Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

' Εθιμο να'ναι κι ότι να'ναι...


Κι ενώ προσπαθείς να επανενταχθείς στην καθημερινότητα,αναπολώντας το χαρούμενο κόκκινο της γιορτής, έρχεται η πραγματικότητα να σου θυμίσει πως κόκκινο είναι και το αίμα...
Διπλή τραγωδία συγκλονίζει από το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα το νησί της Ρόδου, με τον θάνατο δύο ατόμων 39 και 30 ετών αντίστοιχα, από την περιοχή Μανδρικό, οι οποίοι σκοτώθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού τον οποίο ετοίμαζαν για να πυροδοτήσουν την Ανάσταση.
Ένα επτάχρονο παιδί, που κρατούσε τα εξαπτέρυγα έξω από το ναό του χωριού του την ώρα της Ανάστασης, βρίσκεται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην εντατική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Έχει χάσει το μάτι του και οι γιατροί εξακολουθούν να θεωρούν την κατάσταση της υγείας του κρίσιμη.
΄Εξι τραυματίες στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκ των οποίων οι δύο είναι παιδιά και από τους οποίους ένας νέος άνθρωπος έχασε το χέρι του στην Κάλυμνο, είναι τα “πολεμικά” ανακοινωθέντα του εθίμου του παραλογισμού.
Πόσοι νέοι άνθρωποι, πόσα παιδιά, πρέπει κάθε χρόνο να πεθαίνουν, να χάνουν χέρια, δάχτυλα , μάτια, να σημαδεύονται από εγκαύματα, στις κατά τόπους "εμπόλεμες" ζώνες της Ανάστασης;
Βεγγαλικά αυτοσχέδια ή μη, να πετάγονται τείδε καθείθε σε σπίτια, αυτοκίνητα και ανάμεσα σε πόδια;
Κι ενώ έχεις πάει εκεί με σκοπό ν'ακούσεις το μήνυμα της χαράς, γυρνάς πλάτη στον φέροντα το μήνυμα αναστάντα, είτε για χάζι, είτε για να προφυλαχθείς από τα "πυρά" της εμπόλεμης απέναντι ζώνης.
Στους "πολέμους" μιας βάρβαρης ηλιθιότητας, που την βαφτίζουν "έθιμο" πανάρχαιο...( από εποχής Τουρκοκρατίας η αρχαιότητα...), για άλλη μια χρονιά.
Και γιατί κάτι τόσο ηλίθιο και εγκληματικό (εκ των αποτελεσμάτων!) πρέπει να εξακολουθεί "αξιωματικά", να υπάρχει και να υφίσταται ως ιερή παράδοση;
Πεθαίνουν την ώρα την Ανάστασης, άρα δεν έχουν φόβο κάποτε θ' αναστηθούν....
Αρκεί να μην "πεθάνει" το έθιμο...
Τι άλλο να υποθέσω πως σκέπτονται, άμεσα και έμμεσα αρμόδιοι, όταν το "έθιμο" εξελίσσεται κάθε χρόνο όλο σε πιο βάρβαρο, όλο σε πιο ματωμένο.
Εκτός κι αν καλά τα πήγαμε φέτος, γιατί πέρσι μετρούσαμε 4 (αριθμητικά τέσσερις) νεκρούς και 11 (έντεκα) τραυματίες. Στις εντατικές μονάδες της χώρας, όχι ως απλοί νοσηλευόμενοι...

Εφημερίδα "Η Δημοκρατική της Ρόδου"
( 24.4.2011) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου