Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός, ότι αδέσποτα κατσίκια καταστρέφουν τον βιότοπο της Κοιλάδας με τις Πεταλούδες, τα τελευταία 20 χρόνια και δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει «καμία ανοχή» για τη νέα τουριστική σαιζόν.
Πλην του ότι καμία «ανοχή» δεν θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο εν όψει τουριστικής σαιζόν, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου προς τέρψιν και των ιθαγενών, να παρακαλέσω τον κύριο Δήμαρχο και τους αρμοδίους, να μην δείξουν καμία ανοχή και για μια άλλη καταστροφή υγρότοπου, όπου ζει ένα ενδημικό είδος, δηλαδή ένα ζώο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Το γκιζάνι.
Γκιζάνια σε μια νερολακούβα του Γαδουρά (φωτ.Μ.Σαρρής) |
Το μικρό αυτό ψαράκι, που έχει χαρακτηριστεί ως κινδυνεύον είδος , σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Η κύρια απειλή για τον πληθυσμό του, είναι η ανεπάρκεια νερού που γίνεται έντονη λόγω κλιματικών αλλαγών, οι οποίες στερεύουν ολοένα και πιο γρήγορα τα ποτάμια και τα ρυάκια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι κουφιοκεφαλάκηδες παίρνουν τις τζιπάρες τους και…παίζουν στο σημείο που ο Γαδουράς πέφτει στο φράγμα.
Στο σημείο αυτό, υπάρχουν πάρα πολλά γκιζάνια, που δυστυχώς σταματά η πορεία τους έως εκεί, με τη βοήθεια κάποιων που την είδαν Camel Trophy.
Μάρτυρες για το γεγονός και της ύπαρξης πολλών γκιζανιών (σε νερολακούβες, σε χειμάρους και ρυάκια που χύνονται στο φράγμα ) αλλά και της ύπαρξης των οδηγών που… παίζουν είναι πολλοί φίλοι της φύσης και του βιότοπου της περοχής.
Τα γκιζάνια, παρ’ όλο που δεν έχουν αναδειχθεί και δεν έχουν την φήμη των πεταλούδων, δεν παύουν να είναι παγκόσμια αποκλειστικότητα της Ρόδου. Μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο, θα έπρεπε να προστατεύεται και όχι να κινδυνεύει να εξαφανισθεί.
Κι αν είναι δύσκολο κάποιος να τα βάλει με τις κλιματικές αλλαγές, δεν είναι δύσκολο να βάλει στη θέση τους μερικούς ανεγκέφαλους και μάλιστα σε περιοχή που εξελίσσεται σε εκπληκτικό υγρότοπο λόγο του φράγματος και συμπληρώνει τον ήδη υπάρχοντα βιότοπο .
Και υγρότοποι χαρακτηρίζονται μέχρι και οι νερολακούβες που υπάρχουν γκιζάνια και που είναι η… χαρά των «τα παιδία παίζει με τα 4x4).
Ερωδιός και πρασινοκέφαλη πάπια(φωτ.Μ.Σαρρής) |
Που όχι μόνο καταστρέφουν πληθυσμούς του υπό εξαφάνιση μοναδικού γκιζανιού, αλλά διαταράσσουν και τους κατοίκους του γύρω βιότοπου ( μεταξύ των οποίων αργυροτσικνιάδες, κορμοράνοι, ερωδιοί, πρασινοκέφαλες πάπιες είδη σπάνια για το νησί)
Μια καμπάνια ενημέρωσης για το μοναδικό στον κόσμο γκιζάνι, μια καμπάνια προστασίας του, είναι νομίζω σαν πρώτο βήμα απαραίτητη για ευαισθητοποίηση όλων μας. Ίσως έτσι, μπορέσουμε να πάμε και σε επόμενα βήματα, σ' αυτά τα περί εναλλακτικού τουρισμού και να κάνουμε πράξη τα εναλλακτικά σχέδια επί χάρτου, μέσα από την "εκμετάλλευση" και του φυσικού πλούτου της Ρόδου.
Κάνετε κάτι και γι’ αυτό κ. Δήμαρχε. Η Ρόδος είναι πολλά πράγματα. Και ένα από αυτά, είναι και η φύση της, που μάλλον δεν έχει αναδειχθεί όσο πρέπει στα μάτια ιθαγενών τε και τουριστών.
Κάνετε κάτι και γι’ αυτό κ. Δήμαρχε. Η Ρόδος είναι πολλά πράγματα. Και ένα από αυτά, είναι και η φύση της, που μάλλον δεν έχει αναδειχθεί όσο πρέπει στα μάτια ιθαγενών τε και τουριστών.
Ο βάτραχος Καρπάθου- Ρόδου pelophylax serigensis(φωτ.Μ.Σαρρής) |
Υ.Γ. Σύμφωνα με μαρτυρίες ειδικών στους υγρότοπους υπάρχει ακόμη ένας είδο υπό εξαφάνιση. Ο βάτραχος Καρπάθου- Ρόδου pelophylax serigensis.
(Οι φωτογραφίες είναι του Μανώλη Σαρρή, ενός εκ των φίλων του υγρότοπου και βιότοπου της περιοχής και που με λύπη τους μας περιέγραψαν το γεγονός του Camel Trophy Γαδουρά)
"Η Δημοκρατική της Ρόδου"15/1/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου