Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ο κόσμος πια δεν είναι μαγικός...

“Ο κόσμος πια δεν είναι μαγικός... και τα Χριστούγεννα, μια οργανωμένη μηχανή…
 Έτσι ο Χριστός γεννιέται σιωπηρώς.
Κανείς δεν τον αναζητά, κανείς δεν τον εσκέφτεται κι έρχεται μόνος σιωπηλός για να πεθάνει μόνος… κι αυτό τ’ αστέρι της βηθλεέμ, τι θέλει πάλι κι ήρθε ετούτη τη χρονιά…
Α! τα Χριστούγεννα, δεν είναι φέτος ούτε για τα παιδιά.
Άλλωστε απέκτησαν και αυτά, χάρις στην βιομηχανικήν ανάπτυξη, μιαν εντελώς προσωπική μυθολογία που απέχει χιλιάδες μέτρα από τη μυθολογία της γέννησης του Χριστού…
Η σιωπηλή αυτή γέννηση, μέσα στον άσχετο και θορυβούντα κόσμο μας, φαντάζει ακόμα πιο ιερή και πιο σημαδιακή, από την γραφική των τυπικών χριστιανών, που εννοούν να βλέπουν τον Χριστό, Θεό απ’ τη γέννησή του, εξ αρχής, κι όχι μετά, στον θάνατο, στο τέλος, στην κατάληξή του".

(Μάνος Χατζιδάκις, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 1979. Από Τα Σχόλια του Τρίτου”


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ο υπερθετικός βαθμός


Mε έχει τρομάξει φέτος ο υπερθετικός βαθμός. Περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη απόγνωση, περισσότερος φόβος για το αύριο, περισσότερη φιλανθρωπία. ‘
Εχω τρομάξει με το βομβαρδισμό φιλανθρωπίας. Αυτής της εποχιακής που τάχθηκε φέτος να υπηρετήσει το πνεύμα των Χριστουγέννων και οι τρόποι που έχουν επιλεγεί έχουν βάλε στόχο να δολοφονήσουν την σκέψη της πραγματικής αλληλεγγύης.
Και για να εξηγούμαι. Είμαι της άποψης ότι ουδείς μπορεί να δικάσει τις προθέσεις κανενός. Ότι το καλό μπορεί να επιτευχθεί  από όλους τους απλούς ανώνυμους, όσο  και από κυρίες που επιδεικνύουν τις ακριβές τουαλέτες τους σε φιλανθρωπικά γκαλά, μέχρι και από κοινωνικά παντοπωλεία ως επίδειξη ευαισθησίας  μετά αναλόγων φωτογραφικών ντοκουμέντων προς μελλοντική χρήση .
Είμαι της άποψης ότι το να προσφέρεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είναι πολύ καλό. Το να δημιουργήσεις όμως τις προϋποθέσεις οι άνθρωποι αυτοί να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην χρειάζονται βοήθειά σου, είναι ακόμα καλύτερο!
Η φιλανθρωπία, όπως όλα στην ζωή, έχουν το savoir faire τους. Αλλιώς κρύβει περισσότερες αμαρτίες από τις αρετές που κρύβει το πραγματικά στοργικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο.
Και το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι,  αν τέτοιες κινήσεις έχουν μακρινό χρονικό ορίζοντα.
Τι θα γίνει μετά τις γιορτές; Οι πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει συμπολίτες μας στα κοινωνικά παντοπωλεία και εμάς στην φιλανθρωπία θα εκλείψουν;
Οι λύσεις που θα πρέπει να αναζητηθούν θα πρέπει να είναι και συστηματική και μακροπρόθεσμη. Θα πρέπει να υπάρξει  από τους αρμόδιους της πρόνοιας, δηλαδή από το κράτος.
Η φιλανθρωπία και φιλευσπλαχνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις δομές μιας οργανωμένης κοινωνίας.
Οι ανάγκες των κατοίκων αυτής της χώρας αλλάζουν και αυτές οι  νέες ανάγκες πρέπει να ικανοποιηθούν με προγράμματα, όχι ανάλογα με τα κέφια των περαστικών.
Και να καταλάβουμε  όλοι ότι η ωιλανθρωπία δεν προτείνεται ως αποκλειστική δίοδος για κοινωνική δράση. Δεν είναι μόδα και «must» να κυκλοφορούμε με μια σακούλα γεμάτη μακαρόνια και γάλα στο δρόμο ούτε «in» η παρουσία μας στα bazaar και στις εκκλήσεις εθελοντών.
Οι οποίοι εθελοντές γνωρίζουν ότι φιλανθρωπία δεν είναι απαραίτητα να δίνεις από αυτά που έχεις, αλλά από αυτό που είσαι.  Οι οποίοι γνωρίζουν , ότι η φιλανθρωπία, όταν δεν συνοδεύεται από αθόρυβη πραότητα μπορεί να πληγώσει… Σε υπερθετικό βαθμό. Ειδικά η εποχιακή φιλανθρωπία που στοχεύει πιο πολύ στο να υπηρετήσει το πνεύμα των Χριστουγέννων και θέτει λιγότερο στο κέντρο της σκέψης την πραγματική αλληλεγγύη.
Και όπως έγραφε σε ένα θαυμάσιο κείμενό του στο διαδίκτυο για το θέμα ο Δημήτρης Κούκουλας:

«Πιστεύω μόνο στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κάθετη και  έτσι είναι ταπεινωτική. Πηγαίνει από την κορυφή στο κατώτατο σημείο. Δεν αμφισβητεί τίποτα και συνήθως προέρχεται από αυτούς που δημιουργούν ή συντηρούν μια κοινωνική κατάσταση φτώχειας, χρησιμοποιώντας την για να απαλύνουν ευθύνες και να εξασφαλίζουν την   κοινωνική ανοχή στα πεπραγμένα τους. Ενώ η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνει από τον άλλο. Στηρίζεται στους ανθρώπους και στην αντίστασή τους στην κοινωνική αδικία… Δημιουργώντας στο νησί μας ένα πραγματικό κίνημα αλληλεγγύης, που θα σταθεί  απέναντι στη φιλανθρωπία  που προβάλλουν σήμερα οι  συστημικές δυνάμεις. Γιατί  τα δίκτυα αλληλεγγύης  θέλουν έναν κόσμο πιο δίκαιο, ανθρώπινο, δημιουργικό και παραγωγικό, με ευκαιρίες απασχόλησης για προσπορισμό  εισοδήματος και  αυτό είναι  που προσπαθούν να την κάνουν  πράξη και τρόπο ζωής»
"H Δημοκρατική της Ρόδου" 24.12.2011

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Οι ιθαγενείς



Σε όλο τον έντυπο και διαδικτυακό τύπο, ήταν χθες πρωτοσέλιδο  τα του Νοσοκομείου της Ρόδου, με σχόλια όπως:  «Και για όσους δεν κατάλαβαν το νοσοκομείο Ρόδου ουσιαστικά κλείνει, χωρίς τακτικές εισαγωγές και χωρίς τακτικά χειρουργεία το νοσοκομείο της πιο τουριστικής περιοχής της Ελλάδας υποβαθμίζεται σε μεγάλο Κέντρο Υγείας κι όλα αυτά στη βιτρίνα της Ελλάδας, φανταστείτε τι περιμένει εμάς τους υπόλοιπους.»

 H αλήθεια είναι, ότι ποτέ δεν με αντιπροσώπευαν σχόλια για ότι στραβό, να  προτάσσεται  πάντα ως επιχείρημα το τι θα πουν οι τουρίστες. Τι θα πουν οι τουρίστες με τα σκουπίδια, τι θα πουν οι τουρίστες για τον δρόμο που χάσκει ακόμη άφτιαχτος, τι θα πουν οι τουρίστες για το νοσοκομείο… Λες και το νησί είναι ακατοίκητο τον υπόλοιπο χρόνο. Μπορούν οι κάτοικοι στ’ Αφάντου να πνίγονται στην πρώτη βροχή, όλοι μαζί να πνιγόμαστε στο σκουπίδι και να πεθαίνουμε ησύχως, όταν, όχι νοσοκομείο δεν υπάρχει, όχι γιατρός στα μικρότερα νησιά, αλλά ούτε καράβι .

Έχω την αίσθηση, ότι ένα τέτοιο σκεπτικό δεν προσφέρει στον τουρισμό. Ιθαγενείς εξαθλιωμένοι και κρυμμένοι πίσω από την βιτρίνα του τουρισμού τον υπόλοιπο χρόνο, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στο τουριστικό προϊόν, έτσι όπως αρμόζει σε μια πολιτισμένη χώρα αλλά και σε ένα νησί με την αίγλη και την ιστορία που φέρνει πίσω του.
Το επίπεδο ζωής και η ευημερία των πολιτών ενός τόπου, είναι και ο δείκτης πολιτισμού και του τόπου και της χώρας αλλά και  επιτυχίας για όλα τα υπόλοιπα του τουριστικού προϊόντος

Και τέλος πάντων οι πράκτορες και οι αρμόδιοι, ας μη γελιόμαστε… έχουν τρόπο να τακτοποιήσουν το θέμα και να μην υπάρξει πρόβλημα με τους τουρίστες. Ιδιωτικοποίηση της Υγείας που λέγαμε (κι ονόματα δε λέμε…).
Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ο ιθαγενής δεν έχει χρήματα να στραφεί κατά ‘κει ; Ούτε καν να πάρει το αεροπλάνο να πάει αλλού για θέμα υγείας;

ΣΗΜ: Από το λεξικό η λέξη
ιθαγενής αρσενικό ή θηλυκό
αυτός/αυτή που γεννήθηκε σε μια χώρα, σε αντίθεση με τους αποίκους της
Συνώνυμο : ντόπιος
' Ισως κάποιοι ονειρεύονται ιθαγενείς της φωτογραφίας ...

" H Δημοκρατική της Ρόδου"

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η Ενδεκάτη Εντολή



«Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό των Γερμανών. Οταν κάποιος δανείζεται συνέχεια και δεν τα επιστρέφει, είναι λογικό ο άλλος να εκνευρίζεται. Εχω μάθει να εργάζομαι έντιμα. Τίποτε δεν χαρίζεται… Συμφωνώ απόλυτα με τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ».
Είπε η κυρία Μούσχουρη, μεταξύ άλλων σχολίων. Δεν θέλω να σχολιάσω, γιατί δεν διάβασα το κείμενο της «Die Welt», για το οποίο πολλοί μιλούν για λάθος μετάφραση και υπερβολές του δημοσιογράφου  και γιατί θεωρώ ότι σε αυτή την τραγικά δύσκολη για την πατρίδα εποχή, όποιος καλείται να μιλήσει δημοσίως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το τι λέει για τους συνέλληνες. Εκτός αν δεν αισθάνεται ένας από εμάς…
Ας τραγουδήσουμε λοιπόν Γκάτσο .
Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο Γκάτσος  όταν έγραφε για  «την ενδεκάτη εντολή που 'ν' ολοκάθαρο γυαλί και κοφτερό μαχαίρι… Την ενδεκάτη εντολή την ξέρουν μόνο οι τρελοί κι όλοι της γης οι σκλάβοι» .
Η κυρία Μούσχουρη που τραγούδησε αυτό το τραγούδι, σε μια παλιά συνεντευξή της (17/3/2006) ερωτώμενη ποια θα μπορούσε να είναι η ενδεκάτη εντολή απάντησε : «Νομίζω ότι η ενδέκατη εντολή είναι η συνείδηση του ανθρώπου. Αν σέβεσαι τις ελευθερίες του άλλου… Είναι κάπως αυτογνωσία η ενδέκατη εντολή…»
Ελευθερία… αυτογνωσία, (έστω και... κάπως). Δεν  είναι άσχημη η προσέγγιση της κυρίας Μούσχουρη…Στην πράξη πάντα κολλάει το πράγμα...
"Ρίξ' ένα βλέμμα σιωπηλό
στον κόσμο τον αμαρτωλό
και δες η γη πως καίει.
Και με το χέρι στην καρδιά
αν δε σ' αγγίξει η πυρκαγιά,
ψάξε να βρεις ποιος φταίει..."

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Κανείς μόνος του!

΄Εκκληση αγάπης και προσφοράς:
"Οι Εθελοντές Ρόδου, συγκεντρώνουν τρόφιμα για οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Ζητήσαμε από καθηγητές και δασκάλους να μας υποδείξουν οικογένειες μαθητών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ντρέπονται να γραφούν στις λίστες του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας ή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Έτσι, όποιος πιστεύει, ότι μπορεί να μοιραστεί  αυτά τα Χριστούγεννα κάποια τρόφιμα από αυτά που θα αγοράσει αυτές τις ημέρες για το γιορτινό τραπέζι, με κάποιους ανθρώπους που πιθανόν δεν θα γνωρίσει ποτέ, αλλά που θα τους δώσει την χαρά ,ότι κάποιος τους σκέφτηκε, τότε ας φέρει μακαρόνια, όσπρια, ζάχαρη, γάλα (κονσέρβα), καφέ και γενικά ξηρά τροφή στην αποθήκη μας.
Επίσης εάν υπάρχουν:
ΡΟΥΧΑ
για νεογέννητα, και για αγοράκια 11 και 14 μηνών 7 και 9 ετών καθώς και για κορίτσια 7-8-10 ετών
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
για αγόρια νούμερο 23-24, 34-35-36 και για κοριτσάκι 10 ετών 38-39 νούμερο
Χρειαζόμαστε ακόμη, πάνες extra large, σεντόνια και πετσέτες για νεαρό 20 ετών, που δυστυχώς είναι σχεδόν κατάκοιτος.
( Παρακαλούμε, τα ρούχα ή παπούτσια να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά.)
Αν είναι δυνατόν μέχρι 17 Δεκεμβρίου για να μπορέσουμε να τα ταξινομήσουμε και να τα μοιράσουμε.
Μακάρι η προσπάθεια να πετύχει και να συνεχιστεί .Έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πιο πολλούς συνανθρώπους μας και όχι μόνο για τα Χριστούγεννα ! "
Η διεύθυνση της αποθήκης  είναι :Χρ.Τσιγάντε 3 ( δεξιά στην ΕΚΟ) και το τηλέφωνο 22410 34944, όπου ακούραστοι οι εθελοντές μας περιμένουν, γι' αυτή την προσφορά αγάπης. Επίσης μας προτρέπουν να προτιμήσουμε ελληνικά προϊόντα, μη ξεχνώντας και την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Ελληνικά προϊόντα λοιπόν να στηρίξουμε και την οικονομία μας.Εύκολα θα τα αναγνωρίσουμε. Είναι όσα ξεκινούν με το bar code 520.
Ας ανταποκριθούμε σ' αυτή την έκκληση αγάπης. Το δικό μας στοίχημα γι' αυτές τις γιορτές και για την χρονιά που έρχεται είναι : " Kανείς μόνος του στην κρίση"

ΣΗΜ: Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του κ.Μαρτίνου Κανελλάκη, σχετική με το θέμα:
 «Δυστυχώς όσο μπαίνουμε πιο βαθιά μέσα στην κοινωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ανθρώπων οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη. Τα περιστατικά αυτά μας τα έχουν αναφέρει καθηγητές, οι οποίοι γνωρίζουν από πολύ κοντά το πρόβλημα των μαθητών τους. Οι οικογένειες αυτές δεν είναι γραμμένες ούτε στο κοινωνικό παντοπωλείο ούτε στον Δημοτικό οργανισμό Πρόνοιας και είναι άγνωστες στις ομάδες που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι οι φορείς να εξετάσουν και να βρούν μια λύση. Η περιχαράκωση που βλέπω να γίνεται τελευταία σε πολλούς συλλόγους που συγκεντρώνουν τρόφιμα, ώστε να έχουν την αποκλειστικότητα , μου προκαλεί απίστευτη αηδία και λυπάμαι που ζω στον ίδιο τόπο με αυτούς. Τα πεινασμένα στομάχια δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε ονόματα ούτε θρησκεία ειναι απλώς ΑΔΕΙΑ ! που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι οι φορείς να εξετάσουν και να βρουν μια λύση. Η περιχαράκωση που βλέπω να γίνεται τελευταία σε πολλούς συλλόγους που συγκεντρώνουν τρόφιμα, ώστε να έχουν την αποκλειστικότητα , μου προκαλεί απίστευτη αηδία και λυπάμαι που ζω στον ίδιο τόπο με αυτούς. Τα πεινασμένα στομάχια δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε ονόματα ούτε θρησκεία είναι απλώς ΑΔΕΙΑ ! »

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Δήθεν πόλεις, δήθεν τοπικών αρχόντων

Οικία Ακάβι - Χτίστηκε το 1894, παραχωρήθηκε το 1935, ανακηρύχθηκε διατηρητέο το 1981
Το απύθμενο χρέος των µεγάλων δήμων είναι ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο, ίσως και το πιο ουσιαστικό, είναι ότι καταφέραμε να έχουμε δήμους πνιγμένους στα χρέη και να µην έχουμε πόλεις. Ή, µάλλον, να έχουμε πόλεις πνιγμένες στα σκουπίδια χωρίς πεζοδρόμια για να περπατήσεις, που σε ταπεινώνουν σε κάθε σου βήμα, πόλεις απάνθρωπες, πόλεις που καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά σου. ∆ήθεν πόλεις.

Η εξίσωση µοιάζει µαγική: οι δήμοι μετατράπηκαν σε ποταμούς πιστώσεων τα χρόνια της μεγάλης καταστροφής. Τον καιρό της αντιπαροχής, ο Τσαρούχης έλεγε πως µας συμφέρει περισσότερο να πληρώνουμε τους εργολάβους για να µη χτίζουν. Οι δήμοι των µεγάλων πόλεων τον πήραν κατά γράμμα: πληρώνονταν για να µην κάνουν τίποτε, καταβρόχθιζαν εκατομμύρια για να παρακολουθούν την καταστροφή.


Ξέρουμε  πως τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν οι δήμοι ήταν βουτηγμένοι στα χρέη µεν, αλλά είχαμε πόλεις για να ζήσουμε δε. Και ο Περικλής έριξε έξω την Αθήνα, πλην όμως έχτισε τον Παρθενώνα.
Φταίει η ανικανότητα των δηµοτικών της αρχόντων; Φταίει η κοινωνία των πελατών; Φταίει το... περίφηµο σύστηµα (ο Θεός να το κάνει σύστηµα); Φταίει ο καπιταλισµός; Φταίνε τα µονοπώλια; Ελα ντε! Ποιος να φταίει;
Αφορμή για τις σκέψεις αυτές, οι θλιβερές φωτογραφίες που πήρε το μάτι μου  στο http://oikologicarodiaka.wordpress.com/ ιστορικών μνημείων και κτιρίων που καταρρέουν, παράλληλα με το χθεσινό δημοσίευμα της «δ» για δημοτικά ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο σφυρί.

Οινοποιείο C.A.I.R.  (Compagnia Agricola Industriale Rodi) ιδρύθηκε το 1928

Κτίρια και ιστορικά μνημεία, αφάνταστης ομορφιάς και σημεία αναφοράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Από αυτούς τους πακτωλούς χρημάτων που έρρευσαν τόσα χρόνια, δεν βρήκαν θέση κάποια ευρώ, ούτε τα ελάχιστα να γίνουν σε κτίρια που ανήκουν στον Δήμο ή στην Περιφέρεια.

Παλιό Γηροκομείο - Το αίσχος σε κοινή θέα
Όχι μόνο για το αυτονόητο της στέγασης υπηρεσιών τους αντί να πληρώνουν ενοίκια, όχι μόνο για το απαραίτητο της διατήρησης της ταυτότητας του τόπου και της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης των κατοίκων του,  αλλά ως δυνατό «εργαλείο» για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος για το οποίο όλοι κόπτονται, χαμένοι σε αμπελοφιλοσοφίες εναλλακτικές. Επί χάρτου πάντα και δη σε δύσκολους καιρούς.
Και δυστυχώς γι’ αυτούς και ακόμη δυστυχέστερα για μας,  θάλασσα και ήλιο «πουλάνε» κι αλλού…


Εθνικό Θέατρο «Teatro Puccini» έργο άγνωστου Ιταλού αρχιτέκτονα, χτίστηκε το 1938
 Υ.Γ. Τι θλιβερό αλήθεια να διαβάζεις, ότι θα μισθωθεί το Ενικό Θέατρο σε ιδιώτη αλλά με ρήτρα στο συμβόλαιο, ότι οι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν κάποιες ημέρες να έχουν ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις. ...
Οι κάτοικοι του νησιού σας ευγνωμονούν κύριοι και νυν και πρώην που θα έχουν την τύχη αυτή στην κληρονομιά τους.

" Η Δημοκρατική της Ρόδου"

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ένα καλό κι ένα κακό


Σημαντική αύξηση φαίνεται να παρουσιάζει ο πληθυσμός των ελαφιών που ζουν στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνα που εκπονείται από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, στο νησί μας ζουν πλέον 1500 ελάφια.
Καλό ή κακό είναι αυτό; Καλό θα πει κάποιος.
Ναι, αρκεί η έρευνα αυτή όπως και άλλες που έχουν γίνει, να ευαισθητοποιήσει και τους αντίστοιχους φορείς για την προστασία τους. Και σημαντική κίνηση για την προστασία τους, είναι ο χαρακτηρισμός τους ως «άγρια ζώα» και οι αποζημιώσεις των αγροτών από ζημιές που προκαλούν. 

Από το 2005 μια άλλη μακροχρόνια έρευνα για τα ελάφια, από το ζωολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά τις καταστροφές στις καλλιέργειες έχει σταλεί αρμοδίως για να μπορέσουν οι αγρότες να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις βέβαια ποτέ από τον 2005 δεν δόθηκαν στους αγρότες. 

Και εννοείται, ότι η αποζημίωση αγροτών ή η όποια μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί  από τις καταστροφές αυτού του είδους, είναι ένα από τα μέτρα προστασίας των ελαφιών. Αυτονόητο, πως αν δεν προστατευθούν οι αγρότες, δεν θα είναι και οι καλύτεροι σύμμαχοι για την προστασία των ελαφιών...
Με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες σε ότι λέγεται πρόληψη και προστασία του φυσικού μας πλούτου, συν την άσχημη οικονομική συγκυρία, η προστασία αυτών των πανέμορφων ζώων εναπόκειται στην ευαισθησία όλων μας και κυρίως των ανθρώπων που τους… επισκέπτονται για τροφή.

Ελπίζοντας, ότι δεν θα δούμε ελάφια με «θηλιές» ή δημοσιεύματα και φωτογραφίες σαν αυτό με την πυροβολημένη φώκια γιατί έκανε ζημιές…
Ας σκεφτούμε ποιος είναι αυτός που έχει περισσότερο εισβάλλει στη ζωή τους, καίγοντας, χτίζοντας, αποψιλώνοντας τα δάση που ονειρεύονται. Το σπίτι τους…

Οι φωτογραφίες είναι του Μανώλη Σαρρή
" Η Δημοκρατική της Ρόδου"

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η ατζέντα της αισιοδοξίας των πολιτών


"Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι"  είπε στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Για ποιο πράγμα; Μα για τις διαπραγματεύσεις εν όψει τις Συνόδου Κορυφής." Έχουμε τις δικές μας θέσεις" είπε ο πρωθυπουργός. Στις οποίες θέσεις να υποθέσω, έχουν συμπεριλάβει τα παρακάτω ως προϋποθέσεις συζήτησης και προγραμματισμού  που μπορεί να αποπνεύσουν αισιοδοξία στους πολίτες:
*Τις εκατοντάδες οικογένειες καθημερινά, που ζουν με το άγχος μην τους κόψουν το ρεύμα, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι.

*Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού που δεν έχει στάλα πετρέλαιο στη δεξαμενή και ούτε ευρώ στη τσέπη.

*Τους κοντά 1.000.000 συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα το ΟΑΕΔ και περιμένουν ώρες στις ατέλειωτες ουρές για το εξευτελιστικό επίδομα των 461 ευρώ.

*Τις 500.000 οικογένειες που δεν έχουν ούτε ΕΝΑΝ εργαζόμενο.

*Κάποιους συνανθρώπους μας που περιμένουν το κλείσιμο της λαϊκής για να μαζέψου ότι σάπιο έχουν πετάξει από τους πάγκους.

*Τους συνανθρώπους μας νεόπτωχους, τους γέροντες που συνωστίζονται στα συσσίτια για ένα πιάτο φαί.

*Τους συνανθρώπους μας που πηγαίνουν στα εθελοντικά ιατρεία και στους Γιατρούς του Κόσμου ( όπου υπάρχουν) για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας ή να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους γιατί ΔΕΝ έχουν ούτε τα 5 ευρώ που χρειάζεται για το δημόσιο νοσοκομείο.

*Τους μέχρι χθες αξιοπρεπείς νοικοκυραίους συνανθρώπους μας, σύγχρονοι άθλιοι πια, που  καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και δηλώνουν ασθενείς ώστε να βρουν λίγη ζεστασιά και ένα πιάτο φαΐ έστω και για ένα βράδυ.

*Τους εκατοντάδες γονείς που προσφεύγουν στα ιδρύματα και στους εισαγγελείς ανηλίκων και ζητούν να αφήσουν τα παιδιά τους γιατί δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τα βασικά. ( Εάν παρακολουθεί ΜΜΕ ο κ.Παπαδήμος θα είδε χιλιάδες ρεπορτάζ ότι μόνο στα Παιδικά Χωριά SOS αυξήθηκαν κατά 90% οι αιτήσεις στην Αττική και 50% στην περιφέρεια. Και θα έχει διαβάσει, αναντριχιαστικές περιγραφές εισαγγελέων πως Ελληνες γονείς εκλιπαρούν την Εισαγγελία Ανηλίκων να στείλει τα παιδιά τους σε ίδρυμα γιατί δεν έχουν ούτε για γάλα.)

*Τα σχολεία, που καθ’ ομολογία της υπουργού της κυβερνησής του, βρίσκονται σε επίπεδο καιρού μεσοπολέμου, χωρίς βιβλία, θέρμανση και με λιποθυμικά κρούσματα παιδιών  από κακή διατροφή.

Καλές οι «μάχες» για να πεισθούν οι εταίροι μας ότι οι΄Ελληνες θα πληρώσουν τα δις της κάθε δόσης, αλλά πιστεύω ότι ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η 48μελής κυβέρνησή του έχει την παραμικρή ιδέα τι είναι όλα τα παραπάνω.
Διαφορετικά οι μάχες θα δίνονταν αυτός ο χειμώνας να είναι έστω λίγο καλύτερος, έστω λίγο πιο ζεστός.

"Η Δημοκρατική της Ρόδου"

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Εσείς κύριε Περιφερειάρχα;

Οι Περιφερειάρχες, στο πρόσφατο ταξίδι τους στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων συνάντησαν και τον κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος μάθαμε ότι : « Κατόπιν της επιθυμίας τους για τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα στις περιφέρειες τους, ο κ. Ράιχενμπαχ δεσμεύτηκε να εξετάσει πώς αυτή η τεχνική βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην πράξη» .
Και εάν αυτό δεν είναι ομολογία αποτυχίας, ανθρώπων εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης χρόνια, τότε τι είναι;
Αλήθεια κ. Περιφερειάρχα, εσείς συμφωνείτε με τον κ. Γ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος  απευθυνόμενος προς τον κ. Ράιχενμπαχ  είπε: «Πόσα άτομα θα μπορούσατε να στείλετε στην Ελλάδα στις περιφέρειες ώστε να βοηθήσουν στην υλοποίηση των επενδύσεων;»
Εσείς τι απαντάτε κ. Περιφερειάρχα στο ερώτημα του κ. Χατζημαρκάκη  : «εσείς δέχεστε να έρθουν ξένοι τεχνοκράτες στις περιφέρειές σας; Το θέλουν οι ψηφοφόροι σας;»
Δέχεσθε;  Και βέβαια το ερώτημα δεν είναι εάν δέχονται οι ψηφοφόροι σας, αλλά όλοι οι πολίτες, τους οποίους αυτή την στιγμή υπηρετείτε.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η βιτρίνα


Με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, και δια στόματος κ. Καμίνη «θα φωτίσουμε καταστήματα, βιτρίνες που είναι άδειες, ακόμη και καταστήματα που έχουν κλείσει, σε συνεργασία με τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, και θα υπάρξει και βράβευση».
Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας το έργο.

Τα ένα σενάριο είναι :Μια, όχι μακρινή, εποχή όπου στους δρόμους της πόλης θα στήνονται σκηνικά ευτυχίας, ευημερίας και ανάπτυξης, για τα μάτια των τουριστών που θα επιλέγουν τη φτωχευμένη, δηλαδή φτηνή, Ελλάδα για τις διακοπές τους, και πίσω από αυτά εμείς θα ζούμε μέσα στην εξαθλίωση.
Για τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα ντυνόμαστε χαρούμενοι καταναλωτές, θα χαζεύουμε τις βιτρίνες των μαγαζιών γκαλερί ( το λουκέτο θα το κρύβει ένα εικαστικό γκι) κάποιοι άστεγοι θα είναι ντυμένοι Αϊ Βασίληδες και κάποιοι άλλοι ντυμένοι με ακριβά ρούχα, θα είναι το εσωτερικό των καταστημάτων και θα κοιτάνε τα έργα με ένα ποτό στο χέρι, ώστε να είναι ακόμα πιο ρεαλιστική η κατάσταση και να διαφυλαχτεί η γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.
Εχω, θα μου πείτε, μεγάλη φαντασία...  Μπορεί.
Ο δήμος πάλι και οι λοιποί αρμόδιοι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν με πιο ουσιαστικά μέτρα  το εμπόριο που πεθαίνει είτε στην Αθήνα, είτε στις άλλες πόλεις, από το να κουκουλώνουν τα ντοκουμέντα της παρακμής ( καταστήματα με λουκέτα) με αισιόδοξες ζωγραφιές.
Φτάνει τόσα χρόνια με την εικονική πραγματικότητα. Οι εικόνες καλές είναι, αλλά έπονται της ουσίας των πραγμάτων που είναι το τωρινό μας ζητούμενο.

" Η Δημοκρατική της Ρόδου"

Οι...αθώοι


Θα φύγει ο Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; 
Ποιος ασχολείται θα μου πείτε .
Δεν ξέρω ποιοι και πόσοι από τους πολίτες που έχουν άλλα σοβαρότερα στο κεφάλι τους, αλλά σίγουρα  απασχολεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Πιο σίγουρα ακόμη απασχολεί τους υπουργούς και υφυπουργούς, νυν και πρώην , τους περισσότερους να ζητούν να τον κρεμάσουν με το σχοινί του δημοψηφίσματος .
 Ξέρετε, είναι οι ίδιοι, τους οποίους πολλές φορές  αιφνιδίαζε,  αποφάσιζε διάφορα με άλλους και όχι με τους υπουργούς, τους ρωτούσε εκ των υστέρων και οι οποίοι άνοιγαν το στόμα τους για να τον λιβανίσουν.
Ποιος από τους υπουργούς διαμαρτυρήθηκε τον Μάιο του 2010 όταν τους έφερε το Μνημόνιο και τους έβαλε να το εγκρίνουν χωρίς συζήτηση και χωρίς να ξέρουν καν τι περιέχει;
Ποιος από τους υπουργούς διαμαρτυρθηκε, όταν τους ζήτησε να δώσουν λευκή επιταγή στον κ.Παπακωνσταντίνου;
Ποιος, όταν τους προέβαλλε στο Υπουργικό Συμβούλιο... εκπαιδευτικά βίντεο και περνούσαν βλακωδώς την ώρα τους, χάνοντας χρόνο που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πολύτιμος, άνοιξε την πόρτα  να φύγει;
Ποιος διαμαρτυρήθηκε όταν έβαζε τους συμβούλους του και τους κολλητούς του να προεδρεύουν αντ' αυτού σε υπουργικές συσκέψεις;  
Ποιος απόρησε όταν  έλεγε ότι «είναι αντιεξουσιαστής στην εξουσία» με όλα όσα καλούνταν να εφαρμόσουν που μόνο αυτό δεν σηματοδοτούσε;
Ποιος διαμαρτυρήθηκε όταν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ είπε στους βουλευτές τα μισά από όσα είχαν αποφασίσει μόλις πριν στο Υπουργικό Συμβούλιο;
 Πως θα τον κρεμάσουν τώρα , όταν όρθιοι τον αποθέωναν σε κάθε «σωτηρία», όταν όρθιοι τον χειροκροτούσαν  για το δημοψήφισμα, όταν όλοι οι υπουργοί του ομόφωνα το επικρότησαν;
Αστείοι φαντάζουν όλοι αυτοί τώρα που του καταλογίζουν τα χίλια μύρια όσα.
Κανείς τους δεν είναι αθώος. Του επέτρεψαν να κάνει όσα έκανε.
 Και ακόμη πιο θλιβεροί γίνονται, όταν τέτοιες ώρες, ασχολούνται με τα κομματικά τους τις διαδοχές και την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, ενώ η επόμενη ημέρα της χώρας παίζεται στα χαρτιά, ενώ η επόμενη ημέρα των πολιτών φαντάζει εφιάλτης.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Προς τον κ. Δήμαρχο

Κύριε Δήμαρχε, 
Εξακολουθείτε να εμμένετε στις θέσεις  σας για την αύξηση του νερού, παρ’όλες τις αντιδράσεις των πολιτών. Εξακολουθείτε να εμμένετε, σε ένα ακόμη χαράτσι, από τα πολλά που έρχονται βροχή και που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν. Εξακολουθείτε να εμμένετε, να χαρατσώσετε ένα αγαθό που δεν είναι απλά κοινωνικό, αλλά δώρο ζωής και κληρονομιά. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η Ευρωπαϊκή Οδηγία «Πλαίσιο περί Υδάτων» . Λέει συγκεκριμένα :
§  Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται κληρονομιά.
§  Προτρέπει τις χώρες να παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε λογική τιμή γι’ αυτούς που το χρειάζονται.
§  Ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων

Επίσης, το νερό βρίσκεται ανάμεσα στα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» .Το 1977 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή, διευκρινίζει, ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό σημαίνει  πως κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση σε νερό για προσωπική και οικιακή χρήση και μεταξύ άλλων «πρέπει» για το θέμα αυτό, αναφέρει ότι πρέπει να είναι και: 

 «Οικονομικά προσιτό. Το νερό πρέπει να είναι οικονομικά προσιτό, χωρίς να περιορίζει τη δυνατότητα ενός ατόμου να προμηθευτεί άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό συνεπάγεται ότι ορισμένες φορές η απαραίτητη ποσότητα νερού πρέπει να παρέχεται δωρεάν

Η δική σας εμμονή στη αύξηση του νερού, -  όσο και εάν όπως λέτε είναι μια αύξηση του 12%-  , πιστεύετε ότι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θα έπρεπε να υπάρξει, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να αδυνατούν να «προμηθευθούν άλλα είδη πρώτης ανάγκης»; Και για να μην κατηγορηθώ και για άκρατο λαϊκισμό,  λέγοντας, για απαραίτητη ποσότητα που θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν, σύμφωνα με την διάταξη του «ανθρωπίνου δικαιώματος στο νερό», μήπως να έμενε ως έχει το τιμολόγιο, ως ελάχιστη έμπρακτη προσπάθεια εκ μέρους της πολιτείας στην οικτρή οικονομική μας πραγματικότητα; Χορτάσαμε ξέρετε, να μας λέτε όλοι οι διαχειριστές της , ότι «πονάτε» και «συμπάσχετε». Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην παραπάνω Γεν.Συνέλευση για το «ανθρώπνο δικαίωμα στο νερό»  :

«Η φτώχεια και η αδικία δεν είναι ούτε αναπόφευκτες ούτε φυσικές, αλλά προκύπτουν από ενσυνείδητες αποφάσεις και πολιτικές. Το νομικό πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό διότι προβλέπει ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει να λογοδοτούν για τις όποιες πολιτικές και πρωτοβουλίες προωθούν»

" Η Δημοκρατική της Ρόδου"