Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η δύναμη του πληκτρολογίου


Το διαδίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη επανάσταση στην επικοινωνία Διάχυση της πληροφορίας στη βάση αλλά και δυνατότητα έκφρασης και άμεσης πολιτικοποίησης σε όποιον τον επιθυμεί.Παρακολουθώντας τους τελευταίους μήνες την όλο και αυξανόμενη αντίδραση μέσα από τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης, την οργή που αποτυπώνεται, την διακίνηση άρθρων και αναλύσεων για προβληματισμό και συζήτηση, σκέπτομαι πως δεν είναι καθόλου τυχαία η πολιτική επίθεσης που προσπαθεί να αναπτυχθεί από το σύστημα και μερίδα των ΜΜΕ.
Βγήκε λοιπόν το σύστημα των ΜΜΕ και κατασυκοφάντησε τους χρήστες του διαδικτύου ως γκαρσονιέρα” σεξομανών, επιδειξιομανών, ανικάνων να αντιδράσουν, κοινωνικά εξαρτημένων, μέσα από την συχνότητα της ΝΕΤ και με δημοσιεύματα στον έγκριτο τύπο.
Από την πλευρά του το σύστημα εξουσίας, προσκάλεσε σε δημόσια διαβούλευση απλούς ιδιώτες και blogers “για διαφάνεια, καθαρούς κανόνες και την έννομη σχέση με την πολιτεία” όπως αναφέρεται στο opengov.gr.
Οι ανεξέλεγκτες φωνές είναι επικίνδυνες για το κατεστημένο.Kαι των ΜΜΕ και της εξουσίας.
Γιατί αντί για αφοσιωμένους αυλοκόλακες, χειροκροτητές της πεντάρας, και χειραγωγήσιμα πρόβατα, βρήκαν μπροστά τους ανθρώπους που τους μιλούν σαν ίσος προς ίσον, χωρίς επιφάσεις ευγένειας, χωρίς κόμπλεξ κατωτερότητας, χωρίς φίλτρα λογοκρισίας, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.
Αποφάσισαν λοιπόν να τους συκοφαντήσουν και να προσπαθήσουν να τους "μαντρώσουν".
Αφορμή για τις σκέψεις αυτές, μια ομάδα στον τόπο κοινωνικής δικτύωσης του fb "ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ".
Πριν σπεύσουν λοιπόν κάποιοι, να συκοφαντήσουν όλους αυτούς σαν άχρηστους του "καναπέ" ας ρίξουν μια ματιά στο παρακάτω:
«Η δημοκρατία προέρχεται από τη διαμαρτυρία, από αυτούς που δεν έχουν να φάνε, που δεν έχουν ελευθερία, που δεν μπορούν να εκφραστούν, που δεν εκπροσωπούνται.
Σήμερα, όσο πιο κάτω κατεβαίνετε τόσο περισσότερη ζωντάνια συναντάτε.
Στη βάση διεκδικούμε δικαιώματα και από αυτή την άποψη το Διαδίκτυο είναι μια μεγάλη ευκαιρία.
Τα κύματα περνούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, η συζήτηση, η αγανάκτηση διαδίδονται και επιτρέπουν στον κόσμο να αποκτήσει συνείδηση του σκανδάλου και να κινητοποιηθεί.
Καμία οργάνωση, κανένα κόμμα ή συνδικάτο δεν υποστήριξε κινητοποιήσεις που υπήρξαν. Το Διαδίκτυο, όμως, κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους
Ο ρόλος του πολιτικού είναι να το βουλώσει και να ακούσει τι συμβαίνει εκεί κάτω. Θα ανακαλύψει πως έχουμε πολλά κοινά, τη χρήση της λογικής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής, τόσα μέσα τα οποία οφείλει να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Αλέν Τουρέν (Κοινωνιολόγος).Απόσπασμα από το βιβλίο του "Μετά την κρίση".
"Δημοκρατική" 4.12.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου