηλικίες, βγαίνουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή της Ομόνοιας μόλις αρχίζει να σουρουπώνει και το πρόβλημα αυτό αποτελεί για εμάς κεντρικό ζήτημα”.
Μια εικόνα του κέντρου της Αθήνας που καταγράφεται μια δραματική αύξηση της πορνείας από νεαρότατες κοπέλες, με το αλισβερίσι των ναρκωτικών να “δίνει και να παίρνει” και με ανθρώπους ερείπια νά κάνουν χρήση εν μέση οδώ όπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός, με αύξηση του AIDS και άλλων μεταδιδομένων σεξουαλικών νοσημάτων, αύξηση κρουσμάτων της ηπατίτιδας C και Β αλλά και φυματίωσης.
Ακριβώς! Αυτό είναι το θέμα και το κεντρικό ζήτημα. Και προσβάλλει την ίδια την ζωή. Προσβάλλει και ευτελίζει τον ίδιο τον άνθρωπο πρώτα απ' όλα, πέρα από την αισθητική και τον τουρισμό.
΄Ενα θέμα που ποτέ δεν έχει γίνει το κεντρικό ζήτημα χρόνια τώρα από κανέναν. 
Και που τώρα ήρθε να γιγαντωθεί,έτσι όπως όλα αυτά γιγαντώνονται μέσα σε κρίσεις και οδηγούν τις κοινωνίες σε τρικοσμικές εικόνες.
Και όχι μόνο αυτών των δυστυχισμένων χιλιάδων νέων που σέρνουν τα κορμιά τους λιωμένα από την πρέζα χρόνια τώρα και που το μόνο το οποίο έβρισκε η πολιτεία να κάνει ήταν να τους εξοβελίζει (βλέπε Ολυμπιακούς 2004) για να μην χαλάσει η “βιτρίνα” της.
Tώρα δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι και μικρά κορίτσια που γίνονται πόρνες. Είναι άστεγοι που κοιμούνται στα παγκάκια σε όλες τις πλατείες. Είναι γέροι που ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών σε όλες τις πόλεις, τουριστικά θέρετρα και μη.
Τα “τσαντήρια” είναι εύκολο να τα δουν γιατί είναι κάτω από τα παραθυρά τους.
Παραπέρα τα υπουργικά τους αυτοκίνητα δεν πάνε.
Εκτός αν την πλατεία Ομονοίας δεν την θεωρούν κέντρο.
Εκτός κι αν απαγορεύσουν στους τουρίστες να κυκλοφορούν εκεί...
Και πέρα από τις εικόνες του υφυπουργού, σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο πλήγμα στην αισθητική, αλλά και στην ηθική της πλατείας, ήταν η επίθεση της Αστυνομίας στις γιαγιάδες και στους παππούδες που εξασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία. H υφήλιος έφριξε από τις εικόνες της "περήφανης" ΕΛ.ΑΣ. να ξυλοκοπεί, όχι τους μπαχαλάκηδες, αλλά ειρηνικούς διαδηλωτές. Οι επισκέπτες αποφεύγουν τώρα την Αθήνα φοβούμενοι μήπως κατά λάθος πέσουν στα "τρυφερά" χέρια των ένστολων φρουρών μιας ημιθανούς, κατ' επίφασιν πλέον, δημοκρατίας. Στοιχηματίζω ότι ένας ταξιδιώτης που έχει έρθει από την άκρη του κόσμου για να προσκυνήσει τον Παρθενώνα, είναι απίθανο να ενοχληθεί από τα “τσαντήρια”, αλλά είναι σίγουρο, ότι θα νιώσει άσχημα το λιγότερο, από τις τριτοκοσμικές εικόνες που θα συναντήσει λίγο πιο κάτω και που περιέγραψε ο υφυπουργός.

Υ.Γ. Αγαπητέ κ. Νικητιάδη, χωρίς να διακατέχομαι από επαναστατικό μένος και ευχαρίστως να συμφωνήσω μαζί σας περί αισθητικής της πλατείας Συντάγματος. Αλλά , πλην όλων των παραπάνω ανατριχιαστικών που ανέφερε ο συναδελφός σας -και αν δεν γίνει το κεντρικό σας θέμα θα γίνει σε λίγο θέμα και πρόβλημα ολόκληρης της Ελλάδας-, εδώ στην Ρόδο υπάρχει σεβασμός της αισθητικής και της ιστορικότητας του τόπου; 
Αν θέλουμε να μιλάμε για αισθητική, η οποία εκτός από επιστημονικός κλάδος, δεν έχει επιλεκτικές εφαρμογές...


1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια που θίγεις ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η άποψή μου είναι πως όλοι αυτοί που μιλάνε περί αισθητικής πρώτον δεν έχουν ιδέα τι θα πει αισθητική και δεύτερον θα έπρεπε να είχαν κάνει πρώτα την αυτοκριτική τους και να είχαν αναρωτηθεί πριν εκφράσουν την άποψη τους ποιος ήταν ο λόγος που γέμισε η πλατεία από τσαντίρια και γιατί με το σουρούπωμα κυκλοφορούν πόρνες και έμποροι ναρκωτικών. Μήπως η κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια της Ελλάδας από πολιτικούς κωμικούς ήταν το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή