Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μέγας είσαι Κύριε..

Tέσσερις σελίδες!
Η ιδρυτική διακύρηξη του κινήματος Μπακογιάννη και Θεοδωράκη,λιγότερες είχαν από το σημερινό κείμενο να το πω;Κυριακάτικο κήρυγμα να το πω;πολιτική διακήρυξη να το πω;της Ιεράς Συνόδου και το οποίο μοιράστηκε στους ναούς.
Τέσσερις σελίδες που τα είχαν όλα.Επίθεση και αφορισμούς του πολιτικού προσωπικού της χώρας, των δανειστών,κριτική για την στάση των πολιτών συνοδευόμενη από Ντοστογιέφκσι,αγωνία για την Παιδεία,και αυτοκριτική ως συνηθίζεται τελευταία από όλους.(Οκτώ γραμμές!Τις μέτρησα...).
Για να καταλήξει “Η Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει. Η Εκκλησία όμως είμαστε όλοι μας και αυτή είναι η δύναμη μας και η δύναμη της…”
Ωραία όλα αυτά.Αλλά γιατί έχω την εντύπωση, ότι ο λόγος της εκκλησίας τούτη την ώρα, θα έπρεπε να είναι παρηγορητικός,ανακουφιστικός όπως αρμόζει λόγου του ρόλου της και όχι κάτι σε πολιτκό μανιφέστο που μάλλον εξάπτει τα πάθη, στο ήδη τεταμένο κλίμα.
Γιατί έχω την εντύπωση πως ο κόσμος δεν περιμένει αυτό :
Γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένετε από την ποιμαίνουσα Εκκλησία να μιλήσει και τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα που παρακολουθούμε”
Γιατί έχω την εντύπωση πως το μήνυμα της Γέννησης το χάσαμε όλοι;
Και ποίμνιο και ποιμένες;

3 σχόλια:

  1. απεναντιας, εγω θεωρω οτι θα ηταν τουλαχιστον εκνευριστικο να βγει η Εκκλησια και να μιλαει περι αστρου της Βηθλεεμ, Βαλτασαρ, Μελχιωρ (και του τριτου μαγου που παντα ξεχναω το ονομα του).
    και για να ειμαι ειλικρινης, δεν σου κρυβω οτι μου αρεσε παρα πολυ οτι η Εκκλησια παρατησε τον ρολο της Σφιγγας.
    τωρα, οτι χασαμε το μηνυμα της Γεννησης, το χασαμε. αλλα χασαμε και τοσα αλλα.
    μια χαρα ανακοινωση ηταν κατα τη γνωμη μου και καλως εγινε. δεν ειναι δυνατον να βλεπει η Εκκλησια αυτον τον κοινωνικο μαρασμο και απλως να ψελνει σε δοξολογιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γαβριήλ
    Ο καθένας μπορεί να λέει και να έχει άποψη.
    Εξάλλου ψηφίζουν και αυτοί...
    Δεν μπορεί όμως
    1.Να μιλουν για "κατανωλωτική φρενίτιδα" ημών όταν και ίδιοι δεν μας έδειξαν κάτι διαφορετικό.
    Είναι γνωστά τα... καταναλωτικά επί μακαριστού,η πλήρης εκκοσμίκευσης της εκκλησίας, ο πακτωλός χρημάτων στην περίφημη ΜΚΟ "Αληλλεγύη" που έστελνε μαγιό στους πληγέντες από το τσουνάμι,για να πληρώνονται οι λιμουζίνες τους και ευεργετούμενη με πολλά κονδύλια από την πολιτεία,
    2.Ο λόγος της εκκλησίας αυτή την στιγμή θα ήθελα να είναι τέσσερις σελίδες μετο τι πρόκειται να κάνει για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη πέρα από τα γεύματα αγάπης στις ενορίες και συναυλίες στον ' Αγιο Παντελεήμωνα.
    Ποιά ακίνητα θα διαθέσει να στεγάσει άστεγους και γέροντες,ποιά ακίνητα σκέπτεται να εκποιήσει για τους σκοπούς αυτούς,τι προτάσεις συνεργασίας με το κοινωνικό κράτος (λέμε τώρα κοινωνικό...)έχει,πως αναλαμβάνει από την πρώτη του χρόνου να καλύπτει αυτή από την τεράστια περιουσίας της την μισθοδοσία των λειτουργών της προς ελάφρυνση του κράτους, της συντήρησης των ναών της και τα έξοδα εκπροσωπήσης της στο εξωτερικό αν υπάρχει ανάγκη.
    Πράξη με λίγα λόγια το μήνυμα της γέννησης που θα μας καλέσει να γιορτάσουμε μεθαύριο.
    Μπορεί και να κάνω λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια χαρά τα λες.
    για να δούμε, θα έχουν την ευαισθησια για όλα αυτα τα αυτονόητα άραγε;
    θεωρω παντως οτι αυτη η ανακοινωση ειναι μια καλη αρχη. βαρεθηκα να ακουω κατα καιρους τους αρχιερεις να μιλανε περι ανεμων και υδατων τοσα χρονια και χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή