Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Τι δεν είδε ο Κινέζος

Διαβάζοντας στον σημερινό τύπο

"Πρόθυμος για συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και Πεκίνου σε θέματα που αφορούν την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών στον τόπο καταγωγής τους, αλλά και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, εμφανίστηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο από την Ακρόπολη την οποία επισκέφθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου."

Σκέφτομαι, τι ακριβώς θα σκεφτόταν ο Κινέζος πρωθυπουργός, αν η διαδρομή του για τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, περνούσε από Πατησίων και συνέχιζε μέσα από την Πλάκα.

Αν έκανε μια στάση μπροστά στο νεοκλασικό στην οδό Πατησίων 61 και εντόπιζε πίσω από σκαλωσιές και τόνους σκουπιδιών την πλάκα του υπουργείου πολιτισμού να μας πληροφορεί πως στο κατά τα άλλα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, πλην αφημένο στην μοίρα του χρόνου, έζησε η Μαρία Κάλας.







Αν έκανε μια στάση στην Πλάκα στην οδό Περιάνδρου 5, όπου βρίσκεται ένα θλιβερό ερείπιο μεν αλλά με την πλάκα του υπουργείου πολιτισμού πάνω στους ξεφτισμένους και γεμάτους συνθήματα τοίχους, να μας πληροφορεί ""Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943″
Χαρακτηρισμένο κατά τα λοιπά και αυτό διατηρητέο ιστορικό μνημείο με νόμους και υπογραφές από το 1999.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός τι άλλο θα μπορούσε να πει σε μια απευθείας διαδρομή για την Ακρόπολη και το Μουσείο της. Χωρίς παρακάμψεις σε ερείπια πολιτισμού.
Που να ξέρει ο άνθρωπος αυτό που σκεφτόμαστε και ξέρουμε όλοι εμείς που δεν ζούμε το μύθο μας σχετικά με ότι λέγεται πολιτισμός.
Που ξέρουμε πως χτίζοντας ένα κατά λοπά θαυμάσιο Μουσείο, αυτομάτως δεν αποκτήσαμε και την ταυτότητα του πολιτιστικά ευαισθητοποιημένου λαού. Γιατί η ευαισθησία στα θέματα πολιτισμού- αν υπάρχει - καθρεφτίζεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα μέρη που επισκέπτονται εκλεκτοί προσκεκλημένοι ή τουρίστες.

Εικόνες ερειπίων ιστορικών μνημείων , εγκαταλελειμένων και παραμελημένων ιστορικών χώρων όχι μόνο δεν μας τιμά και δεν μας κάνει υπερήφανους, όλους εμάς που κατά τα λοιπά καιγόμαστε για τα Ελγίνεια, αλλά και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε τόσα άλλα πράγματα με κινήσεις εντυπωσιασμού καραμελωμένου με μπόλικη ψευτοκουλτούρα, προσπαθούμε να πείσουμε περί του αντιθέτου και τους εαυτούς μας αλλά και τους γνωστούς κουτόφραγκους.







Βέβαια αν τύχει και υπάρξει δημοσίευμα στις κουτόφραγκες φυλάδες που να αποτυπώνει απλά την πραγματικότητα κάποιων θλιβερών ιστορικών μνημείων, αφρόντιστων και παραμελημένων θα πέσουμε να τους φάμε γιατί ως γνωστόν θέλουν το κακό μας. 
Αν αντιπαραβάλλουν μια φωτογραφία του ερειπίου της Πλάκας




με μια φωτογραφία του σπιτιού που έζησε ο Λόρδος Βύρωνας,άψογα συντηρημένου και προσεγμένου και με φαρδιά πλατιά λεζάντα που κουτί τους κάθεται  "ανίκανοι να συντηρήσουν τα ιστορικά τους μνημεία", μήπως να σκεπτόμασταν πολύ σοβαρά πριν αρχίσουμε να κραυγάζουμε για κακόβουλη επίθεση, την σχέση μας με τον πολιτισμό, μια σχέση χαμένη στα κάθε λογής ιστορικά μνημεία διατηρητέα ερείπια σε όλη την Ελλάδα;

Αχ...παππού Παλαμά
τι άλλο θα έγραφες σήμερα ή μια χαρά κάνει και το διαχρονικό σου" :

"Από θαμπούς ντερβίσηδες και στέρφους μανταρίνους
κι από τους χαλκοπράσινους η Πολιτεία πατιέται.
Χαρά στους χασομέρηδες! Χαρά στους αρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.

Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,
ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτοὺς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι."



8 σχόλια:

  1. Εμένα πάλι άλλο μού χτύπησε.
    Χωρίς να θεωρώ καθόλου μα καθόλου κακή ιδέα νε έρθουν οι κινέζοι και να επενδύσουν εδω, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ο πρωθυπουργός μίας βαθιά αντιδημοκρατικής χώρας, όπου καταπατώνται καθημερινά τα ανθρωπινα δικαιώματα και όλως περιέργως μιλιούνια εκατομμυρίων εκπροσωπούνται από ένα και μόνο κόμμα (αν είναι ποτε δυνατόν!) καταχειροκροτήθηκε ανερυθρύαστα από σύσσωμη την (δημοκρατική) Βουλή των Ελλήνων....
    όσο για την κατάντια μιας, συμφωνώ και επαυξάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα πάλι όλο και βλέποντας εμίρηδες και λοιπούς να πηγαίνουν και να έρχονται αυτοί μοιράζοντας πλατιά χαμόγελα κι εμείς χειροκροτήματα ενθουσιασμού, μου έρχεται στο νου "Ελεημοσύνη χριστιανοί, αδέλφια ελεημοσύνη
    πολλά χαρίζει ο Θεός σ’ εκείνον όπου δίνει" το μεταπολεμικό ποίημα του Αχιλλέα Παράσχου, για να συνεχίσω με Σολωμό "Μοναχή το δρόμο επήρες εξανάλθες μοναχή, δεν ειν’ εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλεί.
    Καλές και άγιες οι επενδύσεις με πρόγραμμα.
    Δεν το βλέπω αυτό να υπάρχει κάτω από τις γρήγορες και βιαστικές κινήσεις ανάγκης.
    ' Η δεν είναι μόνο ανάγκη αλλά σχεδιάκι μια χαρά;;;Δεν θα πέσω και από τα σύννεφα αν συμβαίνει τέτοιο.
    Με τούτα και με τ' αλλα, που μυαλό για πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκέψη ε;;
    Σαν την σκέψη του νέου με το επηρμένο κοκκοράκι,για την "σκέψη του Μάο" της οποίας δηλώνει θαυμαστής;;
    "Ο Μάο εκτιμούσε ότι αυτό που κάνει είναι ένα βήμα προς τη σοσιαλιστική κοινωνία. Και πίστευε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά, οσκοπός του, η πρόθεσή του ήταν καλή.

    Στην ένσταση πως απ’ αυτή την καλή πρόθεση πέθαναν 38 εκατομμύρια άνθρωποι! Περισσότεροι απ’ όσους σκότωσε και ο Χίτλερ!
    το παιδί κουμπί συνεχίζει τον παραλογισμό:

    "Ε, τώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Χίτλερ με τον Μάο! Μπορεί τα κομμουνιστικά καθεστώτα να είχαν αυτό το τεράστιο έλλειμμα ελευθερίας, αλλά τουλάχιστον είχαν στο κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο...Και τέλος πάντων δεν είχαν ούτε κρεματόρια ούτε φούρνους με Εβραίους...Δεν μπορώ να σας πείσω να εκτιμήσετε την σκέψη του Μάο."

    Πιθανολογώ πως επιβράβευσαν μ' αυτό τον τρόπο τον συναδελφό τους Αλέξη για την σκέψη του σχετικά μετ ην σκέψη του Μάο.
    Η "χρεία" περνάει μέσα από τη σκέψη του "αριστερού" Αλέξη.Σου λέει, εδώ κοτζαμαν αριστερός λέει ότι λέει, εμείς οι θα κολλήσουμε; Χειροκροτήστε γιατί χανόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα Νεμεση, περασα μετα απο τη βραβευση σου απο τον Γαβριηλ να σου πω συγχαρητηρια για το μπλογκ και καλη συνεχεια! μου αρεσε πολυ ο τροπος που περιεγραψες την εναλλακτικη διαδρομη του Κινεζου Πρωθυπουργου, λεει τοσα και τοσα για τον συγχρονο Ελληνα!!! ο δε επιλογος με τους στιχους του Παλαμα ειναι η χαριστικη βολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ panathinaeos.
    Συγχαρητήρια και σε σένα για τις πινελιές πολιτισμού μέσα από εικόνες και γεύσεις του δικού σου blog.
    Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και πέρα από τα τετριμμένα ημερολόγια του διαδικτύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ μού αρέσει αυτή η διαδικτυακη σκυτάλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτη ειναι και η μεγαλη δυναμη του διαδικτυου, η δυνατοτητα δικτυωσης και το απλωμα, η επικοινωνια που ξεπηδα ξαφνικα και αναπαντεχα και ανευ περιορισμων και φραγμων... να εισαι καλα Γαβριηλ που μου ανοιξες εμμεσως την θυρα της "ανευ σημασιας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή