Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ένα καλό κι ένα κακό


Σημαντική αύξηση φαίνεται να παρουσιάζει ο πληθυσμός των ελαφιών που ζουν στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνα που εκπονείται από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, στο νησί μας ζουν πλέον 1500 ελάφια.
Καλό ή κακό είναι αυτό; Καλό θα πει κάποιος.
Ναι, αρκεί η έρευνα αυτή όπως και άλλες που έχουν γίνει, να ευαισθητοποιήσει και τους αντίστοιχους φορείς για την προστασία τους. Και σημαντική κίνηση για την προστασία τους, είναι ο χαρακτηρισμός τους ως «άγρια ζώα» και οι αποζημιώσεις των αγροτών από ζημιές που προκαλούν. 

Από το 2005 μια άλλη μακροχρόνια έρευνα για τα ελάφια, από το ζωολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά τις καταστροφές στις καλλιέργειες έχει σταλεί αρμοδίως για να μπορέσουν οι αγρότες να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις βέβαια ποτέ από τον 2005 δεν δόθηκαν στους αγρότες. 

Και εννοείται, ότι η αποζημίωση αγροτών ή η όποια μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί  από τις καταστροφές αυτού του είδους, είναι ένα από τα μέτρα προστασίας των ελαφιών. Αυτονόητο, πως αν δεν προστατευθούν οι αγρότες, δεν θα είναι και οι καλύτεροι σύμμαχοι για την προστασία των ελαφιών...
Με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες σε ότι λέγεται πρόληψη και προστασία του φυσικού μας πλούτου, συν την άσχημη οικονομική συγκυρία, η προστασία αυτών των πανέμορφων ζώων εναπόκειται στην ευαισθησία όλων μας και κυρίως των ανθρώπων που τους… επισκέπτονται για τροφή.

Ελπίζοντας, ότι δεν θα δούμε ελάφια με «θηλιές» ή δημοσιεύματα και φωτογραφίες σαν αυτό με την πυροβολημένη φώκια γιατί έκανε ζημιές…
Ας σκεφτούμε ποιος είναι αυτός που έχει περισσότερο εισβάλλει στη ζωή τους, καίγοντας, χτίζοντας, αποψιλώνοντας τα δάση που ονειρεύονται. Το σπίτι τους…

Οι φωτογραφίες είναι του Μανώλη Σαρρή
" Η Δημοκρατική της Ρόδου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου