Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πάμε πλατεία;

 Μην καταργείτε την υπογεγραμμένη
ιδίως κάτω από το ωμέγα
είναι κρίμα να εκλείψει
η πιο μικρή ασέλγεια
του αλφαβήτου μας
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Κι αν αυτό είναι ασέλγεια κατά τον Ν.Χριστιανόπουλο που να άκουγε και τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας σχετική με τις μαθητικές εκδρομές:
«Φέτος Πάμε Ελλάδα.
Μένουμε Ελλάδα
Φέτος η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους. Οι σχολικές εκδρομές μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές και παιδαγωγική επιμόρφωση, αλλά και εξαιρετική αναψυχή - γιατί η χώρα μας είναι γεμάτη ομορφιές . Φέτος, λοιπόν, το σύνθημα και για τους μαθητές είναι «Πάμε Ελλάδα. Μένουμε Ελλάδα».

Πάμε Ελλάδα...'Οπως λέμε “πάμε πλατεία”;
Θα περίμενε κανείς από την υπουργό Παιδείας να μην θυσιάσει τα άρθρα της ελληνικής γλώσσας στο βωμό της μόδας, στην προσπαθειά της μη θεωρηθεί αναχρονιστική από την νεολαία.
Δανεισμένες φράσεις , διατυπώσεις κλισέ από τον θαυμαστό κόσμο της τηλεόρασης, των σιριαλ και των ρεαλιτι, που διανθίζουν τον ξύλινο λόγο, πολλών πολιτικών και δημοσιογράφων , δεν εκφράζουν μόνο γλωσσική φτώχεια αλλά και φτώχεια ιδεών.
Από τα κηρύγματα του μακαριστού Χριστόδουλου μέχρι τα συνθήματα της αριστεράς το ζητούμενο είναι πως θα φανούμε νεανικοί, επαναστάτες και μέσα στη μόδα.
Mε ατάκες και εκφράσεις του συρμού, προσπαθούμε να πλησιάσουμε τους νέους ανθρώπους, πεπεισμένοι προφανώς πως εμπιστεύονται μόνον όποιον τους μοιάζει.
Ακόμη και από την ίδια την υπουργό του πλέον αρμόδιου υπουργείου και υπεύθυνου χρόνια τώρα γι'αυτή την γλωσσική φτώχεια και κατά συνέπεια φτώχεια ιδεών.
«Πάμε ΣΤΗΝ Ελλάδα. Μένουμε ΣΤΗΝ Ελλάδα» αγαπητή κυρία υπουργέ Παιδείας.
Και πιστέψτε με, τα παιδιά και θα το καταλάβουν αλλά και θα το εκτιμήσουν καλύτερα.
Δεν είναι τόσο "βλήτα" για να μην αντιλαμβάνονται ποιοί προσπαθούν να τα πλησιάσουν με αυτούς τους τρόπους.Μπορεί να πελαγοδρομούν στις απανωτές “μεταρρυθμίσεις” που τους έχουν στερήσει την γνώση αλλά και την εκπαίδευση της ίδιας τους της γλώσσας, να έχουν εφεύρει τη δική τους, αλλά την λέξη “δημαγωγός” όλο και κάπου θα το έχουν ακούσει...

Aυτό δε το "παιδαγωγική επιμόρφωση" κατά την διάρκεια των σχολικών εκδρομών, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, με πολλά ερωτήματα, αναγνώσεις και ερμηνείες...


2 σχόλια:

  1. Από τον καθηγητή κ. Θεοδόση Τάσιο (είχα την τιμή να τον έχω καθηγητή στο ΕΜΠ)

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=114&artid=124521&dt=07/04/2002

    ΑπάντησηΔιαγραφή